A murit publicistul şi scriitorul George Timu

George Timu (15 august 1936, Câmpulung Moldovenesc - 1 mai 2014, Vatra Dornei) fost salariat al Căilor Ferate Române (CFR) cu ştate vechi în această branşă, inclusiv în cea a gazetarilor feroviari (colaborator la ziarele „Dobrogea Nouă” şi „Lupta CFR”), dar care se afla de o bună bucată de vreme în „vacanţa mare”
Printr-un comunicat cu genericul „Adio, George Timu...”, preşedintele Sindicatului Linii L6 CFR Vatra Dornei, Paul Brașcanu, ne aduce la cunoştinţă faptul că, în ziua de armindeni (1 mai) a.c., a plecat pe drumul fără de întoarcere publicistul şi scriitorul George Timu, care şi-a dedicat cu precădere scrierile sale feroviarilor din arealul bucovinean.

„A iubit tot ce-i frumos, a iubit aceste locuri cu oameni minunați și fapte pe măsura caracterului lor”

George Timu (15 august 1936, Câmpulung Moldovenesc - 1 mai 2014, Vatra Dornei) fost salariat al Căilor Ferate Române (CFR) cu ştate vechi în această branşă, inclusiv în cea a gazetarilor feroviari (colaborator la ziarele „Dobrogea Nouă” şi „Lupta CFR”), dar care se afla de o bună bucată de vreme în „vacanţa mare” (aşa cum spunea el după ieşirea la pensie), a debutat ca publicist în anul 1960, la ziarul „Zori Noi”, iar ca autor de carte în 2008, cu volumul „Cu bloc-notesul printre bucovineni”.



„A fost - aşa cum îl prezintă colegii lui sindicalişti - întâi de toate un om care a iubit viața, chiar dacă ea l-a încercat din greu. A iubit tot ce-i frumos, a iubit aceste locuri cu oameni minunați și fapte pe măsura caracterului lor. În notele sale a vrut și a reuşit să redea o frântură din viaţa ţinutului câmpulungean şi a Dornelor, în care eroii sunt fără excepție oameni simpli, de omenie, legați de locurile natale, isteți, harnici, întreprinzători, modești, altruiști, săritori la nevoie până la sacrificiul de sine”.

Cărţii de debut i s-au adăugat volumele „Nostalgii Feroviare” (2008 - prefaţată de ing. Aurel Dumitrescu, fost reprezentant în cadrul C.A.E.R. din partea Căilor Ferate Române în perioada 1984 - 1989, ministru al Căilor Ferate în perioada 1989 - 2005, cu un „Cuvânt introductiv” semnat de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu), ,,Consonanţele Destinului’’ (2009), ,,Haizerii din Ţara de Sus” (2009 - prefaţată de ing. Gabriel Mărgineanu, fost director tehnic al Regionalei CFR Iaşi).

„Viaţa vine şi se duce asemenea acelor unui ceasornic...”

George Timu, care a fost membru al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor - Vatra Dornei (2009), al Societăţii Scriitorilor Bucovineni (2009) şi al Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi (2010) a primit în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru activitatea sa publicistică şi literară o serie de distincţii şi premii conferite de ziarele ,,Lupta CFR”, „Zori Noi’’, „Dobrogea Nouă”, precum şi de Societatea Culturală ,,Ştefan cel Mare” - Bucovina şi Fundaţia Culturală a Bucovinei.

"Dacă viaţa vine şi se duce asemenea acelor unui ceasornic - scrie George Timu în postfaţa unei cărţi care a rămas pe masa de lucru, „La drum cu masina timpului" printre feroviarii Ţării de Sus” - să fim conştienţi de faptul că nimeni nu moşteneşte Pământul. Poate de aceea ceasul a devenit o parte din preocupările mele, încă din copilărie şi îi voi dedica toată atenţia până la sfârşitul zilelor (...când îmi va sta şi mie ceasul...)”.

"Ceasul” lui George Timu s-a oprit cu câteva zile în urmă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!







Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei