Administratorul unei firme, trimis în judecată pentru tăierea ilegală a 560 de arbori

În timpul exploatării masei lemnoase, pe lângă arborii marcaţi care trebuiau exploataţi din partidă, inculpatul Ţugui Vasile, folosindu-se de un muncitor, a tăiat fără drept, de pe picior, din păşunea împădurită, un număr total de 560 arbori răşinoase nemarcaţi de organele silvice
Un afacerist din domeniul exploatării masei lemnoase din Vicovu de Jos a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru comiterea infracţiunilor de „tăiere fără drept de arbori” şi „furt de arbori”, într-un dosar privind tăierea a 560 de copaci, pe raza comunei Cârlibaba. Faptele au fost comise în 2013, important de precizat fiind şi că inculpatul, Vasile Ţugui, a achitat deja întreg prejudiciul care i-a fost imputat.

Din ancheta procurorilor rezultă că Primăria comunei Vicovu de Jos deţine în proprietate suprafaţa de 102 hectare de „păşune împădurită” pe raza administrativă a comunei Cârlibaba şi a încheiat un contract de prestări servicii, cu obiect de exploatare a masei lemnoase, cu societatea administrată de Vasile Ţugui.Ocolul Silvic Cârlibaba a emis pentru societatea lui Ţugui autorizaţie de exploatare la data de 7 iunie 2013, cu termen de exploatare până pe 30 august 2013, termen care a fost prelungit ulterior până pe 30 septembrie. Legal, din acea partidă, a fost alocată exploatarea de masă lemnoasă, în total în jur de 350 mc, pentru comercializare şi pentru construirea unui adăpost de animale pe respectiva păşune.

În timpul exploatării legale, administratorul a tăiat însă şi mulţi alţi arbori, după cum a rezultat din cercetarea în teren.

„În timpul exploatării masei lemnoase, pe lângă arborii marcaţi care trebuiau exploataţi din partidă, inculpatul Ţugui Vasile, folosindu-se de un muncitor, a tăiat fără drept, de pe picior, din păşunea împădurită, un număr total de 560 arbori răşinoase nemarcaţi de organele silvice”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Este vorba de un volum de 534 mc lemn, cu o valoare de 78.686 de lei, fără TVA.

„Întreaga masă lemnoasă a fost sustrasă de inculpat şi comercializată către diferiţi beneficiari”, au stabilit anchetatorii. Suma de 78.686 de lei reprezintă prejudiciul calculat de anchetatori şi achitat de inculpat pe parcursul urmăririi penale.

Dosarul va fi judecat, în prima sa fază, la Judecătoria Vatra Dornei.

SURSĂ ARTICOL: MonitorulSV.ro


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei