Zona Pasului Tihuţa s-ar putea transforma în staţiune turistică

Vasile Şut, primarul comunei Tiha Bârgăului, pe teritoriul căreia se află Pasul Tihuţa, vrea să transforme zona într-o staţiune turistică.
Bistriţa-Năsăud este printre puţinele judeţe care nu a reuşit încă să exploateze mitul lui Dracula, asta în ciuda faptului că scriitorul Bram Stoker a plasat acţiunea din romanul său chiar aici. Aceste lucruri se vor schimba însă, autorităţile locale având în plan să transforme zona într-o staţiune turistică.

Sursa Foto: TuristDeRomania.ro
„Cât vezi cu ochii, un ocean de vârfuri de brazi, întretăiat pe ici-colo de hăuri întunecate şi de câte un fir argintiu, râurile care clocotesc prin păduri.(...) Către apus se vedea o vale adâncă şi de acolo, întinzânu-se până departe, lanţurile de munţi semeţi”, descrie Bram Stoker Pasul Tihuţa, pe atunci „Borgo Pass”, în romanul său Dracula.
În ciuda faptului că Bram Stoker plasează mare parte din acţiunea romanului său aici, această zonă nu a fost exploatată cum se cuvine. Vasile Şut, primarul comunei Tiha Bârgăului, pe teritoriul căreia se află Pasul Tihuţa, vrea să schimbe acest lucru şi să transforme zona într-o staţiune turistică. Acesta vrea însă să se alieze cu Vasile Laba, primarul comunei Bistriţa-Bârgăului, unde se află altă atracţie turistică a judeţului Bistriţa-Năsăud şi anume Colibiţa, promovată sub numele de „marea de la munte”.

„Marea de la munte” se aliază cu „Ţinutul lui Dracula”

Primăria Bistriţa-Bârgăului, sprijinită de autorităţile judeţene, deja a început demersurile pentru ca zona Colibiţa să devină staţiune turistică, lipsind doar un aviz în acest sens. S-a testat aerul, despre care se spune că este la fel de pur ca în Alpi, s-a făcut un centru de informare turistică şi chiar un punct de prim ajutor.

„Am avut o întâlnire cu autorităţile din Bistriţa-Bârgăului şi vrem cumva să le unim. Ne dorim o singură staţiune. Trebuie să facem un plan urbanistic zonal şi să vedem ce mai ne trebuie acolo. Practic e o extindere a staţiunii Colibiţa. Din câte am înţeles este posibilă o astfel de asociere între zone”, a explicat primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Şut.

Titulatura de staţiune va ajuta autorităţile locale să acceseze fonduri pentru dezvoltarea sa. Şi privaţii vor avea o uşă deschisă în accesarea fondurilor europene sau guvernamentale pentru dezvoltarea serviciilor oferite în domeniul turismului. Planurile primarului Vasile Şut nu se opresc aici. Acesta vrea să pună la punct şi un parc tematic de distracţii, tocmai în zona în care Bram Stoker plasează castelul lui Dracula. Anul viitor va fi gata documentaţia, urmând ca mai apoi să se caute o sursă de finanţare, proiectul anunţându-se costisitor.


Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei