Mina achiziționată de OFZ este de fapt o carieră de mangan din Dorna Arini ... Vezi cine erau proprietarii !

Firma care deţinea cariera se afla de mai mulţi ani în insolvenţă şi era deţinută, printre alţii, de fostul director al MinBucovina și Cupru Min, Gheorghe Iordache, şi actualul primar al comunei Ciocăneşti, Radu Ciocan, fost director de exploatare minieră.
Acum câteva zile am publicat un articol în care vă informam că o companie slovacă care produce feroaliaje, mai exact OFZ, a cumpărat o mină în zona Vatra Dornei pentru un milion de euro. La momentul respectiv nu se știau mai multe detalii dar între timp s-a aflat că este vorba de fapt despre achiziția unei cariere de mangan din Dorna Arini. Firma care deţinea cariera se afla de mai mulţi ani în insolvenţă şi era deţinută, printre alţii, de fostul director al MinBucovina și Cupru Min, Gheorghe Iordache, şi de actualul primar al comunei Ciocăneşti, Radu Ciocan, fost director de exploatare minieră.

"OFZ, a.s. a cumpărat compania Florexym-Trade Impex, companie care deţine cariera Ulm, unde se găseşte zăcământ de mangan de grad scăzut, în Vatra Dornei, Suceava. Vom angaja circa 30 de persoane. Deocamdată nu vedem probleme majore în ceea ce priveşte asigurarea personalului necesar, deşi cunoaştem lipsa de forţă de muncă calificată în România, la fel ca şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est" a declarat pentru ECONOMICA.NET, Branislav Klocok, CEO al companiei slovace OFZ, a.s.


Aflată în insolvenţă din toamna lui 2016, oferta slovacilor a fost prezentată administratorului judiciar la începutul anului trecut. Slovacii au cumpărat activele şi activele miniere ale Florexym, drepturile şi licenţele miniere şi părţile societăţii.

Florexym Trade a intrat în insolvenţă în septembrie 2016, iar acţionarii companiei au fost: Ana-Maria Bălan, cu 70% din părţile sociale şi Gheorghe Iordache şi Radu Ciocan, fiecare cu câte 15%. Planul de reorganizare al societății poate fi accesat AICI.

Gheorghe Iordache, fost director general al MinBucovina, dar şi al Cupru Min, şi-a deschis în august 2012 o afacere în domeniul exploatărilor neferoase. Iordache exploata şi vindea mangan, conform propriilor afirmaţii, la un combinat metalurgic din Slovacia şi în China, potrivit publicaţiei Monitorul de Suceava. La sfârşitul lui 2016, Iordache a fost fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, potrivit Adevărul.

Celălalt acţionar, Radu Ciocan, este primarul comunei Ciocăneşti din 2012. Contactat de ECONOMICA.NET, Ciocan spune că şi-a păstrat părţile sociale în companie în speranţa că afacerea va merge.



"Până a fi primar, am lucrat în minerit 20 de ani, la Iacobeni, ca director de exploatare. Le-am păstrat pe ideea că poate va merge vreodata şi vor fi şi beneficii. Eu sper să funcţioneze şi această firmă, pentru faptul că, chiar dacă e pe teritoriul altei comune, înseamnă locuri de muncă pentru zonă şi e păcat să nu funţioneze", a povestit primarul.

Acesta mai spune că înainte de revoluţie, peste 90% din producţia de mangan a ţării era produsă la Iacobeni, şi foarte puţin se producea la Răzoare, în Maramureş.




"Pe vremuri, manganul mergea farte bine, pentru că meargea Sidexul la Galaţi şi lua mult minereu de mangan. De când Galaţiul nu mai ia, singura şansă este desfacerea în exterior", a mai precizat Radu Ciocan, care spune despre cariera de la Ulm că e o carieră mică, dar care poate fi o afacere pentru o companie.

CITEȘTE MAI MULTE PE: Economica.net

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei