Vineri demarează a doua etapă de vaccinare anti Covid-19. Spitalul Vatra Dornei, singurul din județ care nu va avea centru de vaccinare

La Spitalul Municipal Vatra Dornei nu va exista centru din cauze determinate de o chestiune de logistică
Lista centrelor de vaccinare anti-COVID se va extinde din 15 ianuarie, când începe cea de-a doua etapă de imunizare, la 750. Autorităţile anunţă că persoanele de peste 65 de ani se vor putea programa individual sau prin medicul de familie pentru vaccinare, precum şi prin intermediul unui call-center, la numărul 021.414.44.25. Aparţinătorii vor putea înscrie până la 10 persoane din familie.


Centre de vaccinare în județul Suceava

Prefectul Alexandru Moldovan a declarat, conform NewsBucovina.ro, că pentru faza a doua care va debuta vineri, inițial s-a anunțat că vor exista 30 de centre de vaccinare în 16 localități, dar că în urma analizelor s-a optat pentru 22 de centre.

Vrem să organizăm mai multe fluxuri de vaccinare în fiecare centru astfel încât să existe și o eficiență a acestor centre de vaccinare”, a spus Moldovan.

El a menționat că din cele șapte spitale din județ, șase vor rămâne cu centre de vaccinare și pentru faza II și faza III, iar doar la Spitalul Municipal Vatra Dornei nu va exista centru din cauze determinate de o chestiune de logistică.

Alexandru Moldovan a menționat că în municipiul Suceava vor fi cinci centre cu patru echipe de vaccinare pe centru și se estimează că vor putea fi vaccinate 21.320 de persoane.
 
La Rădăuți vor fi două centre cu patru echipe, la Fălticeni un centru cu cinci echipe, la Câmpulung Moldovenesc un centru cu cinci echipe și în municipiul Vatra Dornei un centru cu trei echipe.

Dacă pentru Vatra Dornei, se anunțase inițial că vor fi amenajate centre de vaccinare la Centrul de zi pentru copii – Fosta Şcoală nr. 3 şi la sala de sport a Liceului Ion Luca, rămâne acum de văzut care din cele două se va amenaja.


Lista bolilor cronice pentru care se face vaccinarea

Autorităţile au stabilit o listă a bolilor cronice pentru care se face vaccinarea anti-COVID în cea de-a doua etapă. Astfel, lista include diabetul zaharat; obezitatea; alte boli metabolice, inclusiv congenitale; afecţiuni cardiovasculare; renale; oncologice; pulmonare; neurologice – inclusiv sindromul Down – hepatice severe şi moderate; boli autoimune şi imunodepresii severe, pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunţat că platforma de programare va fi funcţională începând cu data de 15 ianuarie, ora 15.00. „Persoanele de peste 65 de ani se vor putea programa individual sau prin medicul de familie, precum şi prin intermediul unui call-center, la numărul 021-4144425. Aparţinătorii vor putea înscrie până la 10 persoane din familie”, a mai spus Gheorghiţă.


Ce înseamnă lucrători în domenii-cheie

Simultan, în această etapă de vaccinare, vor fi imunizaţi şi lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie. Adică, angajaţi din Parlament, Preşedinţie, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora, din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti; din sectorul economic, al distribuţiei, procesării şi comercializării alimentelor de bază; din uzine de apă, epurare şi transport; producţie, transport şi distribuţie de gaze, curent electric, combustibili lichizi şi solizi; medicamente şi materiale sanitare, din transportul de mărfuri, căi ferate, aeroporturi civile şi militare, porturi, comunicaţii, personalul din învăţământ şi creşe, din poştă şi servicii de curierat; din culte religioase, mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2; precum şi personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor. „Listele sunt întocmite de angajatori, urmând ca beneficiarul să-şi poată alege ziua şi ora la care să facă vaccinul”, conform dr. Valeriu Gheorghiţă.


Pentru județul Suceava, în ceea ce privește persoanele care se vor vaccina în etapa a doua, prefectul a arătat că potrivit DSP Suceava în județ sunt 113.946 de persoane cu vârste peste 65 de ani, iar în centrele sociale sunt 1.500 de angajați și 2.200 de beneficiari.

Totodată, în ceea ce privește lucrătorii care desfășoară activități cheie din domeniile esențiale au fost identificați 24.063 de persoane din care doresc vaccinarea  7.778 de persoane, reprezentând circa 30%.

Din instituțiile publice sunt 6.059 de persoane care fac parte din personal cheie din care doresc vaccinare 2.603 de persoane, respectiv 42,96%.

Din domeniu apărării, siguranței naționale și autorității judecătorești sunt 3.108 persoane în poziții cheie din care 651 doresc vaccinarea reprezentând, 20,95%.

Prefectul a mai spus că în ceea ce privește personalul din zona transporturi doresc să se vaccineze 63,75%, din învățământ 41,09%, iar din mass media 56,06%.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei