Reportaj Pro TV despre comuna muzeu, Ciocănești - VIDEO

La aproape 100 de kilometri de Suceava, de-a lungul Bistriei Aurii, intr-o vale inecata parca de muntii impaduriti, se afla Ciocanesti. Pentru frumusetea sa si a celor 600 de case, a fost desemnat "Satul cultural al Romaniei" si astfel a devenit un muzeu viu.
In inima Bucovinei, un intreg sat se transforma in muzeu. Asa cum in prea putine locuri se intampla, aici, consiliul local ii obliga pe cei care construiesc sa respecte vechea arhitectura a zonei.

Fatadele caselor sunt pictate cu motive traditionale, in culori vii. Astfel, locul s-a pastrat ca intr-o poveste de care turistii se bucura in fiecare an.

La aproape 100 de kilometri de Suceava, de-a lungul Bistriei Aurii, intr-o vale inecata parca de muntii impaduriti, se afla Ciocanesti. Pentru frumusetea sa si a celor 600 de case, a fost desemnat "Satul cultural al Romaniei" si astfel a devenit un muzeu viu.




Intr-o perioada in care inca se construieste haotic, iar multe localitati au fost mutilate de tabla, inox si geamuri tip termopan, aici oamenii si-au pastrat, ajutati si de autoritati, vechea arhitectura.

Aristica Ujica, localnica: "E o traditie la noi asta cu motivele nationale. Asa am primit-o de la parinti si la cativa ani le refacem, le vopsim, le ingrijim."

Marcel Scheul, viceprimarul comunei Ciocanesti: "In certificatele de urbanism se specifica: constructiile noi sau cele care intra in renovare sa aibe pe fatade motivele traditionale din Ciocanesti."

Munca nu este deloc usoara, povesteste cel mai in varsta mester popular din sat, o femeie. Avea doar 10 ani cand a lucrat impreuna cu tatal ei la prima ei casa traditionala din comuna. De atunci si-a continuat meseria si azi se poate mandri ca mai bine de jumatate din casele din Ciocanesti au fost pictate de mainile ei. Silvia Scheul, mester popular: "Am lucrat si noaptea, la bec, pana terminam. Erau multe case de facut si trebuia sa le fac."

Insa dincolo de frumusetea peisajelor si a caselor, zona are si oferte gastronomice. Doar suntem in Bucovina. Aici gasiti pastravul cu carne dulce, prajit in faina de malai. Iar de Pasti, localnicii va asteapta sa vopsiti sau sa pictati, impreuna cu ei ouale si sa vizitati "Muzeul National al Oualor Incondeiate".

Pentru cei care vor sa petreaca mai mult de o zi in localitate, o camera pe noapte pentru doua persoane costa 60 de lei, fara mic dejun.


CITEȘTE MAI MULTE PE: StirileProTV.ro

Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !






Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei