Acțiuni pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice pe raza județului Suceava

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Suceava desfășoară acțiuni în vederea prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic.
În acest sfârșit de săptămână, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Suceava desfășoară acțiuni în vederea prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic, dar și pentru depistarea transporturilor ilegale de material lemnos și pomi de Crăciun.

Acțiunile sunt coordonate la nivel național și se desfășoară pe raza întregului județ, în colaborare cu angajați ai Gărzii Forestiere, Direcției Silvice, și lucrători de jandarmi.


În cadrul acestor acțiuni sunt instituite filtre rutiere pe drumurile publice care vizează controlul circulației materialului lemnos pentru a se stabili dacă se respectă prevederile legale în vigoare și verificarea legalității documentelor de proveniență și însoțire a materialului lemnos și a pomilor de Crăciun.

Zilnic sunt instituite 5 puncte fixe de control pe raza județului, acționându-se în sistem integrat împreună cu lucrători de jandarmi dar și specialiști ai Direcției Silvice. De asemenea, la nivelul fiecărei subunități sunt organizate filtre în trafic pe toată perioada zilei.

În plus, două echipe mobile formate din polițiști din cadrul Biroului Delicte Silvice și specialiști ai Gărzii Forestiere monitorizează traseele de deplasare uzitate în mod frecvent de transportatorii de material lemnos.

Acțiunile au ca principal rol creșterea vizibilității organelor de control și descurajarea activităților ilicite în domeniul silvic, dar și verificarea, identificarea și sancționarea celor care nu respectă legislația în domeniu. 


În ultimele două zile (vineri și sâmbătă), 161 de polițiști, jandarmi și specialiști din cadrul Direcției Silvice și Gărzii Forestiere au fost implicați în activități de prevenire și combatere a delictelor silvice.

Au fost desfășurate 36 de acțiuni punctuale și au fost organizate 50 de filtre rutiere pe raza județului. 

Au fost constatate 4 infracțiuni (furt, fals material in înscrisuri oficiale, uz de fals și fals informatic toate prevăzute de Codul Penal, infracțiunile de fals fiind în legatură cu falsificarea avizelor de însoțire a materialului lemnos și raportarea in aplicația SUMAL).

Au fost aplicate 84 de sancțiuni contravenționale, toate la Legea 171/2010 și OUG 195/2002 în valoare de 54.810 lei. 

Au fost verificate 370 de vehicule și au fost confiscați 62 metri cubi material lemnos în valoare de cca. 19.000 lei. 

Acțiunile polițiștilor au fost sprijinite și de activiști de mediu și persoane care au dat dovadă de spirit civic semnalând suspiciuni privind transportul de material lemnos pe drumurile publice, reacția fiind una promptă și efectuându-se verificări în fiecare situație.


Astfel, la 12.12.2020, în jurul orei 16:34, Poliția municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU 112 de către un activist de mediu, cu privire la faptul că pe DN 17, dinspre Com. Vama, sat Prisaca Dornei spre Câmpulung Moldovenesc, circulă un camion care transportă material lemnos, existând suspiciunea unui transport ilegal.

S-a procedat la verificarea în baza de date și ulterior în aplicația inspectorul pădurii, stabilindu-se că la data de 12.12.2020, ora 15.54 a fost eliberat codul unic SUMAL pentru cantitatea de 7,77 mc brad lemn rotund, 8,36 mc molid lemn rotund, total 16,13 mc.

De asemenea s-a procedat și la verificarea remorcii, rezultând că la data de 12.12.2020 ora 15.54, a fost emis codul unic SUMAL pentru cantitatea de 27,98 mc molid lemn rotund și 1,97 mc brad lemn rotund, total 29,95, transportul deținând avizele necesare. 

Pentru cubajul încărcăturii și verificări suplimentare, ansamblul rutier încărcat cu material lemnos a fost condus la centrul de colectare a fructelor de pădure Sadova, fiind inventariat de către reprezentanții OS Pojorâta, rezultând faptul că încărcătura corespunde cu cea din acte. 


Polițiștii vor continua activitățile de prevenire și combatere a delictelor silvice prin instituirea filtrelor specifice, patrule în fondul forestier național precum și controale la depozitele de profil și vor aplica sancțiuni dacă situația va impune acest fapt.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei