Primăria Vatra Dornei, bună de plată cu zece miliarde de lei vechi

1
Primăria Vatra Dornei este bună de plată. Aşa au decis instanţele de judecată, care au obligat administraţia dorneană să achite aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Banii reprezintă o serie de lucrări fantomă, dar pentru care reprezentanţii primăriei au semnat procesele verbale de recepţie.

Este vorba de un proiect privind sistematizarea pe verticală a Ansamblului Transilvania, situat la intrarea în municipiul Vatra Dornei, dinspre Bistriţa. Contractul a fost încheiat în vara anului 2007, în perioada când în fruntea Primăriei Vatra Dornei se afla social-democratul Constantin Huţanu. Potrivit contractului încheiat între primărie şi SC Construcţii Feroviare Grup Colas SA Iaşi, administraţia din Vatra Dornei trebuia să achite pentru lucrările programate suma de 8,6 miliarde de lei vechi, inclusiv TVA.

O parte din bani, mai exact 30%, urmau să se achite în avans, ceea ce s-a şi întâmplat, în conturile firmei ieşene intrând suma de 2,59 de miliarde de lei vechi. Contractul prevedea amenajarea căilor de acces către Ansamblul Transilvania, alei pietonale la blocuri, locuri de parcare, spaţii verzi şi rigole deschise pentru captarea apelor pluviale.

Primar Moraru: „Vom plăti banii”

Primarul Ioan Moraru a menţionat că este la curent cu decizia instanţei de judecată şi că datoria va fi achitată. „Vom plăti banii. Vom prinde în bugetul de anul viitor aceste sume şi sper să găsim înţelegere pentru a plăti eşalonat”, a precizat primarul din Vatra Dornei.

Iniţial, procesul care a demarat la Tribunalul Suceava a fost câştigat de administraţia dorneană. Totuşi, câştigul nu a venit pe fondul cauzei, ci ca urmare a faptului că reprezentanţii SC Construcţii Feroviare Grup Colas Iaşi nu au timbrat acţiunea. În căile de atac situaţia s-a schimbat radical, iar constructorul a câştigat procesul, suma totală de plată de zece miliarde de lei vechi reprezentând atât facturile neachitate la vremea respectivă, cât şi o serie de penalităţi.

Lucrările pe care le-au văzut doar reprezentanţii Primăriei Vatra Dornei

Actul de recepţie al lucrărilor a fost semnat pe 14 noiembrie 2008, iar din comisia desemnată de Primăria Vatra Dornei au făcut parte viceprimarul Mircea Rusu, în calitate de preşedinte, şi alte patru persoane, respectiv Cristina Lostun, şef Serviciu Urbanism, Gabriela Negrea, şef Serviciu Contabilitate, Gligor Hopulele Zamfira, de la Serviciul Urbanism şi Eugenia Agapi, de la Serviciul Urbanism.

„Au fost executate lucrările cuprinse în ofertă şi în notele de lucrări suplimentare, spaţiile verzi au fost executate (parţial - acest cuvânt este completat ulterior cu pixul). Nu au fost executate lucrările de aşternere a straturilor de asfalt. Conform ofertei şi situaţiilor de lucrări suplimentare, valoarea lucrărilor executate este de 666.008,99 de lei (6,6 miliarde de lei vechi), valoare ce include TVA”, se arată în procesul verbal de recepţie.

La faţa locului, în Ansamblul Transilvania, situaţia era cu totul alta acum jumătate de an şi a rămas la fel şi în ziua de astăzi. Borduri aruncate neglijent şi un spaţiu de joacă sărăcăcios erau singurele „lucrări de calitate”. În rest, căile de acces betonate sau asfaltate, parcările amenajate, rigolele pentru scurgerea apelor sau spaţiile verzi erau tot atâtea necunoscute pentru oamenii care s-au mutat în acea zonă.


Totuşi, pentru că oamenii din administraţia locală dorneană au semnat procesele verbale de recepţie a lucrărilor, Primăria trebuie să le plătească. Practic, este o nouă aroganţă la adresa locuitorilor din Vatra Dornei venită din partea unor autorităţi care-şi dovedesc incapacitatea de a gestiona bunul mers al acestui oraş staţiune de interes naţional.


( Hide )
  1. Lcuiesc in Lyon (Franta) de acum 18 ani, sint nativa din Dorna, cind ma intorc acasa sint dezolata de a regasi Cazinoul in ruina,acesta cladire emblematica,simbolul statiunii care figureza cu mindrie pe cartile postale, in relitate o ruina dezolata!!!Aceasta este trista poveste a Cazinoului,unpatrimoniu neprotejat lasat la abandon . Cine este responsabil? Nu au fost fonduri atribuite pentru al restaura? Ce se intimpla? ....Lansez aceasta dezbatere cineva poate sa imi explice

    RăspundețiȘtergere

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei