Arhiepiscopia Sucevei intenţionează să reabiliteze Cazinoul din Vatra Dornei cu bani europeni

Arhiepiscopia Sucevei intenţionează să reabiliteze Cazinoul din Vatra Dornei cu bani europeni. În acest sens, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu o firmă specializată cu care a colaborat şi la obţinerea finanţării externe pentru restaurarea mănăstirilor Dragomirna, Moldoviţa şi Suceviţa, lucrează la un proiect de finanţare europeană, pentru salvarea clădirii cazinoului din Vatra Dornei.

Preotul iconom stavrofor Cătălin Axinte, consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ne-a spus că „intenţia noastră este să reabilităm clădirea şi să-i dăm utilitate culturală. Nu putem vorbi de sume, deocamdată, pentru că lucrăm la proiect, încă nu l-am depus. Să vedem ce axă de finanţare putem accesa. Proiectul trebuie foarte bine pus la punct, documentat, pentru a putea obţine banii necesari lucrărilor de reabilitare a Cazinoului din Vatra Dornei”.

Finanţare, „cu hârtiile pe masă”, după Paşti


Într-o intervenţie la Radio Orion Fm Vatra Dornei, preotul Mihai Negrea, cel care se îngrijeşte, din 2006, de Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Podu Coşnei, unde a înfiinţat un centru pentru copii orfani şi copii săraci şi astfel a devenit „peste noapte” tată pentru copii greu încercaţi de viaţă, a spus că „Arhiepiscopia va accesa în anul 2014 fonduri de şase milioane de euro pentru reabilitarea cazinoului”. Tot el a mai spus că pe perioada Postului Paştelui „lucrările la Cazinou au fost sistate şi că vor fi reluate după sărbătoarea Învierii Domnului”.

În calitate de administrator al Casei Vladimir (fostul sediu al Minierei din Vatra Dornei, care se află în stare de degradare), unde Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor ar vrea să amenajeze un centru social pentru nevoiaşi, părintele Mihai Negrea (cunoscător al situaţiei în care se află Cazinoul din Vatra Dornei) a mai completat, tot pentru Radio Orion Fm şi Monitorul de Dorna, că după Postul Paştelui va spune mai multe lucruri despre finanţare şi o va face „cu hârtiile pe masă”.

Pe lângă fondurile europene pe care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor doreşte să le obţină din fonduri europene pentru reabilitarea Cazinoului, părintele Negrea a mai făcut referire la sponsorizări, precum şi la investitori pe care încă nu-i poate nominaliza.

Cazinoul din Vatra Dornei, bijuterie arhitectonică

Considerat o adevărată bijuterie arhitectonică, Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit din chetă publică, la care a contribuit însuşi împăratul Franz Joseph. Cazinoul din Vatra Dornei a fost ridicat la sfârşitul secolului XIX, în special pentru lumea bună a Vienei, care venea la băi la Vatra Dornei şi avea nevoie de distracţie. Arhitectura aducea cu cea a Cazinoului din Baden – Austria, care a rămas o atracţie turistică şi în ziua de azi, în timp ce Cazinoul din Vatra Dornei este doar o ruină monument istoric. Inaugurarea a avut loc la 10 iulie 1899 şi a adus laolaltă constructori, autorităţi române şi imperiale austriece, turişti şi localnici.




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei