Ani grei de temniţă, în dosarul puşcăriaşilor trimişi să fure din magazine în Italia (Marius Simion, alias „Simi”, Valentin Tarta, ... )

0
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat în urmă cu două zile verdictul final în dosarul în care au fost trimişi în judecată zece indivizi, majoritatea din judeţul Suceava, acuzaţi că au făcut parte dintr-o grupare infracţională care a obligat mai mulţi tineri să fure din magazine în Italia.

Considerat a fi capul grupării, Marius Simion (38 de ani), alias „Simi”, din municipiul Vatra Dornei, a primit şi cea mai grea pedeapsă, şapte ani şi jumătate în spatele gratiilor. La cinci ani de închisoare a fost condamnat şi unul dintre „locotenenţii” lui Simion, Dan Laurenţiu Iacob, de 37 de ani, din municipiul Suceava.

Magistraţii Înaltei Curţi au decis, în acelaşi dosar, să-i condamne la câte trei ani de închisoare şi pe Vasile Burlacu (44 de ani), Valentin Tarţa (28 de ani) şi Dănuţ Nichituş (36 de ani), toţi din municipiul Vatra Dornei.
Alţi trei inculpaţi, Marius Bogdan (29 de ani), din Bucureşti, Ionel Lucian Stuparu, de 31 de ani, şi Radu Vârşovan, de 30 de ani, ambii din Cluj-Napoca, şi un anume Dan Sabău, au primit câte trei ani cu suspendare.
Judecătorii au decis să înceteze procesul penal împotriva celui de-al zecelea inculpat din acest dosar, Costel Lazăr (38 de ani), care, din informaţiile noastre, ar fi decedat între timp.

Ieşeau din puşcărie cu datorii de 4.000-5.000 de euro

Marius Simion şi complicii săi au fost trimişi în judecată în august 2007, fiind acuzaţi că au obligat mai mulţi tineri, pe care i-au ajutat cu ţigări şi pachete în vremea în care aceştia erau în spatele gratiilor, să fure pentru el în Italia.

„Le cerea (n.r. - Simion) sume considerabil mai mari decât cele cheltuite, 4.000-5.000 de euro, pe care aceştia nu aveau de unde să le plătească. Atunci, Simion le propunea să meargă în Italia să fure pentru el din magazine, urmând în acest mod să-şi achite datoriile faţă de el”, mărturisea la vremea respectivă unul dintre anchetatori.

Împreună cu Costel Lazăr şi Dan Laurenţiu Iacob, susţineau procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, Simion se ocupa de transportul, cazarea şi coordonarea şuţilor. Aceştia din urmă erau ameninţaţi cu acte de violenţă în cazul în care refuzau să fure sau ascundeau bunurile provenite din infracţiuni şi nu le predau membrilor bandei lui Simion.

Toate bunurile furate erau trimise în ţară prin intermediul unor transportatori ocazionali, fie prin intermediul unor firme de curierat. De altfel, pe lista inculpaţilor trimişi în boxa acuzaţilor din Tribunalul Suceava se numără şi alţi doi indivizi din municipiul Vatra Dornei (Burlacu şi Tarţa), care aveau rolul de a vinde bunurile furate de şuţii lui Simion la diverse persoane fizice din localitate, dar şi de pe raza municipiului Cluj-Napoca.

„Excursii” prin Europa, pentru a clona carduri


Deşi câştigurile bandei nu erau deloc mici, Marius Simion, reiese din actele de sesizare a instanţei de judecată, voia să treacă la ilegalităţi mult mai bănoase. La sfârşitul anului trecut, susţin anchetatorii, „Simi” a luat legătura cu un alt individ din Vatra Dornei, Dănuţ Nichituş, despre care aflase că s-ar pricepe la comiterea fraudelor cu cărţi de credit. Cei doi s-au înţeles să facă rost de echipamentele necesare în vederea golirii bancomatelor, prin clonarea cardurilor bancare.

La începutul lui 2007, Simion l-a sunat pe Ionel-Lucian Stupar şi i-a cerut acestuia să-i procure dispozitive electronice capabile să citească banda magnetică de pe cardurile bancare. Stupar, prin intermediul altui individ trimis în judecată în acest dosar (Marius Bogdan), i-a vândut lui Simion două astfel de dispozitive, contra sumei de 2.000 de euro.


Ulterior, „Simi” şi noul său partener de fărădelegi, Nichituş, s-au deplasat iniţial în Spania, după care în alte ţări ale UE, unde au montat dispozitivele pe mai multe bancomate, încercând să citească datele de pe cardurile folosite de diferite persoane fizice. Cei doi dorneni s-au întors în ţară cu „buza umflată”, nereuşind să afle datele necesare pentru a putea clona cardurile respective, motiv pentru care au cerut banii înapoi.

Totuşi, aveau să stabilească ulterior anchetatorii, cele două dispozitive erau în stare de funcţionare şi, cu ajutorul lor, puteau fi citite datele de pe carduri bancare, însă, din fericire, dornenii nu au ştiut cum să procedeze. Până să se specializeze în domeniul fraudelor bancare, Nichituş a fost arestat, iar Simion a fost nevoit să dispară din ţară, fiind dat în urmărire internaţională.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei