Cine a „păşunat” subvenţiile pentru păşunile comunei Coşna ?

În comuna Coşna există circa 400 ha de păşune comunală. În toţi anii, cetăţenii îşi păşunau animalele pe aceste păşuni, concesionate anual gospodarilor care organizau văcării sau stâne pentru oi. Din 2010 însă, asemenea licitaţii nu s-au mai organizat pentru concesionarea păşunilor. Ele s-ar fi organizat, susţin autorităţile, care au încercat să ne demonstreze că au fost anunţate pe SEAP, de parcă ciobanii noştri stau toată ziua cu ochii pe calculator să „prindă” licitaţiile organizate de primărie. Astfel că cei care au câştigat licitaţiile sunt oameni din primărie sau consilieri locali, care de fapt nu pasc acolo animalele, ci iau doar subvenţiile plătite de stat pentru păşunile concesionate.

Din septembrie 2011, mai mulţi deţinători de animale ne-am asociat, constituind Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Păşunilor Coşna, formă de asociere care ne permite să fim convocaţi direct la licitaţie, iar, în cazul în care nu avem concurenţă, conform art. 15, alin. 2, din Legea 214/2011, putem obţine concesiunea prin atribuire directă.

În 16 decembrie 2011, am depus documentaţia impusă de lege pentru concesionarea pajiştilor şi păşunilor comunale prin atribuire directă. Prin adresa 4276 din aceeaşi zi, primarul Iliuţă Ivan ne informează că prevederile legii se aplică după publicarea, în termen de 90 de zile, a Normelor metodologice de punere în aplicare a legii, dată după care ni se va lua în considerare cererea. Conform aceleiaşi legi, termenul limită de organizare a licitaţiei este 1 februarie. Aşa că, apropiindu-se acest termen limită, am făcut, pe 6 ianuarie a.c., o nouă cerere către Primărie în legătură cu concesionarea.

De data aceasta dom’ primar întoarce foaia, uită ce ne-a răspuns în decembrie şi ne năuceşte cu următoarea notificare: „Vă precizez că procedura de concesionare a fost demarată conform legislaţiei OUG 34/2006, a fost făcută publică în SEAP şi la sediul Primăriei comunei Coşna încă din anul 2010, s-au încheiat contracte de concesiune care sunt în vigoare, aşa cum aţi fost informat şi în şedinţa consiliului local din data de 20.01.2012. Facem precizarea că niciun membru fondator al Asociaţiei dv. ca persoană fizică nu şi-a exprimat dorinţa de a participa la concesionarea vreunui trup de păşune la acea dată; orice persoană putea să participe la licitaţie dacă îndeplinea condiţiile prevăzute de lege”.

Nu ştia primarul la 16 decembrie că păşunile sunt deja concesionate? Corect era – cât e de corectă şi această informaţie – să ne spună de atunci că nu va fi licitaţie, păşunile fiind de hăt timp deja concesionate. Dar nu ne răspunde aşa, ci, mai mult, cei din jurul său, care au obţinut deja concesiunea, încearcă să constituie rapid o proprie asociaţie, copiindu-ne documentele deja depuse de noi la Primărie. Dar cum constituirea asociaţiei durează, au trecut la varianta pe care ne-au comunicat-o, deşi între timp Legea 214/2011 a intrat în vigoare.

De ce au nevoie de asociaţie este la mintea cocoşului. Cert este că noi care avem animale le paştem pe păşuni ale altor comune, iar munţii noştri au rămas goi de vite sau pasc străinii de comună pe acele păşuni. De fapt adevărul este că este urmărită încasarea subvenţiei şi nu dezvoltarea păşunilor. Deşi s-au încasat bani grei (subvenţia pentru un hectar de păşune este de circa 1100 lei…), niciun leu nu a fost investit pentru îmbunătăţirea stării păşunilor: curăţarea şi nivelarea lor, îngrăşarea solului, apoi garduri, adăposturi pentru animale, cabane pentru personal etc.


Cine a verificat cum s-au cheltuit aceşti bani? Se pare că nimeni. De aceea întreb: cine verifică modul de folosire a subvenţiilor şi modul cum se derulează contractele încheiate în urma aşa-ziselor licitaţii, desfăşurate de fapt cu uşile închise?

IONEL CHIFORESCU,
preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale şi Păşunilor Coşna



SURSA: CraiNou.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei