Un „pistol” radar cu laser, cu rază de acţiune de 1.200 de metri, acţionează pe şoselele din judetul Suceava

Un „pistol” radar cu laser a intrat de aproximativ două săptămâni în dotarea Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, aparatul fiind de departe cel mai performant mijloc de măsurare a vitezei care a fost folosit vreodată pe şoselele din judeţul Suceava.
Un „pistol” radar cu laser a intrat de aproximativ două săptămâni în dotarea Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, aparatul fiind de departe cel mai performant mijloc de măsurare a vitezei care a fost folosit vreodată pe şoselele din judeţul Suceava.

Acest dispozitiv are marele avantaj că are o rază de acţiune foarte mare, de până la 1.200 de metri, este foarte mobil, uşor de folosit şi eficient atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. De asemenea, gradul său de precizie ar face inutile contestaţiile ulterioare ale şoferilor nemulţumiţi.



Noul dispozitiv este de producţie americană şi valorează în jur de 15.000 de euro. Mai mulţi poliţişti rutieri au efectuat deja un curs, în urma căruia au fost atestaţi pentru a folosi acest dispozitiv. Aparatul a început să fie folosit deja pentru aplicarea de amenzi, deşi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava nu a anunţat încă oficial achiziţia.

„Pistolul” radar a fost distribuit Inspectoratului de Poliţie Judeţean de Inspectoratul General al Poliţiei Române, având ca obiectiv reducerea numărului de accidente grave din cauza vitezei. Judeţul Suceava este fruntaş la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de persoane decedate în accidente rutiere, în condiţiile în care are şi una dintre cele mai extinse reţele de drumuri.

Conform celor mai recente statistici, în anul 2015, pe şoselele din judeţul Suceava s-au înregistrat 327 de accidente rutiere grave, soldate cu 89 de morţi şi peste 400 de răniţi, din care 282 de persoane rănite grav. Analizele poliţiei arată că principala cauză a accidentelor rutiere grave din judeţul Suceava este viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, de regulă viteza neadaptată în curbe.

În 2014, IPJ Suceava a mai avut în posesie un astfel de aparat de măsurare a vitezei, însă atunci a fost folosit doar pentru teste. La vremea respectivă pistolul radar a fost dat în probe de către singurul distribuitor din România al acestor dispozitive. În aceeaşi perioadă şi Primăria comunei Dumbrăveni a mai avut o iniţiativă de a achiziţiona un astfel de aparat de măsurare a vitezei, care să fie folosit de poliţişti preponderent pe raza localităţii, însă, din cauza legislaţiei complicate, administraţia din Dumbrăveni a renunţat la idee.

Deşi pistolul „radar” cu laser va fi folosit preponderent pentru depistarea şoferilor care circulă cu viteză peste limita legală, dispozitivul poate fi folosit şi pentru înregistrarea şoferilor care depăşesc pe linie continuă. Astfel de dispozitive de măsurare a vitezei sunt folosite deja în sudul ţării, în special pe autostrăzi.

SURSĂ ARTICOL: MonitorulSV.ro






Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei