Concluzii după sondajul privind izolarea municipiului Vatra Dornei - 71% DA vs 29% NU

Am propus pe pagina noastră de facebook un sondaj prin care am cerut dornenilor să-și spună părerea, pozitivă sau negativă, în legătură cu eventuala izolare a municipiului Vatra Dornei
După cum deja se știe, ieri am propus pe pagina noastră de facebook un sondaj prin care am cerut dornenilor să-și spună părerea, pozitivă sau negativă, în legătură cu eventuala izolare a municipiului Vatra Dornei în contextul creșterii tot mai accentuate a numărului de infecții cu noul coronavirus în județul nostru (❗️ Astăzi avem 1215 cazuri, adică aprox. 30% din totalul pe țară ❗️).


O astfel de măsură curajoasă a fost luată deja în Gura Humorului de către primarul Marius Ursaciuc, toată presa locală și chiar națională relatând despre acest lucru ca fiind o decizie luată în premieră la nivelul țării. Chiar dacă unii locuitori, mai ales din comunele învecinate Humorului, au avut o atitudine critică față de această măsură, au trebuit până la urmă să se conformeze deciziei administrației locale, primarul Ursaciuc cerându-le să-l judece după ce se vor vedea consecințele acestei măsuri în timp. (Detalii AICI, AICI și AICI)

Deja se știe că situația din municipiul Suceava este critică, mai nou a fost închis și spitalul din Câmpulung Moldovenesc și este imperios necesar să se ia unele măsuri și în Vatra Dornei, mai ales că deja se zvonește că ar fi apărut și primele cazuri. Că va fi izolare sau vor fi alte măsuri, asta urmează să vedem și sperăm că totuși administrația noastră locală se va trezi, se va deschide spre cetățeni și se va implica mult mai bine decât a făcut-o până acum.

Legat de sondajul nostru, trendul favorabil unei astfel de decizii s-a menținut încă de la început, aproape trei sferturi dintre votanți dorindu-și o anumită izolare a municipiului nostru. Bineînțeles există și sfertul rămas care s-ar opune unei astfel de măsuri, iar în comentarii s-au susținut foarte multe argumente corecte dinspre ambele părți. Au fost, ca de obicei și comentarii ”cam pe lângă”, dar cu toate acestea se pot evidenția unele direcții comune:

Care este situația din Vatra Dornei ? Întâi să știm realitatea și după aia ne dăm cu părerea - Într-adevăr la Vatra Dornei avem o mare problemă cu transparența și comunicarea. Vă invităm, în acest sens, să vizitați site-ul Primăriei Vatra Dornei (www.vatra-dornei.ro) și apoi pe cel al Primăriei Gura Humorului, de exemplu (www.primariagh.ro) sau al altor orașe responsabile ... este o diferență uriașă de abordare ! Dacă în cazul Gura Humorului găsim o mulțime de informații utile pentru cetățeni în contextul situației pe care o traversăm, pentru Vatra Dornei sunt postate niște informări care au fost transmise și de la nivel național și cam atât. Este INADMISIBIL !!! Ce pretenții să mai avem să aflăm un eventual număr de infectați, carantinați, izolați, atâta timp cât la noi nu se precizează nici măcar programul departamentelor primăriei în această perioadă. S-au făcut solicitări peste solicitări dar tot degeaba ... noi încă mai sperăm să se trezească !

Mulți au impresia că izolare înseamnă că nimeni nu mai intră și nimeni nu mai iese indiferent de motiv. - Conform ordonanțelor militare care au fost deja emise, este foarte clar menționat în ce condiții se poate circula. Motivele de deplasare cuprinse în declarațiile pe proprie răspundere pot rămâne în continuare valabile dar, după cum s-a menționat și la Humor verificarea lor este mai benefic să fie făcută la intrările în oraș, în anumite puncte fixe de control. Astfel se încurajează ca deplasările să se facă pentru motive cu adevărat importante sau urgente și care nu se pot rezolva în localitățile de domiciliu.

Există unii locuitori ai comunelor învecinate care depind de Vatra Dornei - Adevărat și după cum zis și mai sus, pe baza declarațiilor pe proprie răspundere, se poate stabili nevoia și urgența fiecăruia de deplasare. Persoanele care lucrează în Vatra Dornei, care au nevoie de asistență medicală, care desfășoară activități economice sau au alte motive justificate este normal să poată intra în oraș. Pe partea de achiziționare de alimente, ar trebui încurajate și cumpărăturile efectuate în localitățile de domiciliu, iar dacă se dorește aprovizionarea de la magazinele din Vatra Dornei aceasta să se facă, eventual, de către un singur membru al familiei, o dată la câteva zile. Urmează sărbătorile pascale și putem previziona cu toții ce îmbulzeală se va produce, chiar dacă #StămAcasă, și de asta probabil ar trebui niște reglementări în acest sens !

Mai zic unii că stăm deja acasă de ceva timp și nu mai e nevoie de măsuri. - Știm cu toții că statul acasă este 100% doar pe facebook. Ne mai găsim fiecare câte ceva foarte ”important” de făcut și trebuie să ieșim. Cu cât măsurile sunt mai ferme și luate mai din timp, cu atât este mai bine. Autoritățile trebuie să fie vigilente, iar populația trebuie să înțeleagă, chiar și ”ajutată” dacă nu se poate de bunăvoie, că trebuie să respecte niște reguli. Situația pe care o trăim nu este deloc o glumă sau cine știe ce conspirație ... surprinzător, mai sunt și cetățeni care încă nu cred că virusul e real !

Nu avem încă nici un caz și mai putem sta liniștiți, zic alții. FALS - Avem noroc că nu avem încă nici un caz, oficial, cu toate că sunt zvonuri că ar fi deja, dar trebuie să conservăm cât mai mult această situație. Ori, acest lucru nu se poate face fără o prevenție serioasă iar izolarea municipiului poate fi o soluție în acest sens atât pentru cei din interiorul orașului cât și pentru cei din exterior.

Să se testeze populația - Ar fi poate o măsură benefică dar din păcate vedem cu toții care este capacitatea de testare a țării noastre, deci este cam exclusă o astfel de variantă. Urmează să ajungă săptămâna viitoare și la Spitalul din Vatra Dornei un aparat de testare Real Time PCR și vreo 3000 de teste, care a fost achiziționat cu contribuția tuturor primăriilor din bazinul Dornelor și urmează să vedem în perioada următoare ce se va întâmpla cu acesta.

Trebuie izolat întreg bazinul Dornelor - Poate fi și asta o variantă cu toate că nu credem că ar fi mari schimbări față de situația actuală. Dar, trebuie analizat de către toate instituțiile abilitate și apoi luată o decizie !

Mai bine să poarte toată lumea obligatoriu mască de protecție - Poate fi și asta o măsură foarte bună mai ales că există deja și alte zone din țară unde s-a luat o astfel de măsură (Siret, Galați, Vaslui, Simeria, ...). Provocarea este să se găsească măști disponibile și apoi să se pună la dispoziția populației sau dacă nu să se accepte și folosirea măștilor făcute acasă.

Au comentat și persoane din diaspora care se află în țări mult mai afectate ca a noastră și mai toți recomandă izolarea cu fermitate și în cel mai scurt timp. Ideea este că ei trăiesc deja ceea ce noi încă nu conștientizăm că s-ar putea întâmpla și tindem să credem că părerea lor este foarte importantă ! Doamne ajută să nu se ajungă la situațiile dramatice din alte țări, dar e clar că nu putem sta cu ”mâinile în sân” !

Vatra Dornei e deja izolată de aprox. 20 de ani 😞 - Adevărat, din păcate, și puțini s-au opus de-a lungul timpului la această izolare, dar vom discuta lucrurile astea după ce scăpăm de pandemie ... de data asta este vorba de altfel de izolare !

Nu băgați frica și stresul în oameni, ne-au transmis unii !? - Nu ne-am propus acest lucru dar dacă totuși am stresat sau am înfricoșat pe cineva, ne cerem scuze ! Stați în casă, respectați regulile și aveți mari șanse să nu pățiți nimic !

Gospodarii din comune nu umblă ”fleaura” pe străzi, pensionarii din Vatra Dornei o fac 🙂. - În acest caz, fiecare poate că ar trebui să rămână în localitățile de domiciliu pe lângă casă, cât mai mult ... să nu se amestece ”năravurile” !

🔴 În mare, cam acestea au fost problemele ridicate de către cei care și-au expus părerea. Nu putem să nu observăm că din aprox. 2300 de voturi, 1600 (71%) și-ar dori o izolare a municipiului Vatra Dornei. Bineînțeles, că decizia finală aparține autorităților competente care trebuie să facă toate analizele și apoi să decidă ... sperăm că vor lua, în perioada următoare, cele mai bune măsuri indiferent că ne vor fi pe plac sau nu. Interesul comun trebuie să fie limitarea răspândirii infecțiilor și orice măsuri s-ar lua este important să le respectăm ... poate că a devenit un laitmotiv pentru unii dar ăsta este adevărul ! ESTE IMPERIOS NECESAR SĂ FIM RESPONSABILI !



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei