Primarii ar putea fi trimiși la cursuri de administraţie publică - COMPLETEAZĂ SONDAJUL - VATRA DORNEI LIVE - Stiri Vatra Dornei | Anunturi, Evenimente Vatra Dornei

Primarii ar putea fi trimiși la cursuri de administraţie publică - COMPLETEAZĂ SONDAJUL

Primarii ar putea fi obligaţi să ia lecţii de administraţie publică, înainte de a se instala confortabil în fotoliile de edil. Ministrul Dezvoltării a anunţat că pregăteşte un program de formare profesională pentru primari şi prefecţi, care ar putea intra în vigoare chiar din iunie, imediat după alegerile locale. Printre altele, ei ar trebui să înveţe despre achiziţiile publice şi despre amenajările urbane.

Strategia de formare a funcţiei publice va fi prezentată săptămâna viitoare. Cursurile vor fi ţinute de Institutul Naţional de Administraţie ce va fi creat anul acesta. La început vor fi lecţii intensive, după care primarii vor fi obligaţi să meargă din când în când la seminarii pe teme specifice. Pentru început formarea profesională va fi opţională, urmând ca apoi să devină obligatorie.
Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării: „Nu avem încă statuat asta în lege, credem că va putea să debuteze printr-o formă voluntară pentru început. Cu timpul credem că va trebui să devină parte a strategiei de formare de carieră.”

Cursurile ar trebui să-i ajute pe edili să ştie mai multe despre domeniile pe care le gestionează în fiecare zi.

Vasile Dâncu: „Va fi o oportunitate de a se forma în domenii care sunt necesare, de la achiziţii la planificare urbană, la zone care ţin de managementul personalului”.

Unii dintre primarii în funcţie spun că ideea este foarte bună. Ei când au ajuns la primărie nu prea ştiau cu ce se confruntă un edil şi le-a fost greu să înveţe din mers. În plus, riscul de a ajunge la DNA pentru semnături puse ,,ca primarul'' a devenit foarte mare, susţin edilii.

Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud: „Poţi ajunge primar chiar dacă eşti tractorist. Eu am ajuns primar din asistent medical şi habar nu aveam ce înseamnă munca în administraţie”.

Gavril Herman, primarul Comunei Sîrbi: „M-am confruntat cu nişte probleme pe care nu le ştiam. După cum vedeţi toate lucrurile ce ţin de primar , cu DNA-ul ... ar fi binevenite”.

Candidaţii de anul acesta la primărie nu văd lucrurile la fel.

Petru Movilă, candidat PMP la Primăria Iaşi: Înainte de a da lecții altora, Dâncu să ne spună ce cursuri de a fi vicepremier a făcut dansul”

Ovidiu Raeţchi, candidatul PNL la Primăria Sectorului 5: ”Noi suntem o țară a cursurilor, doctoratelor și a specializărilor care am vazut calitativ cum se fac. Sigur că, formal, poate fi bifat oricând un curs de genul, asa cum formal s-a putut bifa un doctorat”.

SURSĂ ARTICOL: DIGI24.ro


În contextul acestui articol vă invităm să vă spuneți părerea și vă adresăm și două întrebări:

- Credeți că primarii Dornei de până acum au fost destul de bine pregătiți ?

- Astfel de cursuri ar putea fi oportune pentru viitorul primar ?

Deasemenea, am hotărât să facem și un mic sondaj în care vă puteți spune părerea despre performanțele ultimilor primari care au fost la conducerea municipiului Vatra Dornei. Întrebarea pe care v-o adresăm este ”Care considerați că a fost cel mai slab primar din ultimii 20 de ani ?” și vă rugăm să alegeți varianta pe care o considerați potrivită în sondajul alăturat. Mulțumim !

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii