La Şaru Dornei turismul înlocuieşte mineritul

1
Comuna care deţine cea mai mare reţea de drumuri publice, situată în apropierea sau în prelungirea dacă vreţi a staţiunii Vatra Dornei, cu frumuseţi Dumnezeieşti se dezvoltă ntr-un ritm susţinut.

Aproape 300 de kilometri drumuri are de întreţinut administraţia locală de la Şaru Dornei, din care unele sectoare au fost asfaltate şi altele vor avea asfalt în perioada următoare datorită proiectelor depuse de primărie, canalizare cu staţie de epurare, modernizarea şcolilor, crearea unui mediu propice dezvoltării turismului în zonă, acestea sunt direcţiile dezvoltării pe termen lung la Şaru Dornei.

„Având ceva drumuri mai bune, utilităţi, peisaje frumoase evident că şi turismul se va dezvolta. Acesta-i obiectivul nostru. Avem probleme cu apa în această perioadă din cauza secetei, dar anul viitor, dacă ne ajută Dumezeu, reuşim să adunăm toate izvoarele pe depresiunea Negrişorului şi rezolvăm astfel problema apei. Am reuşit de asemenea să reparăm anul aceste cam 70% din reţeaua de drumuri”, a spus primarul de la Şaru Dornei.

„Ferească Dumnezeu de un primar mulţumit…”

Lângă Vatra Dornei, în prelungirea staţiunii, cu un relief creat parcă pentru turism, cu locuri de o frumuseţe sălbatică, locuită de oameni gospodari şi vrednici, cu bogăţii şi frumuseţi naturale, cu un ritm de dezvoltare susţinut în ultimii ani, comuna Şaru Dornei se prezintă bine în faţa vizitatorilor.

Cândva bazin minier, acum comuna Şaru Dornei s-a reprofilat pe turism, pentru că acesta este viitorul. Comuna „păzită” de munţii Călimani, care oferă turiştilor clipe de vis în Parcul Naţional Călimani, posibilităţi de schiat în cadru natural, dar şi ospitalitatea celebră moldovenească, este mult mai căutată după modernizarea drumurilor judeţene de acces. Printr-un proiect european a fost modernizat pe 22 kilometri drumul judeţean care conduce vizitatorul în comuna Şaru Dornei. În prelungirea acestuia a fost reabilitat şi drumul de asfalt către Neagra Şarului, cel mai mare sat al comunei. Comuna are 7 sate: Şaru Dornei, Neagra Şarului, Gura Haitii, Sărişor, Sărişoru Mare, Plaiul Şarului şi Şaru Bucovinei şi o reţea de drumuri imensă.

Pe raza comunei sunt 286 kilometri de drumuri publice şi e clar că modernizarea acestora necesită eforturi financiare importante. Cu vechime în fotoliul de primar şi cu experienţă bogată în munca de administraţie, primarul Cătălin Iordache a reuşit să realizeze o serie de investiţii în comuna pe care o conduce, investiţii care vor atrage mai mulţi turişti şi astfel zona va deveni mai dezvoltată.

Crescători de animale din tată-n fiu, locuitorii comunei Şaru Dornei mai păstrează această tradiţie, dar populaţia e îmbătrânită. Prezentul şi viitorul pentru comuna Şaru Dornei înseamnă dezvoltarea turismului. Munţii care străjuie comuna oferă condiţii naturale bune pentru schi, pentru drumeţii montane şi oferă vizitatorilor multe minuni ale naturii. Bujorul de munte şi apele minerale care izvorăsc din munţi sunt tot atâtea atracţii pentru turişti.

Principala problemă după cum spuneam şi anterior o reprezintă reţeaua mare de drumuri. După cum afirmă primarul Cătălin Iordache s-a lucrat pentru modernizarea drumurilor. 17 kilometri de drum s-au asfaltat, iar alţi 14,1 kilometri vor fi asfaltaţi în cadrul programului guvernamental. Totodată şi Consiliul judeţean Suceava şi-a făcut treaba şi a reuşit aplicarea unui proiect cu fonduri europene pentru modernizarea a 22 kilometri de drum. „Pe lângă drumurile asfaltate, am reuşit să reabilităm anul acesta cam 70% din totalul drumurilor publice. Avem 286 de kilometri de drumuri publice. Atenţia noastră e îndreptată apoi spre reţeaua de canalizare cu staţie de epurare. Mai avem de lucru şi la şcoli, dar ne-am străduit să asigurăm condiţii bune de studiu elevilor. Avem proiect aprobat aflat pe lista de aşteptare pentru modernizarea unităţii din Şaru Dornei. Mai este de treabă mult însă am iniţiat proiecte şi vom reuşi să rezolvăm principalele probleme”, a spus primarul comunei Şaru Dornei.

Comuna are de toate şi investiţiile iniţiate de administraţia locală au ridicat gradul de confort, însă şi ambiţiile sunt mari aici. „E an secetos şi avem probleme cu apa. Sper ca anul viitor, dacă ne ajută Dumnezeu, să reuşim să adunăm toate izvoarele din Depresiunea Negrişorului şi astfel vom rezolva problema apei. Nu pot spune că sunt mulţumit, de fapt ferească Dumnezeu de un primar mulţumit, că are de suferit comunitatea pe care o conduce. Mai avem destule de făcut, iar obiectivul nostru principal este dezvoltarea turismului, care poate aduce venituri la bugetul local, dar şi localnicilor”, a mai spus primarul Iordache.

„Anul viitor să fie mult mai bun decât anul care a trecut şi mult mai rău decât anii care vor veni…”

Cine nu ajunge la Şaru Dornei, în munţii Călimani să vadă frumuseţile sălbatice şi cine n-a văzut tradiţiile din acest colţ al Moldovei n-a văzut nimic din frumuseţea regiunii. Discutând cu primarul comunei sucevene, dar şi cu alţi localnici am descoperit o voinţă de a reuşi cum rar întâlneşti în alte zone. Şi tocmai aceasta este cheia dezvoltării pentru că nimic creşte, nu se dezvoltă fără muncă şi voinţă.


Odată create condiţiile dezvoltării, prin utilităţi şi drumuri mai bune, evident că a fost dat startul dezvoltării. Au fost înfiinţate pensiuni, iar turiştii care vin aici pentru prima dată cu siguranţă vor veni mereu, pentru că zona e cu adevărat atractivă. Vechea }ară a Dornelor cunoscută pentru apele minerale, acolo unde iarna vine drevreme şi pleacă târziu, are tradiţii deosebit de frumoase, s-au menţinut oarecum meşteşugurile vechi, fierăritul… Apoi tradiţiile de iarnă sunt deosebite în această zonă. Pentru a continua aceste tradiţii, administraţia locală acordă sprijin activităţilor cultural-tradiţionale. Un moment important în viaţa comunei este Sărbătoarea Bujorului de munte, devenită sărbătoarea comunei, care se desfăşoară când înfloreşte bujorul de munte în Munţii Călimani.

În orice anotimp e frumos la Şaru Dornei şi permanent există ceva de văzut dar cel mai important este că aici iarna sau vara turiştii au posibilităţi nenumărate de destindere şi disctracţie. Iarna se poate schia, iar vara pot fi organizate plimbări călare sau pe jos în Munţii Călimani.

La finalul dialogului cu edilul comunităţii, fiind aproape sfârşitul de an, am încercat să obţinem un gând despre anul acesta şi despre cel care vine. „La final de an le doresc tuturor la mulţi ani, putere de muncă, sănătate, iar anul viitor să fie mai bun decât anul acesta şi mai rău decât anii care vor veni”, a încheiat primarul Cătălin Iordache.


( Hide )
  1. Felicitari domnului primar Catalin Iordache! In ritmul asta in 15-20 de ani comuna va deveni oras.:-)
    Multe orase mari si-ar dori un asemenea primar.

    RăspundețiȘtergere

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei