Criminalul din Dorna Candreni care și-a ucis părinții: „Meritau să moară”

Maxim Vleju, individul în vârstă de 46 de ani care a comis dublul asasinat de la Dorna Candrenilor, victimele fiind propriii săi părinți, a fost adus ieri în cătuşe la sediul Palatului de Justiție.
Foto: Monitorul de Suceava
Maxim Vleju, individul în vârstă de 46 de ani care a comis dublul asasinat de la Dorna Candrenilor, victimele fiind propriii săi părinți, a fost adus ieri în cătuşe la sediul Palatului de Justiție. Reţinut pentru 24 de ore, suspectul părea foarte calm, împărțind cătușele cu un alt individ, acuzat că şi-a omorât concubina.

„Nu ştiu”, răspundea la orice întrebare care îi era adresată de jurnalişti pe holurile Tribunalului. Era calm şi parcă împăcat cu ceea ce a făcut.

Anchetatorii au cerut în cazul său luarea măsurii de siguranţă a internării medicale provizorii, iar instanţa a încuviinţat cererea procurorilor, suspectul crimelor terifiante urmând să fie internat într-un spital de psihiatrie, cel mai probabil la Socola - Iaşi, în secţia „Grajduri”, acolo unde sunt închiși bolnavii psihic periculoși.

La ieşirea din sala de judecată, Maxim Vleju a şocat din nou: „Crezi că meritau aşa ceva?”, îl întreabă un cameraman. „Da”, răspunde el senin şi repetă același răspuns când e întrebat a doua oară acelaşi lucru. „Deci nu îţi pare rău?”, vine o altă întrebare. „Nu”, spune calm individul care a îngrozit un județ întreg.

Întrebările judecătorilor către psihiatri în cazul Maxim Vleju



După aproximativ jumătate de oră, judecătorii au decis să-l dea pe Maxim Vleju pe mâna medicilor psihiatri „până la însănătoşire sau până la ameliorarea stării de sănătate care să înlăture starea de pericol”. De asemenea, magistraţii Tribunalului au dispus expertizarea medico-legală a inculpatului de către Comisia medico – legală psihiatrică din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Suceava.

Comisia va trebui lămurească următoarele:
1. Dacă inculpatul este orientat din punct de vedere allopsihic şi temporo-spaţial;
2. Dacă din punct de vedere obiectiv se evidențiază existenţa unei boli psihice de natură să afecteze capacitatea inculpatului de a discerne sau capacitatea de a se stăpâni;
3. În cazul în care inculpatul suferă de o boală psihică, vor fi precizate măsurile cu caracter medical care se impun pentru vindecare sau pentru ameliorarea stării de sănătate, astfel încât să fie înlăturată starea de pericol care a impus luarea măsurii de siguranţă a internării medicale;
4. Dacă la momentul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie (12 decembrie a.c.) inculpatul a acţionat cu discernământ.
Instanţa a dat un termen de 30 de zile pentru efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice.

Ce s-a descoperit la necropsia cadavrelor

Tot ieri a avut loc şi necropsia cadavrelor celor doi bătrâni, Roman (77 de ani) şi Maria (71 de ani) Vleju.

Surse apropiate anchetatorilor ne-au mărturisit că pe trupurile neînsufleţite ale celor doi erau zeci de leziuni, moartea survenind în urma traumatismelor craniene şi cerebrale. Cei doi septuagenari au fost loviţi cu o sălbăticie ieşită din comun. Bătrânei, propriul ei fiu i-a înfipt pur şi simplu în cap lama toporiştii.

Multe dintre lovituri au fost aplicate post-mortem. Chiar şi după ce părinţii lui Maxim Vleju au căzut seceraţi şi şi-au dat ultima suflare, bărbatul a continuat să lovească.

Pe corpul lui Roman Vleju, legiştii număraseră opt plăgi tăiate, despicate, în special în zona capului.
În cazul Mariei Vleju, pe trupul neînsufleţit al acesteia erau peste 20 de plăgi provocate prin lovire cu un obiect tăietor, despicător (toporişca găsită plină de sânge în casa soţilor Vleju).

„A zis că următorul eram eu pe listă, că aşa i-a poruncit Sfântul Ioan Botezătorul”

Crimele au fost comise încă de vinerea trecută, pe 12 decembrie.

După ce şi-a căsăpit părinţii, Maxim Vleju a încercat să scape de cadavre. Trupul neînsufleţit al tatălui l-a târât la vreo 50 de metri de casă, l-a acoperit cu vegetaţie şi cu o pătură, iar pe deasupra a pus zăpadă.

Cadavrul mamei l-a dus cu o sanie la 200-300 de metri de casă şi i-a dat drumul cu tot cu sanie într-o râpă adâncă de câţiva metri. Anchetatorii au găsit lângă trupul neînsufleţit al Mariei Vleju şi o butelie.

„Ei (n.r. - soţii Vleju şi fiul lor) au tăiat joi porcul şi cred că ce-o văzut la porc a încercat să pună în practică”, îşi dădea cu părerea un tânăr localnic, Andrei Carpea, făcând referire la butelia aruncată lângă cadavrul bătrânei.

Surse judiciare mărturiseau ieri că Maxim Vleju ar mai fi declarat la audieri că părinţii săi l-au pus pe el să facă mai toată munca după tăiatul porcului şi asta l-a scos din minţi. Mai mult, le-ar fi mărturisit că voia să mai omoare pe cineva, pe vecinul care a descoperit miercuri, în jurul prânzului, cadavrul lui Roman Vleju.

„A zis că următorul eram eu pe listă, că aşa i-a poruncit Sfântul Ioan Botezătorul”, povestea miercuri seară Petrică Carpea. De altfel, şi în biletul găsit pe un pat în casa familiei Vleju, asasinul scria: „Călăul care a dat în capul Sf Ioan Botezătoru - Vleju Roman”.

„Maria, mama lui, îmi spunea că e un băiat tare cuminte”

În Dorna Candrenilor nici unul dintre cei cu care am vorbit nu îl credea în stare de aşa ceva. „Nu făcea probleme niciodată. Cred că o sărit de pe fix. Era mai retras, aşa, credincios, mergea la biserică”, povesteau mai mulți tineri în timp ce priveau la armata de polițiști adunată miercuri seară la fața locului.

Ilie Drăgan, fratele Mariei Vleju, era şi el uimit: „Ultima oară când am vorbit cu Maria, mama lui, îmi spunea că e un băiat tare cuminte, că o ascultă, face trebuşoară, îmi zicea. Şi vecinii tot aşa spun. Nu era sărbătoare să nu meargă la biserică. Îl ştiu de mic, doar e nepoţelul meu”.








Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei