30 de hectare de pădure arse la Vatra Dornei din cauza inconstientei: Un dornean a prăjit slănină, alţi 400 au stins pârjolul - VEZI FOTO + VIDEO

Un sucevean care a făcut un grătar cu slănină pe muntele Bârnărel a provocat un incendiu de proporţii catre a mistuit circa 30 de hectare din fondul forestier, lângă Vatra Dornei. Aproape 400 de oameni, în frunte cu prefectul, s-au străduit să stingă pârjolul. Culmea, incendiatorul a sunat la 112 să anunţe izbucnirea focului.


Incendiul de proporţii izbucnit , ieri, lângă Vatra Dornei a fost cauzat de flăcările aprinse pentru un grătar. Aceasta a fost concluzia poliţiştiilor suceveni după ce l-au audiat pe principalul protagonist al acestei isprăvi: Cătălin L., de 40 de ani, din Vatra Dornei.

La bureţi de primăvară

Ieri, în jurul orei 12.56, prin „SNUAU 112”, suceveanul a anunţat că a izbucnit un incendiu de pădure pe muntele Bârnărel. Imediat, un echipaj de poliţie s-a deplasat pe strada Căprioarei, care a urcat aproximativ 1,5 km de la ultima casă. S-au întâlnit cu bărbatul care sunase şi care tocmai cobora pe aceeaşi stradă. Fiind întrebat de poliţişti, acesta a povestit că a plecat duminică dimineaţă pe munte pentru a vedea dacă au apărut bureţii de primăvară şi la întoarcere a făcut un grătar improvizat pentru a frige carne şi slănină.

Întrucât zona era acoperită cu o vegetaţie foarte uscată, aceasta a luat foc şi incendiul s-a propagat cu repeziciune din cauza vântului puternic. Zona în care este focarul incendiului se afla pe munte la aproximativ 1,5 km faţă de locul în care agenţii de poliţie l-au întâlnit pe Cătălin, în pantă, în zonă greu accesibilă, pe un teren care aparţine de Ocolul Silvic Dorna, iar focul s-a extins spre vegetaţia forestieră.

Prefectul a venit la faţa locului

Pentru stingerea incendiului s-au deplasat iniţial două echipaje de pompieri şi o echipă de lucrători silvici din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, ajungând la locul incendiului în aproximativ 50 - 60 minute. În zona nu există sursă de apă la îndemână. Comanda Poliţiei Municipiului Vatra Dornei a informat autorităţile locale despre producerea incendiului. La faţa locului a ajuns şi prefectul Sorin Arcadie Popescu, care a coordonat echipele de intervenţie. El a spus că incendiul a fost localizat în jurul orei 01.00.

Cioatele ard mocnit



Incendiul a fost izolat, însă în continuare sunt arbori şi cioate care încă ard răzleţ, unii arbori prezentând ardere la o înălţime de aproximativ 10 - 15 metri. Au fost luate măsuri de solicitare de sprijin de la nivelul Primăriilor Vatra Dornei, Şarul Dornei şi Dorna Arini, care au intervenit cu oameni şi utilaje pentru stingerea incendiului. Zona a fost supravegheată în cursul nopţii de către 30 cadre I.S.U. şi lucrătorii silvici, pentru lichidarea incendiului şi evitarea propagării acestuia în alte parcele.

Cercetat pentru distrugere din culpă



Cel care a făcut grătarul a fost audiat şi a recunoscut faptele comise. A fost efectuată conducerea în teren şi a indicat locul în care a prins focul şi unde s-a extins. În urma consultării cu procurorul de caz, s-a stabilit cercetarea lui în libertate pentru distrugere din culpă.






Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei