Pericol de avalanșă în Călimani

0
Serviciul Public Salvamont al județului Suceava ne-a comunicat că turiștii care doresc să petreacă sărbătorile de iarnă în munții din județ se pot bucura de zăpadă din abundență, cel puțin pentru perioada Crăciunului. În prezent stratul de zăpadă montan măsoară în medie 20 cm în masivele Rarău, Giumalău și Suhard și 50 cm în Călimani.

Salvamontiștii atrag atenția însă că există în munți și locuri unde, ca urmare a viscolului, zăpada are grosime de 150 cm iar în perioada următoare ninsorile vor continua. ”În astfel de condiții turiștii ar trebui să țină cont că timpul de parcurgere a unui traseu se dublează. Totodată, pentru masivul Călimani atragem atenția că sunt necesare schiuri de tură sau rachete de zăpadă, care ușurează deplasarea”, a explicat șeful salvamontiștilor suceveni, Voicu Raia.

Sursa menționată a mai precizat că nu sunt recomandate traseele de creastă în condiții de vizibilitate redusă și vânt, pentru că marcajele pot fi acoperite de zăpadă, iar în cazul grupurilor de începători în ale drumeției este necesar ca măcar un membru al grupului să fi parcurs anterior traseul ales, pentru a se putea orienta ușor. Salvamontiștii recomandă ținuta de iarnă, cu colțari și piolet pentru Călimani și să abordați traseele cât mai matinal. Turiștii se pot informa despre starea vremii și a traseelor fie de la salvamontiști, telefonic, la numerele 0SALVAMONT sau 0745313052, fie de la cabanele spre care se îndreaptă, acolo unde acestea există. Totodată, salvamontiștii suceveni recomandă insistent evitarea consumului de alcool pe trasee și deplasarea montană în stare de ebrietate.

Turiștii care doresc să abordeze masivul Rarău pot folosi mijloace auto cu tracțiune integrală, echipate de iarnă, inclusiv dotate cu lanțuri în rezervă. Accesul auto este posibil integral pe ruta Izvorul Alb – Rarău, unde este necesară atenție pentru porțiunile cu poduri de gheață. Drumul recent reparat Pojorâta – Rarău este abordabil pentru mașini cu cauciucuri de iarnă iar pe ultimii 7 km pot fi necesare lanțurile, pentru că drumul este acoperit cu gheață. Drumul Chiril – Rarău este deschis până la mănăstire, restul poate fi parcurs eventual pietonal, pentru că zăpada, gheața și pericolul accentuat de derapaj din cauza înclinării drumului fac deplasarea auto extrem de dificilă. Pentru masivul Giumalău deplasarea cu mijloace auto este posibilă doar pe primii 4-5 km, iar restul drumului poate fi parcurs pietonal în cca 3 ore. Salvamontiștii avertizează că în această zonă sunt declarate închise trei trasee. Este vorba despre traseele Valea Seacă – Poiana Sihăstriei ( marcaj triunghi galben), Rusca – cab. Giumalău – Valea Putnei (marcaj bandă galbenă) și Vatra Dornei – Obcina Mică ( marcaj bandă albastră).

Pentru doritorii de a ajunge de sărbători în Călimani, salvamontiștii suceveni au precizat că există pericol de avalanșă, motiv pentru care este declarat închis Drumul Maria Tereza, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele. Accesul auto în Călimani este posibil până la șantier. Salvamontiștii au mai atenționat că în acest masiv marcajele turistice sunt deteriorate pe unele porțiuni iar potecile sunt închise de jnepeniș în perimetrele Neagra Şarului – Călimaniul Cerbului ( marcaj cerc roşu), Călimaniul Cerbului – Păltiniş (marcaj bandă roşie) șiGura – Haitei – Călimaniul Cerbului ( marcaj cerc albastru). ”Pentru traseul Gura Haitei – 12 Apostoli, recomandăm traseul tematic, care are punctul de plecare la 1 km amonte de vechiul traseu, unde este și punctul de plecare al traseului marcat cu cruce albastră, Gura Haitei – Pietrele Roșii.

Porțiunea finală a traseului tematic coincide cu cea a vechiului traseu, marcat cu punct albastru. Recomandam acest traseu pentru a se putea evita cariera care periclitează sigurnața turiștilor pe vechiul traseu.
Marcajul cu punctul albastru, de la 12 Apostoli spre Poiana Negri, a fost modificat, vechiul traseu fiind închis, iar noul marcaj se duce în paralel cu marcajul cerc roşu, până la schitul 12 Apostoli, după care coboară spre Poiana Negri, pe drumul de acces spre schit. Traseele turistice din Călimani sunt recomandate celor care au mai facut drumeţii pe acest masiv şi numai în condiţii de vreme bună. Nu sînt cabane şi şi refugii, excepţie face doar zona Răţitiş cu staţia meteo. Deplasarea pe acest masiv impuneechipament de bivuac pentru sezon de iarnă”, a precizat suplimentar Voicu Raia.

Masivul Suhard, potrivit recomandărilor salvamontiștilor suceveni, este și acesta o destinație valabilă fără riscuri majore numai pentru turiștii care au mai făcut drumeții anterior în zonă și numai în condiții de vreme bună. Nici în Suhard nu sunt cabane și se impune folosirea echipamentului de bivuac. Probleme pot apărea în deplasare de la Vârful Omu pe o distanță de 2 km spre vârful Fărăoane, pentru că poteca este închisă parțial de vegetație și marcajele sunt deteriorate și mai greu de observat.






Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei