Cele mai frumoase locuri din Munţii Călimani

Masivul Călimani şi Ţara Dornelor reprezintă destinaţia ideală pentru o vacanţă la munte. Peisaje minunate, atracţii unice în ţară şi variate posibilităţi de distracţie dau reţeta unui sejur perfect.
Masivul Călimani şi Ţara Dornelor reprezintă destinaţia ideală pentru o vacanţă la munte. Peisaje minunate, atracţii unice în ţară şi variate posibilităţi de distracţie dau reţeta unui sejur perfect.

Zonă turistică veche de mai bine de o sută de ani, Ţara Dornelor este locul perfect unde să te detaşezi departe de zgomotul oraşului. Iarna la schi, vara la river - rafting, mountain bike, zboruri cu parapanta, călărie montană, expediţii în Călimani, tiroliană şi „via ferrata“ - cale de fier, în Ţara Dornelor este imposibil să te plictiseşti.

Pentru un sejur reuşit în zona montană a judeţului Suceava, este recomandat să te cazezi la un hotel sau o pensiune din Vatra Dornei sau din localităţile din apropiere. Odată instalat la o pensiune, cu harta în mână sau cu ajutorul unui ghid este momentul să descoperi minunăţiile din acest colţ de ţară.

Lacul Colibiţa

Pe malurile acestui lac de acumulare din Munţii Călimani se află staţiunea turistică cu acelaşi nume. Lacul a fost creat prin construcţia, între 1977 şi 1991, a unul baraj cu scop hidroenergetic pe cursul râului Bistriţa.

Lacul este întins pe 270 de hectare şi are o lungime de, atenţie, 13 kilometri. Întinderea de apă se află la o altitudine de 900 de metri. Din zona lacului, pot fi admirate crestele Călimanilor.

Rezervaţia 12 Apostoli
Rezervaţia întinsă între pârâiele Neagra Sarului şi Poiana Negri este celebră pentru o serie de formaţiuni stâncoase neobişnuite. Stâncile seamănă extrem de mult cu oameni sau diverse creaturi, motiv pentru care au primit nume ca „Moşul”, „Mareşalul”, „Ramses”, „Mucenicul”, „Guşterul”, „Cămila”, „Dragonii”, „Cezar” sau „Nefertiti”. Aceste stânci alcătuiesc un soi de complex cunoscut drept „Tempul Uriaşilor”. La 12 apostoli se poate ajunge pornind pe un traseu care are că punct de plecare localitatea Gura Haitii.

Vatra Dornei

Staţiunea suceveană este înconjurată de Munţii Călimani, Rodnei, Bistriţei şi Giumalău. Este atât staţiune balneară, cât şi destinaţie de schi, având parte de turişti tot timpul anului. Staţiunea are parte de un telescaun ce te poartă până pe Dealul Negru, de unde ai parte de un peisaj impresionant.

Poţi pleca şi într-o călătorie cu barca pneumatică pe Bistriţa, dar şi într-o tură călare. În staţiune, devine tot mai popular şi „nordic walking”, un sport în care se folosesc nişte beţe asemănătoare celor de schi. Şi un truc pentru cei care mergeţi cu copiii: dacă vreţi ca veveriţele din parcul central să se apropie de voi, strigaţi-le „Mariana” şi oferiţi-le câteva nuci.

Cascadele Tihu şi Băuca

Sunt două cascade ce pot fi vizitate de turiştii care aleg să pornească spre traseul de creastă al Călimanilor.

Scaunul Domnului

Este un loc absolut special din Munţii Călimani şi este cel mai cunoscut punct de atracţie al defileului Mureşului, fiind un vârf muntos care domină Deda Bistra. La o înălţime de 1.381 m, platoul Scaunul Domnului veghează peste păduri şi sate, iar în spatele numele lui se ascunde o legendă care spune că acolo se afla scaunul de judecată pe care va şedea Domnul la Judecata de Apoi.

Platoul a fost format natural din zidurile stâncilor ce oferă o frumoasă panoramă spre crestele mai înalte ale Călimanilor. În zonă, apele repezi de munte aduc cu ele păstrăvi, lipani sau lostriţe, în timp ce vânătorii sau turiştii pot avea surpriza de a se întâlni cu mistreţi, urşi şi căpriori sau chiar frumoşii cocoşi de munte.

Accesul la Scaunul Domnului se poate face pe mai multe trasee. Cel mai recomandat ar fi traseul ce porneşte din satul Deda-Bistra de pe DN 15 (Tg Mureş - Topliţa) şi urcă până la Vârful Zăpodia Ursului, de acolo ajungându-se prin Şaua Scaunului pe Vârful Scaunul (marcaj banda albastră).

Gura Haitii

Satul este un ideal punct de plecare în trasee din masivul Călimani. De aici porneşte şi un traseu considerat a fi „cea mai frumoasă potecă turistică din ţară”. Drumul, lung de 1,7 kilometri, duce de la Gura Haitii în Templul Uriaşilor, din Rezervaţia 12 Apostoli. Traseul traversează păduri de molid şi brad şi pajişti subalpine, putând fi parcurs fie pe jos, fie călare sau cu bicicleta.

Vârful Pietrosul Călimanilor

Este un vârf vulcanic, cel mai înalt din Munţii Călimani, cu o înălţime de 2.100 de metri. Traseele spre vârf sunt absolut superbe, mai ales cel care porneşte din Gura Haitii şi continuă prin zonele 12 Apostoli şi Pietrele Roşii.

Pentru mai multe detalii despre Parcul Național Călimani accesați: www.calimani.ro !

CITEȘTE MAI MULTE PE: WorldWideRomania.com


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei