40 de studenţi europeni, în contact cu tradiţiile şi cultura din Bucovina

40 de studenţi din mai multe state europene au participat la Universitatea de vară AEGEE (Association des États Generaux des Etudiants de l'Europe - Asociaţia Studenţilor Europeni), în zilele de 1 și 2 august itinerarul tinerilor ajungând şi în nordul Moldovei. Vatra Dornei a fost gazda evenimentului internațional Moldavian Traddictions, un proiect desfășurat de filialele AEGEE Iași şi AEGEE Chișinău care doreşte să aibă ca finalitate promovarea tradițiilor și locurilor din Moldova și Republica Moldova în rândul studenților europeni.


Startul Universității de vară s-a dat în Chișinău, pe 22 iulie, în prezența oficialităților moldovene și a continuat cu o vizită la Tiraspol. Participanții au străbătut un drum de 1.100 de km, 450 de km pe teritoriul Republicii Moldova și 650 de km pe teritoriul României. Cei 40 de studenţi au luat contact cu elemente din tradiția României și a vecinilor de peste Prut, iar organizatorii au prezentat participanților fragmente din istoria națională și monumente reprezentative fiecărei localități vizitate.

Totodată, s-au desfășurat diverse activități culturale, precum lansări de carte, seminarii pe tema Parteneriatului Estic la Iași, cât și drumeții montane în Piatra Neamț - Vatra Dornei - Gura Humorului, iar la Suceava participanții au luat parte la o ultimă cină românească într-o atmosferă tradițională.

Tradiţie, dar şi aventuri montane, la Vatra Dornei

În prima zi petrecută la Vatra Dornei, participanții s-au deplasat pe Rarău, unde au făcut tiroliană și escaladă, după care a avut loc Seara Europeană, o activitate în cadrul căreia studenţii au prezentat câte un produs specific țării pe care o reprezintă.

În a doua zi din program, studenții au făcut rafting pe râul Bistrița și echitație, iar a doua parte din zi a fost rezervată pentru turul orașului, în cadrul căruia au putut afla istoria locului și a clădirilor.

Vernisajul expoziției de pictură a lui David Croitor, la care au luat parte la orele amiezii, a oferit studenților ocazia să asculte descrierea peisajelor și clădirilor reprezentative. Manifestarea a avut loc la Salonul Alb al Casei de Cultură ,,Platon Pardău” Vatra Dornei în prezența artistului care a răspuns la întrebările venite din partea tinerilor dornici să afle povestea din spatele combinațiilor de culori.

Potrivit lui Florin Grigoriu, coordonatorul proiectului AEGEE Summer University 2013, Moldavian Traddictions, „vizita la Vatra Dornei s-a dorit a fi pentru cei prezenţi o combinaţie între tradiţie şi aventură montană, organizatorii bucurându-se de sprijinul autorităţilor locale şi al sponsorilor din regiune, astfel că succesul peste aşteptări a fost asigurat”.
Programul proiectului a continuat cu vizitarea mănăstirilor Sucevița, Moldovița, Voroneț, dar și cu un atelier de olărit la Marginea, unde cei prezenți au putut să realizeze diverse vase din lut.


La finalul șederii lor în Bucovina, participanții au fost impresionați de valoarea culturală a locului, exprimându-și dorința de a reveni pentru a vedea și alte zone neacoperite de programul Universității de vară.

Pe data de 4 august studenții s-au întors la Iași, unde a avut loc o ceremonie de încheiere a Universității de vară, fiecare participant împărtășind din experiența românească.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei