Performanță de excepție la Liceul „Ion Luca” ... Un elev, în lotul României la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

Vitalie Lungu, elev în clasa a XII-a în cadrul Liceului Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, a fost selectat pentru a face parte din lotul naţional care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din India, din luna decembrie.
Vitalie Lungu, elev în clasa a XII-a în cadrul Liceului Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, a fost selectat pentru a face parte din lotul naţional care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din India, din luna decembrie.

Tânărul este pregătit la fizică de prof. Mioara Şaramet, iar de doi ani, la astronomie şi astrofizică, este pregătit de prof. dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava.




Vitalie Lungu este din Republica Moldova, raionul Sîngerei, şi este elev al liceului din Vatra Dornei din clasa a IX-a. “Mi-am dorit să trăiesc într-o zonă de munte, pitorească. Am ales Vatra Dornei şi nu regret această alegere”, mărturiseşte Vitalie.

Vitalie trebuie susţinut de sponsori

În India, România va fi reprezentată de două echipe, respectiv zece elevi. “Datorită rezultatelor deosebite obţinute de-a lungul anilor de elevii noştri, începând din anul 2014, România a fost invitată să participe cu două echipe formate din câte cinci elevi. Deci şi în acest an lotul României este format din zece elevi”, a transmis prof. dr. Petru Crăciun.

Acesta a arătat că Vitalie Lungu face parte din cea de-a doua echipă care va merge la olimpiada din India, echipă ce nu este subvenţionată de Ministerul Educaţiei, motiv pentru care Vitalie va trebui să fie susţinut de sponsori.

Cât despre pasiunea pentru astronomie şi astrofizică, domeniu pe care îl studiază de circa doi ani de zile la Palatul Copiilor Suceava, Vitalie povesteşte că “eram mic, iar tatăl meu avea un verişor care era profesor de astronomie şi astrofizică. Luam cărţi de la el şi le răsfoiam, îmi povestea multe, m-a învăţat constelaţiile. De fapt, întotdeauna m-au pasionat cerul, stelele, tot ce e dincolo. Am citit multe legende, poveşti, iar la Palatul Copiilor am dus pregătirea la un alt nivel”.

După terminarea liceului, Vitalie vrea să continue cu studierea astronomiei şi astrofizicii, poate în Marea Britanie, SUA, Rusia sau România.

După cum se poate vedea Liceul Teoretic ”ION LUCA” din Vatra Dornei are cu ce se mândri și acest lucru se demonstrează prin rezultatele de excepție obținute de elevii și profesorii lor îndrumători la concursurile școlare județene, naționale și chiar internaționale, prin rezultatele peste medie înregistrate la examenul de bacalaureat și prin diversele activități extra-școlare de succes organizate de-a lungul timpului.

Deasemenea, foarte important, în acest an Liceul Teoretic ”ION LUCA” a obținut din partea Ministerului Educației certificatul de „Școală Europeană”. Printre cele 60 de unități de învățământ declarate câștigătoare, la poziția 19 este liceul dornean cu un număr de 174 de puncte din 200 posibile. Odată obținut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.

Felicitări conducerii, corpului profesoral și elevilor pentru aceste rezultate remarcabile și țineți-o tot așa !

CITEȘTE MAI MULTE PE: MonitorulSV.ro





Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei