Negocieri începute de Flutur pentru finalizarea depozitului de deşeuri de pe Mestecăniş

Depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş a fost joi locul de întâlnire între preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, reprezentantul localnicilor din Valea Putnei, Aristide Maxim, reprezentanţi ai constructorului, ai consultantului, ai Primăriei Pojorâta, ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, ai Apelor Române şi ai Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi.
Depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş a fost joi locul de întâlnire între preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, reprezentantul localnicilor din Valea Putnei, Aristide Maxim, reprezentanţi ai constructorului, ai consultantului, ai Primăriei Pojorâta, ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, ai Apelor Române şi ai Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi.

Scopul întâlnirii a fost deblocarea proiectului şi finalizarea lucrărilor pentru ca managementul integrat al deşeurilor să devină operaţional în judeţul Suceava. În cadrul discuţiilor, Aristide Maxim a expus atât nemulţumirile localnicilor faţă de locaţia aleasă pentru depozitul de deşeuri, cât şi temerile lor faţă de riscurile pe care cred că le presupune darea în exploatare, odată cu finalizarea lucrărilor.



”E în joc viaţa a două comunităţi, este pus în pericol însuşi modul nostru de viaţă”, a spus inginerul Maxim. El şi-a exprimat temerile faţă de poluarea pânzei de apă freatică, de riscul antrenării deşeurilor către sat în cazul unor ploi abundente, cu poluarea pârâului Putna, faţă de afectarea păşunii şi a mirosului pe care îl vor degaja gunoaiele menajere depozitate pe munte.

Flutur a invitat constructorul, consultantul şi reprezentanţii autorităţilor de mediu să dea explicaţii la temerile legitime ale localnicilor. ”Trebuia mult mai multă comunicare cu oamenii. Au fost multe discuţii, unele cu un miez de adevăr, dar altele de-a dreptul fanteziste. S-a creat un curent nefavorabil şi multe semne de întrebare pentru turism în această zonă. Suntem aici ca să găsim soluţii, să vedem ce putem face cu acest proiect executat peste 97%, pe care vreau să-l deblocăm”, a declarat Gheorghe Flutur. Acesta a arătat că ”protecţia peisajului nu s-a luat în calcul la demararea proiectului; se vede ca o rană în munte", însă discuţiile pornesc de la situaţia de astăzi şi de la ce este de făcut pentru rezolvarea situaţiei într-un mod acceptabil pentru toată lumea: depozitarea ecologică a deşeurilor menajere din localităţile din zona montană, protecţia mediului şi implicit a locuitorilor.

Toţi participanţii la întâlnirea de ieri au făcut un tur complet al depozitului şi au primit informaţii despre funcţionarea acestuia. Astfel, deşeurile sortate în staţiile de transfer de la Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc sunt aduse pe Mestecăniş, unde sunt cântărite şi recepţionate. Conform adjunctului Agenţiei de Protecţie a Mediului, Iluţă Cocriş, din ambele oraşe vor veni maximum trei maşini cu deşeuri pe zi. În depozit, deşeurile sunt nivelate şi compactate şi acoperite, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, cu un strat inert de pământ. Aceasta asigură protecţie la degajarea de mirosuri, proliferarea insectelor şi la răspândirea gunoaielor, când bate vântul.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI PE: MonitorulSV.ro





Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !


( Hide )
  1. Stimate domnule preşedinte CJ, Gheorghe Flutur, am crezut pana nu demult ca un om care a lucrat in domeniul silvic are marea calitate de a auzi glasul ascuns al padurii si de a intelege povestea izvoarelor sale. Am crezut ca un bun bucovinean este prin definitie un bun gospodar, un ecologist si un aparator al locurilor si oamenilor acestia minunati. Am crezut o parte din povestile unor fosti subalterni care va descriau ca un om corect, saritor la nevoie, sensibil la necazul omului simplu ....dar asta era "pe vremuri,,. Sa va fi schimbat ceva ...intre timp caracterul? Care au fost cauzele .... ma intreb si eu ca si ceilalti .... ca numai binele omului simplu de aici / nu se poate spune ca a fost luat in calcul? Daca spuneti ca groapa de gunoi nu polueaza, de ce nu o mutati la Humor sau in alta parte, mai aproape de cei care o au asa draga si au semnat ....de aiurea. Pe cine si ce anume vreti sa acoperiti prin acest demers, este el dezinteresat si in sprijinul ,,prostimii,,? Euforia alegerilor se poate intoarce impotriva dumneavoastra, dupa ce oamenii se trezesc ca au fost mintiti din nou > chiar nu va vad bine, atat pe dumneavoastra cat si pe partidul si pe oamenii politici din spatele dv. Ce urmeaza .... sa facem o noua stema a Bucovinei > un cap de bou care tine tine in coarne o pereche de izmene unse cu magiun pe care sa scrie Mestecanis? Daca spuneti ca groapa de gunoi nu o sa polueze si nu o sa schimbe nimic de acolo, va invit ca dumneavoastra si toti sustinatorii proiectului sa beti cate un pahar de apa pura si cristalina din aval de statia de epurare a gropii de gunoi, de fiecare data cand o sa treceti pe la Mestecanis, chiar sa luati si la pachet.... Cred ca dumneavoastra puteti inca sa alegeti cum vreti sa ramaneti in amintirea bucovinenilor.... deoarece sunt lucruri care biruie timpul si sunt mai presus de orice> faptele noastre bune. Celelalte (functii, bani, averi si placeri) sunt trecatoare.... ca si oamenii fara caracter.

    RăspundețiȘtergere

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei