Prețul de achiziție al laptelui din zona Dornelor a ajuns la doar 60 de bani pe litru

”I-am convocat pe producători, procesatori si retaileri să vedem ce anume conduce la această disfuncționalitate. Prețul este foarte mic.”
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intenționează să verifice modul în care "suntem invadați" de cantități semnificative de lapte din statele comunitare, la prețuri extrem de mici, ceea ce provoacă distorsiuni pe piața autohtonă a laptelui.

"I-am convocat pe producători, procesatori si retaileri să vedem ce anume conduce la această disfuncționalitate. Prețul este foarte mic. De exemplu, la Vatra Dornei și Botoșani, producătorii primesc doar 60 de bani pe litru. Un preț foarte mic. Este foarte ciudat cum poate ajunge lapte atât de ieftin în România, cu 19 eurocenți. Dacă ne uităm pe lista prețurilor la lapte din Uniunea Europeană, vedem că sunt statele baltice cu 14 — 15 eurocenți pe litru, cel mai ieftin, noi figurăm cu 24 eurocenți pe litru, în timp ce prețul mediu este de 30 — 31 eurocenți pe litru. Poate fi o justificare embargoul rus, pentru că anumite produse care ajungeau acolo rămân în UE, dar blocul comunitar afirmă că exporturile de produse agroalimentare au crescut cu 10% către alte destinații. Pe de altă parte noi suntem invadați de lapte din state comunitare", a declarat duminică Achim Irimescu, într-o emisiune la Pro TV.
Acesta a precizat că producătorii și procesatorii de pe piața autohtonă a laptelui reclamă subvenții mascate acordate de țările din care provin cantități masive de lapte, respectiv Ungaria și Polonia, deși datele statistice arată că sub o zecime din laptele procesat în România provine din alte state membre.

"Procesatorii mi-au spus că laptele care vine din alte state membre, respectiv Ungaria și Polonia, reprezintă sub o zecime din laptele procesat în România. Dar trebuie să avem în vedere și costurile legate de transport deoarece laptele este adus de la sute de kilometri... De asta am solicitat să vedem ce se întâmplă. Ei reclamă că ar fi subvenții în statele respective pe care noi nu le cunoaștem. Îmi e greu să cred că așa este, pentru că toate subvențiile se notifică la Uniunea Europeană, dar vom verifica", a explicat ministrul Agriculturii.

Irimescu recunoaște că este mai ușor pentru procesatori să primească la poarta unităților tone de lapte pentru procesare, decât să colecteze laptele de la fermele mici din România, răspândite prin toată țara, iar o soluție în acest sens ar putea fi acordarea unei subvenții la colectarea laptelui.

"Soluția cea mai bună, nu spun însă că se și poate aplica, ar fi o subvenție care să acorde pentru colectarea laptelui. Teoretic, da, se poate aplica, practic numai cu două condiții: cu acordul Comisiei Europene și cu existența la buget a acestor bani. E greu de spus dacă ne-ar da acceptul CE. Ar trebui justificat prin reducerea prețului foarte ridicat", a adăugat ministrul.

Potrivit sursei citate, în momentul în care a dispărut cota de lapte, la 1 aprilie 2015, producția de lapte a crescut foarte mult în UE, iar excesul de lapte a dus la această "situație tragică pe piața laptelui".

"Cine depășea cotele de lapte era penalizat, primea taxa pe supraproducție, când aveam cotele de lapte în UE. Statele care au depășit cotele au avut de plătit penalizări de un miliard de euro și acest lapte, acum, nu mai este penalizat, iar producția în exces, cumulată cu embargoul rus, a dus la o situație tragică pe piața laptelui", a subliniat șeful MADR.

Deși Ministerul Agriculturii nu are pârghii pentru a controla prețul laptelui la consumatori, în prezent acesta fiind de un euro și chiar mai mult la raft, Achim Irimescu speră ca în mandatul său să devină funcțional acel observator european al prețului laptelui.

Citește continuarea articolului pe Agerpres.ro !

Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei