Reuniune de proiect Comenius la Liceul Ion Luca Vatra Dornei

Miercuri, 28 februarie 2012, a fost prima zi de activitate în cadrul reuniunii de proiect Comenius de la Liceul Teoretic Ion Luca Vatra Dornei: Migraţii. Integrare prin educaţie.

După primirea oficială a musafirilor din cele două ţări, Italia şi Polonia, în Sala Oglinzilor a Primăriei Vatra Dornei, elevii de la Liceul Ion Luca Vatra Dornei i-au întâmpinat pe partenerii lor europeni în stil tradiţional, cu pâine şi sare, îmbrăcaţi în costume populare româneşti. Tinerii români s-au împrietenit neaşteptat de repede cu cei italieni şi polonezi, limba de comunicare oficială fiind limba franceză.


După prezentarea programului şi a sarcinilor de lucru, elevii străini au vizitat Clubul copiilor din Vatra Dornei unde domnul profesor Marian Proboteanu le-a oferit un spectacol pe cinste, apoi tineri ai liceului dornean i-au însoţit pe cei străini la clubul hotelului unde erau cazaţi, pentru a-i învăţa un cântec românesc, ce urma să fie cântat împreună la spectacolul de joi seara, spectacol special pregătit pentru această întâlnire de proiect din România.

În a doua zi de activitate, profitând de întâia zi de primăvară şi de bucuria mărţişorului, liceeni români, italieni şi polonezi au lucrat pe ateliere obiecte tradiţionale confecţionate de mână: mărţişoare, ouă încondeiate, icoane pe sticlă, felicitări şi brăţări. La ora 18, spectacolul de la Casa de cultură a fost apreciat de o sală arhiplină, surpriza venind din partea tinerilor din Polonia care au cântat şi au dansat pe scenă în costume tradiţionale.

Vineri, 2 martie, a fost organizată o excursie pentru străini în câteva locaţii unice din judeţ. Musafirii noştri au fost impresionaţi de frumuseţea mănăstirilor Voroneţ şi Suceviţa, dar şi de măiestria meşterilor populari de la Marginea sau de valoroasa colecţie de ouă încondeiate de la Muzeul Ouălor din Vama. În special cei din Polonia au recunoscut asemănări între salina Cacica, săpată cu aproximativ 200 de ani în urmă de mineri polonezi şi o salină din apropierea Cracoviei.



Sâmbătă dimineaţa, elevii implicaţi în proiect au participat la workshop-uri pe tema proiectului şi la câteva prezentări power-point cu personalităţi româneşti din diverse domenii. Urmează marele eveniment al întâlnirii de proiect, seara românească, despre care vom aduce detalii în zilele următoare.

Gabriela Heidel



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei