Simpozion naţional pe teme educaţionale, la Vatra Dornei

Municipiul Vatra Dornei a găzduit prima ediție a Simpozionului Național ,,Dimensiuni ale educației și formării în școala contemporană”, organizat de Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Extensia Vatra Dornei, în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Consiliul Județean Suceava și Primăria municipiului Vatra Dornei.


La inițiativa lect. univ. dr. Horațiu Catalano - directorul Extensiilor Năsăud și Vatra Dornei, organizatorii s-au bucurat de prezența unor invitați de seamă din corpul profesoral academic al Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca: prof. univ. dr. Călin Fezeleu - decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, prof. univ. dr. Vasile Chiş - director al Departamentului de Științe ale Educației, prof. univ. dr. Ion Albulescu - prodecan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, conf. univ. dr. Cristian Stan - directorul Extensiei Sibiu, conf. univ. dr. Cătălin Glava - directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic și alte cadre universitare ale catedrei de Științe ale Educației.

De asemenea, au fost prezenţi reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Suceava: prof. Gheorghe Lazăr - inspector școlar general și prof. Daniela Răileanu - inspector școlar de specialitate pentru învățământul preșcolar. Mesajul de binecuvântare al Înalt Presfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost transmis de pr. Victor Cîrceie - paroh al parohiei „Sf. Ilie” Vatra Dornei.

Autoritățile locale au fost reprezentate de Ilie Boncheş – primarul municipiului Vatra Dornei, Nicușor Cojocaru – viceprimar și city manager Mircea Rusu, care și-au exprimat entuziasmul față de acestă manifestare și susținerea pe viitor a unor noi iniţiative similare.

Consiliul Judeţean Suceava a fost reprezentat de consilierii județeni Mihai Voloșeniuc și Paul Boncheș.

Lansări de carte, sesiuni de comunicări

Manifestarea a debutat cu comunicări în plen ale reprezentanților de seamă din sfera educațională. În continuarea manifestării a avut loc lansarea cărții “Grădina cu părăluțe” a poetului Gheorghe Vicol, vizitarea expoziției de măști tradiționale, realizate de studenta Daniela Zubaş, și expoziția de icoane pe lemn și pe sticlă a prof. Valeria Anichitei Petrescu.

Simpozionul a continuat cu prezentarea comunicărilor educaționale pe următoarele secțiuni: Orientări în pedagogia contemporană, Pedagogia învățământului primar, Pedagogia învățământului preșcolar.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost prezentată o suită de colinde, datini și obiceiuri reprezentative spațiului bucovinean. O surpriză plăcută a fost oferită de studenții Extensiei Vatra Dornei prin interpretarea unor colinde, sub îndrumarea prof. Emilia-Sanda Cîrceie.

Acest simpozion a avut ca finalitate editarea volumului ,,Dimensiuni ale educației și formării în școala contemporană” coordonat de prof. univ. dr. Vasile Chiş, prof. univ. dr. Ion Albulescu, lect. univ. dr. Horațiu Catalano.

Potrivit organizatorilor, „acest simpozion național s-a dorit a fi o provocare în educație și școala contemporană, a fost un real succes și deschide porțile unor noi manifestări educaționale de aceeași anvergură”.
Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei