Vizitati Castelul Dracula - Pasul Tihuta - 37 km de Vatra Dornei

Cand spui Tihuta, spui Dracula, de aceea nu–i de mirare ca multi turişti poposesc şi aici, nu numai la Bran sau la Sighişoara, atraşi de legenda din jurul singerosului conte, amplificata de cartea scriitorului Bram Stoker.
9
Cine ajunge la confluenta Moldovei cu Transilvania, pe drumul european E576, chiar in pasul Tihuta (sau pasul Birgaului), in plina iarna, nu poate sa nu se opreasca fie şi pentru scurta vreme, chiar daca se afla in trecere. In zare se intrevad muntii Rodnei cu virfurile lor inzapezite (Ineu şi Ineut), Calimanii şi Suhardul, ba chiar munceii Birgaului (cu virful Heniul Mare), iar foarte aproape, la o azvirlitura de bat, un minunat hotel–castel de trei stele, cunoscut sub numele de Dracula, şi o mini statiune cu case de vacanta, pirtie şi telescaun Piatra Fintinele, ideale pentru petrecerea unui sejur.

Destule persoane aleg sa–şi petreaca vacanta ori Craciunul sau Revelionul in acest decor hibernal, chiar daca in pasul Tihuta se inregistreaza uneori temperaturi foarte scazute, rivalizind cu cele din Harghita şi Covasna. Dar ce conteaza, cit timp te bucuri de zapada şi de soare, apoi te desfeti cu bucate de sezon, udate din belşug cu tarie! Chiar daca pare un loc intim, mai putin zgomotos, in comparatie cu arhicunoscutele statiuni montane de pe Valea Prahovei ori din alte regiuni ale tarii, Tihuta Piatra Fintinele este o veritabila zona turistica in care nu te plictiseşti. Te poti plimba la pas in mai multe directii: fie urcind pe Dealul Zimbrului sau Magura Calului; fie luind–o pe marcajul cruce roşie, spre poienile Toader şi Vinului, ca sa ajungi la virfurile Ariilor, Arşita, Magurita şi Casarul sau chiar la Colibita; fie pe punct roşu, spre virfurile Piatra Fintinele, Obcioara şi Zimbrul; fie mergind spre aşezari izolate (catunul Ciosa şi Dornişoara Calimanului), fie spre izvorul "La Borcut", in trei–patru ore pe marcaj punct albastru. Pentru cei mai antrenati exista posibilitati de drumetii adevarate catre masivele din departare: Calimanii (şaua Terha virful Stracior, 12 ore, traseu dificil, marcaj banda roşie), muntii Birgau (virful Gogoaşa virful Muncelului virfurile Heniul Mare şi Heniul Mic pasul Strimba, 10–12 ore), muntii Rodnei (pasul Gradinita pasul Rotunda, 20 de ore, traseu dificil, marcaj banda roşie).




Cei mai multi prefera insa, pur şi simplu, şederea tihnita in acest loc deosebit, cu nimic mai prejos fata de aşezarile rurale austriece şi elvetiene (desigur, pastrind proportiile), aflat la raspintia depresiunilor dornene şi bistritene (la 37 de kilometri de Vatra Dornei şi la 45 de kilometri de Bistrita), la o altitudine de 1.200 de metri, pe o ruta extrem de circulata in ambele sensuri. Este un loc rustic, in care timpul pare abolit, peisajul, cvasi–virgin, iar liniştea, deplina. Doar cei care se opresc la bazarul de la hotelul–castel anima ambianta, altminteri locul este ideal in tratarea celor care sufera de stres sau nevroza, avind in vedere aerul puternic ozonat. Iar peisajul molcom şi nespus de frumos, cu o deschidere maxima in pas, in care casele oamenilor sint rasfirate pe o intindere mare, este o motivatie generoasa de a ramine aici o vreme, in perimetrul faimosului hotel–castel Dracula, care domina acest tinut de ceva vreme.

Cand spui Tihuta, spui Dracula, de aceea nu–i de mirare ca multi turişti poposesc şi aici, nu numai la Bran sau la Sighişoara, atraşi de legenda din jurul singerosului conte, amplificata de cartea scriitorului Bram Stoker (a carui statuie troneaza chiar la intrare). Acesta şi–a imaginat calatoria lui Vlad Dracul prin muntii din jur, iar nişte antreprenori din anii 70 au avut ideea construirii unei structuri de cazare in aceste locuri, demne de un "Dracula Land" autohton, in spiritul unei fortarete medievale. Aşa a fost ridicat hotelul Tihuta, deschis prin deceniul al optulea al secolului trecut, rebotezat cu numele contelui vampir dupa 1990, cind a fost preluat de un businessman din Bistrita, care a intrezarit rapid potentialul turistic al acestui brand. In prezent, cazarea şi masa aici sint destul de scumpe (220–290 de lei camera dubla), insa cei care opteaza pentru şedere in hotelul–castel au parte de distractii lugubre la Dracula, in chip de bonusuri, mai ales de Halloween, cind turiştii americani, englezi, dar şi de alte nationalitati adora sa–şi puna maşti şi sa danseze toata noaptea in jurul focului de tabara ori se dau in vint dupa senzatii tari, precum aceea in care contele vampir iese dintr–un cavou de la subsol, speriindu–i pe cei de fata. Altfel, exista alternative pentru cei fara dare de mina sau care nu indragesc termopanele de la hotel, şi anume la cele citeva pensiuni ori, de ce nu?, la localnici, cu care te intelegi imediat la pret şi care iti pun la dispozitie casa, oferindu–ti ce au ei mai bun, dar, in primul rind, o masa imbelşugata.

Se poate spune ca pasul Tihuta şi satul Piatra Fintinele alcatuiesc o zona agroturistica prin excelenta. Şi cum sa nu fie aşa, cind se invecineaza de o parte şi de cealalta cu Valea Birgaielor (cu aşezari rustice precum Josenii Birgaului, Mijlocenii Birgaului, Susenii Birgaului, Prundu Birgaului, Tiha Birgaului, Mureşenii Birgaului) şi Tara Dornelor repere incontestabile ale turismului rural? Ce–i drept, nu se organizeaza nici festivaluri, nici manifestari traditionale in pasul Tihuta, ci doar petreceri la castel, mai mult sau mai putin impregnate de kitsch, insa ospitalitatea localnicilor compenseaza acest neajuns. Aşa incit, veniti pe aceste meleaguri, printre codri de brazi şi pajişti cu finete, pentru a va bucura de un sejur placut intr–un peisaj mirific!

Info utile:


Acces: pe E576 (DN17), care leaga oraşele Suceava şi Bistrita, prin pasul Tihuta.

Cazare in Piatra Fintinele, la pensiunile Pasul Tihuta, Onita, Drumul Romanilor, cu preturi variind intre 60 si 100 lei camera dubla, in functie de confort.

Cazare la Hotelul – Castel Dracula: 220 de lei (camera dubla), 175 de lei (camera single), dar preturile cresc semnificativ in perioada sarbatorilor de iarna.





( Hide )
  1. Rog daca se poate un raspuns ....Mai functioneaza telescaunul de langa castelul Dracula????...Am fost acolo in urma cu mai multi ani si copii au fost incantati de acest telescaun ...Am vrea sa revenim..

    RăspundețiȘtergere
  2. buna! am fost in toamna anului trecut, prin octombrie si inca functiona deci probabil ca si acum e deschis.

    RăspundețiȘtergere
  3. functioneaza foarte bine

    RăspundețiȘtergere
  4. buna.as vrea sa stiu ce program are castelul?cand se poate vizita?cat este intrarea?ms

    RăspundețiȘtergere
  5. cum a fost haloweenul la castel?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua
    Imi puteti spune, va rog, daca telescopul functioneaza si pe 24-25 decembrie?

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte frumos articol, bine documentat, dar cam lung (parerea mea!)

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună ziua, un program de vizitat castelul dracula ?

    RăspundețiȘtergere

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei