Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, Vatra Dornei

Înalta clopotniță a Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” se vede de departe, chiar de pe drumul care leagă Vatra Dornei de Dorna Arini. Am văzut-o și eu de mai multe ori, dar până în această iarnă nu am ajuns la sfântul locaș.

„voind să se continue credința și jertfa lor”

Loc binecuvântat și plin de istorie, cum aveam să aflu în cele câteva ore pe care aveam să le petrec în complexul monahal. Am ajuns la slujbele din zilele Sărbătorii Nașterii Domnului și l-am găsit acolo pe ctitorul mănăstirii, Înalt Prea Sfințitul Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, care venise să slujească în aceste zile deosebite.

A primit cu căldură să îmi răspundă la întrebări, deși era înconjurat de o mulțime o oameni și ocupat de îndatoririle de gazdă, luate foarte în serios de sfântul părinte. Descopăr astfel povestea ridicării mănăstirii, o adevărată comoară de sănătate, trupească și sufletească, care se ascunde aici, în Dorna Arini, la doar 5 km distanță de stațiunea Vatra Dornei, spre Piatra Neamţ.

„Mănăstirea cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” s-a construit din motive obiective, își începe, cu glas blând, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, povestea. Pentru părinții care au avut acest teren și care s-au jertfit atât de mult, pentru că au fost niște oameni credincioși, și voind să se continue credința și jertfa lor, am întemeiat această mănăstire chiar pe vatra părintească, tocmai pentru a rămâne un loc de comuniune și de dragoste. Sărbătorile erau întotdeauna un moment de bucurie, pentru că frații de departe și de aproape, cu toții veneau și ne întâlneam. Sigur, credința nu se poate trăi fără comuniune, și de aceea această mănăstire le poartă numele și jertfa lor.

Am ales pentru construcție lemnul și piatra pentru că sunt din zonă, se înrudesc foarte bine, și se armonizează. Așa vom continua și cu biserica mare, demisol de piatră și partea de deasupra din lemn stratificat, ca să rămână complexul în aceeași notă.

Vrem să ridicăm o biserică mare, pentru că cea existentă este un paraclis, și este neîncăpătoare, mai ales la sărbători, și credem că Dumnezeu ne va ajuta și Maica Domnului va fi acoperământul acestui așezământ. Toate sărbătorile sunt pentru Mănăstire și pentru complexul de sănătate un moment de bucurie dar și în tot timpul anului.”

Biserica de acum, ridicată în 1999, a fost sfințită în octombrie 2004, și poartă hramurile Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie), Sfântul Mare Mucenic Procopie (8 iulie) și Sfânta Cuvioasă Elisabeta (24 aprilie). Ea este din lemn de stejar, împodobită cu brâie de sculpturi în lemn, dispuse în mai multe registre. Pictura este în stil bizantin și a fost realizată în 2004 de o echipă de pictori coordonată de Valentina Petrescu din Vatra Dornei.

Turnul clopotniță are 24 de clopote și un carilon, un sistem muzical la care cântările religioase se execută cu ajutorul clopotelor. Ea este doar o parte a întregului complex, care cuprinde și un complex de sănătate. Casa Procopie, sau Casa de Oaspeți, o construcție masivă din lemn, este destinată pelerinilor, fiind o pensiune monahală.

„vin aici să își găsească alinarea sănătății”

„Aici s-a făcut și un complex de sănătate, o bază de tratament care este în extindere cu diferite proceduri, cu aparatură nouă folositoare creștinilor. Aici se vine și cu plată și cazuri sociale. La baza de tratament avem în fiecare an mai multe cazuri sociale, recomandate de Primărie sau monahi care nu au angajare, nu au un serviciu și care vin aici să își găsească alinarea sănătății.Avem în cursul anului tabere de copii, care vin gratuit, tabere de creație, întâlniri ale diferitelor instituții, și ne străduim să ne dezvoltăm cât mai mult.


Avem și medic care dă procedurile conform afecțiunilor, oamenii vin cu analizele și medicul le dă procedurile conform analizelor. Personalul este calificat, medicul este venit de la Herculane, din septembrie, cu 25 de ani de vechime și experiență, o persoană foarte distinsă, și toți pacienții sunt foarte mulțumiți.”

Comunitatea monahală de aici este una de maici, care au venit de la diferite mănăstiri din țară în 1999, iar acum ele îmbină rugăciunea cu munca în atelierele mânăstirești, ajutând și în baza de tratament. În cadrul mănăstirii funcționează ateliere de veșminte preoțești, broderie, pictură de icoane, sculptură, unde se realizează veșminte diaconești și preoțești, îmbrăcăminte pentru personalul monahal, uneori veșminte arhierești.

Hrisov

”Cu voia Tatălui, cu săvârșirea Fiului și împreună cu lucrarea Sfântului Duh, s-a ctitorit această Sfântă Mănăstire cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, „Sfântul Mare Mucenic Procopie” și „Sfânta Cuvioasă Elisabeta”, de către fiul plaiurilor Țării de Sus, Înalt Prea Sfințitul Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, pe locul casei părintești, spre cinstirea părinților, moșilor și strămoșilor, spre veșnică pomenire a lui Dumnezeu Cel întru Treime slăvit și închinat și a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, în zilele arhipăstoririi Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Semn al iubirii și recunoștinței, mănăstirea așează la temelia ei, odată cu acest hrisov, gândurile luminoase ale întemeietorului ei pentru propășirea Bisericii lui Hristos și a neamului românesc.

Slujba de sfințire s-a oficiat de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului și de către Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Române, în prezența unor înalți ierarhi din țară și de peste hotare, autorități de stat, reprezentanți ai administrației locale, însemnate personalități ale vieții culturale și a unui impresionant număr de preoți, monahi, monahii și credincioși.

S-a întocmit acest Hrisov și Act Ctitoricesc în anul 7512 de la zidirea lumii, iar de la nașterea după trup a lui Dumnezeu Cuvântul, 2004, luna octombrie, ziua 20.

Binecuvântează Doamne cununa milelor bunătății Tale, Mănăstirea ceasta – diamantul așezat în cunună de cei ce iubesc podoaba casei Tale și pe toți închinătorii care se vor ruga într-însa. Amin!„


Date de Contact

Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului se află în satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini, județul Suceava.

Maica Stareță - Stavrofora Siluana Stroici: 0751.340.792

Administrator - Iacob Gheorghe: 0754.211.407, 0769.223.144

E-mail: contact@dorna-arini.ro

Text și foto: Marcella Drăgan




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei