Spitalul Vatra Dornei dat exemplu negativ de către Asociația Națională pentru Protecția Pacienților

În publicația National.ro, dar și în altele, a apărut un comunicat de presă al președintelui Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, domnul Vasile Barbu, cu titlul ”Medicii, plătiți degeaba ! Pacienții mor la porțile spitalelor !”, în care spitalul din Vatra Dornei este dat ca exemplu negativ din punct de vedere al prestării serviciilor către pacienți. Vă prezentăm întregul comunicat:

Zeci de mii de cadre medicale din țară își iau salariile deși nu prestează servicii pentru pacienți, atrage atenția Asociația Națională pentru Protecția Pacienților. În tot acest timp, bolnavii așteaptă la unități sanitare supraaglomerate sau pur și simplu mor din cauza blocării accesului la tratament. Modificarea reglementărilor din contractele caselor de asigurări de sănătate și unitățile sanitare, pe lângă faptul că este ilegală, aduce și prejudicii bolnavilor, avertizează președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

Acesta susține că plata pentru servicii care nu sunt efectuate îi determină pe cei aflați la conducerea spitalelor să evite internarea pacienților.Casa de Asigurări de Sănătate plătește personalul medical indiferent că tratează sau nu, iar managerii de spital nu sunt motivați să interneze pacienți. Este mai comod să nu internezi, iar pe de altă parte mai mulți pacienți înseamnă riscuri mai mari de infectare. De ce să muncească mai mult ? Pentru că este foarte bine să ai câțiva pacienți pe care să-i ții prin saloane. Le convine situația. În schimb, există acum spitale în care se muncește până la epuizare, pentru că adresabilitatea este extrem de mare, la Institutul Oncologic, la Institutul Fundeni, la Spitalul Floreasca, la Spitalul Municipal, la Bagdasar Arsenie, la anumite spitale județene din Iași, Cluj, la Timișoara. Dar sunt și alte spitale, printre care și cele orășenești, cum este și cel din Vatra Dornei, unde oamenii s-ar putea interna, mai ales că Suceava și Botoșani au fost afectate, spital care are circa 300 de angajați și doar 28-30 de pacienți non-Covid. Este incredibil ce se întâmplă și asta pentru că sunt încurajați să nu muncească. Noi am semnalat acest lucru și acum avocații noștri lucrează la o acțiune împotriva Guvernului, dar și împotriva președintelui Iohannis, pentru că în Decretul 240/2020 spune că sumele de la Casa de Asigurări de Sănătate pot fi transferate la alte cheltuieli. Un decret nu poate încălca o lege”, a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. 


Avocații Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților vor să depună plângere penală în rem împotriva celor care au emis decrete, ordine și ordonanțe militare care au împiedicat accesul românilor la sistemul de sănătate. ”Decretul prezidențial 240 este și un atentat la sănătatea publică. El și-a produs efectele pe perioada stării de urgență și a limitat, pur și simplu, internările. Acesta prevedea limitarea activității spitalelor publice la internarea și rezolvarea cazurilor urgențe, definind chiar urgențele ca fiind de ordin I – pacienți internați prin unități de primiri urgențe/compartimente de primiri urgențe care își pot pierde viața în 24 de ore, urgențe de ordin II – pacienți care trebuie tratați în cadrul aceleiași internări (odată diagnosticați nu pot fi externați) și pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, respectiv diagnosticați cu COVID-19. Dreptul la sănătate este un drept fundamental, pe care nu îl poți limita. Chiar dacă nu a fost enumerat la restrângerea de drepturi prevăzută în Decretul 240, pentru că ar fi încălcat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și ar fi putut fi acuzat de crime împotriva umanității, dreptul la sănătate a fost restrâns indirect, prin limitarea internărilor. Avocații studiază și aceste aspecte în vederea depunerii plângerii penale în rem împotriva măsurilor de împiedicare a accesului la tratament al bolnavilor”, a mai precizat președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

Semnale de alarmă privind spitalul din Vatra Dornei au mai fost trase de-a lungul timpului, în sensul că a devenit mai mult un spital de tranzit decât de tratare a bolnavilor și cel mai bine s-a văzut acest lucru în perioada acestei pandemii, când am avut noroc de spitalul municipal Rădăuți care a reușit să ”ducă greul” județului. Este un lucru grav că nu se pot găsi soluții de îmbunătățirea a activității spitalului dornean, mai ales că vorbim de o unitate medicală care ar trebui să deservească un areal de aproximativ 40.000 de oameni (de la Cârlibaba până la Poiana Stampei și chiar până la Broșteni).

Sperăm ca administrația locală, în subordinea căreia este spitalul și echipa managerială care este deja la conducere de mulți ani să se trezească la realitate până nu este prea târziu. Avem nevoie de un spital performant în adevăratul sens al cuvântului, ținând cont, mai ales, de contextul dificil în care ne aflăm. În perioada campaniilor electorale s-au promis mereu dornenilor investiții masive în spital, ba chiar și spital nou, însă vedem cu toții ceea ce s-a realizat. Inclusiv în ianuarie 2020, domnul Flutur alături de domnul primar Boncheș, ne promiteau, cu tupeu și cu retorica care i-a consacrat, un nou spital în Vatra Dornei ! DETALII AICI

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei