Două incendii de vegetaţie provocate de două bătrâne au afectat livezi şi fâneţe

Două incendii de vegetaţie care s-au extins cu repeziciune au afectat livezi şi păşuni ale unor proprietari din Vatra Dornei și Poiana Stampei, existând pericolul de extindere la pădurile din apropiere.
Două incendii de vegetaţie care s-au extins cu repeziciune au afectat livezi şi păşuni ale unor proprietari din Vatra Dornei și Poiana Stampei, existând pericolul de extindere la pădurile din apropiere. Incendiile au fost provocate de două localnice, care au dat foc resturilor adunate în urma curăţeniei de primăvară şi care în urma acţiunii lor s-au ales cu dosare penale pentru distrugere din culpă.

Luni la prânz, Poliţia municipiului Vatra Dornei a fost sesizată telefonic de o bătrână de 84 de ani, din municipiu, despre faptul că în livada sa a izbucnit un incendiu, cu pericol de propagare spre zona împădurită. La faţa locului au ajuns rapid pompierii din cadrul Detaşamentului Vatra Dornei, care au reuşit lichidarea incendiului. Cercetările poliţiştilor au stabilit faptul că în acea zi, în jurul orelor 12.30-12.40, bătrâna s-a dus în livada sa de lângă casă, unde are amenajată o groapă de gunoi, şi a dat foc la resturile menajere. Din cauza vântului, focul a fost scăpat de sub control şi a aprins vegetaţia joasă din livada femeii, extinzându-se în livada vecină, unde a ars o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi de vegetaţie uscată, focul apropiindu-se de zona împădurită deţinută de aceeaşi proprietară. Doar intervenţia pompierilor a făcut ca flăcările să nu se extindă la zona împădurită din apropiere, aceştia stabilind drept cauză probabilă de producere a incendiului focul deschis în spaţii deschise. Pe numele bătrânei care a pus focul a fost deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă.




În aceeaşi zi, în jurul orei 14.30, a fost semnalată izbucnirea unui incendiu la marginea unei păduri din comuna Poiana Stampei. Pompierii dorneni care au intervenit la faţa locului au constatat în momentul sosirii că ardeau un gard şi un copac, focul extinzându-se pe o suprafaţă de aproximativ 2 hectare de iarbă uscată, aflată în apropierea pădurii. Alături de pompieri au intervenit localnici voluntari, împreună cu silvicultori, care au reuşit localizarea şi stingerea incendiului. De asemenea, pompierii au stabilit cauza incendiului ca fiind focul deschis lăsat nesupravegheat.

În urma cercetărilor făcute de poliţişti s-a stabilit că în jurul orei 14.00 o femeie de 68 de ani, din comuna Poiana Stampei, a făcut curăţenie pe o fâneaţă care-i aparţine, dândfoc la nişte gunoaie şi resturi de vegetaţie uscată. Din cauza vântului, focul s-a extins la un gard din lemn uscat, la un molid şi pe suprafaţa de 2 ha de iarbă necosită aparţinând femeii, dar şi la terenurile cu fânaţ aparţinând unor vecini, prejudiciul fiind de circa 200 de lei. Pe numele femeii a fost întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de distrugere din culpă.
Pompierii atenţionează asupra pericolului reprezentat de arderea nesupravegheată a resturilor în urma curăţeniei de primăvară, care pot provoca incendii greu de stins, cu pagube însemnate.

CITEȘTE MAI MULTE PE: MonitorulSV.ro



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei