Peste jumătate din cabinetele veterinare din județ sunt în prag de faliment - VIDEO - VATRA DORNEI LIVE - Stiri Vatra Dornei | Anunturi, Evenimente Vatra Dornei

ULTIMELE ARTICOLE

Home Ad

Post Top Ad

15 martie 2018

Peste jumătate din cabinetele veterinare din județ sunt în prag de faliment - VIDEO

Medicii veterinari de liberă practică din Suceava sunt într-o situaţie financiară foarte delicată, mai mult de jumătate dintre ei fiind în prag de faliment. Avertismentul a fost lansat de doctorul Petrea Dulgheru, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Suceava. Dulgheru a declarat că în urma unei analize financiare a fiecăruia din cele 95 de cabinete veterinare din judeţul Suceava s-a constatat că peste 50% sunt în prag de faliment, în timp ce o treime sunt în „faliment sigur”.

Medicii veterinari din Suceava, alături de colegi din toată ţara, vor participa la un protest de amploare în Capitală, pe 26 martie. Veterinarii spun că pe lângă factorul scăderii numărului de animale, politicile Statului Român, prin Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, îndreaptă spre faliment sigur medicina veterinară de liberă practică.
Petrea Dulgheru a arătat, într-o conferinţă de presă, că dacă în 1999 în judeţul Suceava erau crescute 270.000 de bovine, în 2013 mai erau 180.000, în timp ce acum, în debut de 2018, cifra reală nu mai depăşeşte 100.000 de capete de bovine. Alte 10.000 de bovine se mai găsesc în ferme mari la nivelul judeţului Suceava.

Judeţul Suceava a rămas pe primul loc în ţară la număr de bovine, în condiţiile în care scăderi dramatice ale efectivelor sunt în toată ţara. „În ultimii patru ani de zile, în Suceava putem vorbi de o scădere cu aproximativ 50% a numărului de bovine. Tot în acest interval, din 2013 încoace, toate preţurile şi tarifele au crescut, însă la noi, la medicii veterinari de liberă practică, manopera este plătită la nivelul lunii decembrie 2013”, a explicat Dulgheru principala mare nemulţumire a medicilor veterinari de liberă practică.

„O circumscripţie sanitar-veterinară trebuie să aibă minimum doi angajaţi, pentru a se asigura permanenţa, iar în actualele condiţii activitatea nu mai are cum fi rentabilă. Nu mai putem face angajări cu jumătate de normă, iar medicii de liberă practică ajung să iasă la pensie cu o indemnizaţie de asistat social”, a mai punctat Dulgheru.

În cea mai critică situaţie sunt medicii din comunele în care mai sunt doar câteva sute de bovine. Preşedintele CMV Suceava a declarat că, pentru a rezista economic, o circumscripţie ar trebui să aibă minimum o mie de bovine, măcar 2.000 de oi şi 50 de cai. Din păcate, multe nu mai au atâtea animale. El a oferit exemplul circumscripţiei de la Cârlibaba, care a încasat în 12 luni, din serviciile prestate, 9.800 de lei.

Petrea Dulgheru a mai ţinut să facă delimitarea clară între medicul de liberă practică din comună, care este practic un agent economic, şi trebuie să-şi gestioneze afacerea, şi medicii angajaţi la direcţiile sanitar-veterinare, care au salarii foarte bune: „România a ajuns ţara în care mai mulţi sunt cei care fac controale, de la instituţii de stat, decât cei care muncesc în mediul privat şi trebuie controlaţi”.

Pe 26 martie, medicii veterinari din toată ţara vor protesta la Bucureşti, în faţa sediului Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi a Guvernului României.

Petrea Dulgheru a arătat că principalele revendicări ale medicilor veterinari de liberă practică sunt următoarele: actualizarea tarifelor pe care le pot percepe medicii la nivelul anului 2018, efectuarea inspecţiilor la animale în sezonul de primăvară, pentru ca medicii să primească bani pentru serviciile prestate înainte de a intra în faliment, posibilitatea angajării la circumscripţie cu jumătate de normă. O altă măsură pe care o vor propune protestatarii este găsirea unei soluţii pentru ca medicul veterinar din comună să primească un sprijin de la autoritatea locală.
„Solicităm să fim ajutaţi în această perioadă foarte grea, asta dacă mai este nevoie de medici de liberă practică. Dacă un primar nu mai are nevoie de medic în sat să spună, să răspundă dacă bolile nu vor mai putea fi ţinute sub control”, a mai transmis Petrea Dulgheru.


CITEȘTE MAI MULTE PE: MonitorulSV.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Situația cazurilor de COVID-19

Post Bottom Ad