Dornenii care locuiesc pe străzile nou asfaltate vor plăti de anul viitor mai mult la impozit, conform unui proiect ce a trecut cu votul consilierilor PNL, PMP și USR+

În Consiliul Local s-a votat de către PNL, PMP și USR+, un proiect de modificare a zonării municipiului Vatra Dornei.
Conform unui comunicat de presă emis de organizația locală PSD Vatra Dornei, ieri s-a votat în Consiliul Local un proiect de modificare a zonării municipiului Vatra Dornei prin care toate străzile asfaltate în ultima perioadă, îndeosebi în acest an electoral, au fost trecute într-o clasă superioară de impozitare, considerându-se că nivelul de confort s-a mărit. Astfel, locuitorii din zonele respective vor plăti cu până la aprox. 40% mai mult (diferența de la zona B la A),  pentru că așa este ”echitabil”, după cum s-a susținut de către unii reprezentanți ai executivului.


Proiectul a trecut cu voturile consilierilor PNL, PMP și USR+, în timp ce consilierii PSD s-au opus, aceștia propunând chiar și un amendament, ce a picat la vot, prin care solicitau ca această rezonare să se amâne măcar un an pentru străzile asfaltate în 2020. Mai multe detalii pe acest subiect puteți citi în comunicatul de mai jos, iar lista cu noua zonare a municipiului o puteți consulta AICI !


ASFALTĂRILE ”ELECTORALE” DIN ACEST AN VIN LA PACHET CU CREȘTERI DE TAXE ȘI IMPOZITE LOCALE, ODATĂ CU MODIFICAREA ZONĂRII MUNICIPIULUI!

Ieri, 17.12.2020, a avut loc Ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Vatra Dornei pe luna decembrie în cadrul căreia au fost discutate un număr de 27 de proiecte (Ordinea de zi). Cele mai multe discuții le-au generat trei dintre acestea, consilierii locali ai PSD Vatra Dornei venind cu mai multe întrebări dar și cu propuneri pertinente care din păcate nu au fost luate în seamă, coaliția locală formată din PNL, PMP și USR+ alegând să susțină proiectele în forma inițială. În comunicatul de azi ne vom referi la cele două proiecte legate de taxele și impozitele locale și va urma încă un comunicat legat de problema pierderilor generate de centrala termică în 2019.

1. PROIECT DE HOTĂRÂRE PRIVIND APROBAREA MODIFICĂRII ZONĂRII MUNICIPIULUI VATRA DORNEI (pentru calculul taxelor și impozitelor locale);

Pe scurt, toate străzile care au fost asfaltate în ultima perioadă au fost trecute într-o clasă superioară de impozitare ca urmare a creșterii gradului de ”confort”! Cu toate că grupul PSD Vatra Dornei a propus prin consilierul local Adrian Dranca un amendament care prevedea ca străzile ce au fost asfaltate în 2020 să fie ”păsuite” măcar un an de la creșterea impozitului, acest lucru nu a fost acceptat de către consilierii PNL, PMP și USR+ care au considerat că dornenii din acele zone sunt buni de plată imediat ce s-a simțit miros de asfalt pe strada lor. S-a mai atras atenția că amânarea impozitării mărite cu aproape 40% (din zona B în A) ar putea fi considerată chiar și o compensație morală pentru timpul îndelungat în care s-a suportat glodul și mizeria, iar inclusiv faptul că traversăm o perioadă dificilă de pandemie, care a lăsat urme asupra multor familii dornene ar trebui să dea de gândit, însă nimic nu a contat, susținându-se mereu că trebuie bani la bugetul local, indiferent de alte circumstanțe.

Așadar, noua zonare a municipiului votată de către consilierii locali PNL, PMP și USR+ poate fi consultată AICI !

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE PRIVIND STABILIREA IMPOZITELOR ȘI TAXELOR LOCALE APLICABILE ÎN ANUL FISCAL 2021;

Încă din campania electorală, PSD Vatra Dornei a susținut că va propune scăderea cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale de la 1,3% la 1,1%, atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice. Ne-am ținut de cuvânt și în ședința de astăzi am inițiat, prin consilierul local Adrian Țarcă, un amendament la proiectul de stabilire a taxelor și impozitelor pe anul 2021, care prevedea această scădere a cotei (Vatra Dornei are cota cea mai mare posibilă de impozitare la acest capitol, marja putând fi situată, conform normelor legale, între 0,2% - 1,3% !).

Din păcate, cele 5 voturi ale consilierilor locali PSD nu au fost suficiente pentru a trece acest amendament, ceilalți consilieri (PNL, PMP, USR+) considerând că marja de 1,3% este cea mai bună de aplicat pentru bugetul local, necontând orice alte argumente care au fost aduse (pandemia și efectele ei, o mai bună gestionare a cheltuielilor administrației, supraimpozitarea clădirilor și terenurilor neîngrijite și alte măsuri care ar putea compensa impactul bugetar.) Așadar, dornenii sunt buni de plată în continuare la ”cel mai înalt nivel”, fiind impozitați și în 2021 cu unele dintre cele mai mari cote din județ, chiar dacă unele servicii publice lasă mult de dorit față de alte localități.


📜 Comunicat de Presă: ASFALTĂRILE ”ELECTORALE” DIN ACEST AN VIN LA PACHET CU CREȘTERI DE TAXE ȘI IMPOZITE LOCALE, ODATĂ...

Publicată de PSD Vatra Dornei pe Vineri, 18 decembrie 2020

În imaginile de mai jos vă prezentăm lista străzilor pentru care s-a modificat zonarea, iar detalii mai exacte găsiți AICI :




Vă invităm să vizionați înregistrarea integrală a ședinței de Consiliu Local pusă la dispoziție de Radio Dorna:


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei