Pârtiile de schi din judeţ, nefuncţionale din cauza temperaturilor ridicate

0
Sucevenii care vor să schieze, dar şi turiştii care vin în zonă pentru a practica acest sport mai au de aşteptat până vor putea folosi pârtiile din judeţul Suceava. Din cauza temperaturilor ridicate pentru această perioadă a anului, dar şi a lipsei precipitaţiilor sub formă de ninsoare, majoritatea pârtiilor din judeţ sunt nefuncţionale. Singura pârtie pe care se poate schia pe o porţiune mai mare este cea din Gura Humorului.

Potrivit primarului acestui oraş, Marius Ursaciuc, pârtia Şoimul este deschisă pentru schi pe o porţiune de 700 de metri, adică jumătate din lungimea totală a pârtiei. Ursaciuc a spus că pe cei 700 de metri de la baza pârtiei stratul de zăpadă are aproximativ 35 de centimetri. „Am pornit tunurile de zăpadă şi am reuşit ca pe 24 decembrie să deschidem pentru schi doar o porţiune de pârtie. Dacă ne ajută şi vremea, vrem ca pe 29 sau 30 decembrie să deschidem pârtia în totalitate”, a spus Marius Ursaciuc. El a mai adăugat că turiştii care vin în Gura Humorului mai au la dispoziţie şi pârtia pentru săniuş.

Situaţia este asemănătoare şi în Vatra Dornei, acolo unde autorităţile locale au fost nevoite de pornească tunurile pentru a reuşi, cât de cât, să acopere cu zăpadă o porţiune din pârtia Parc. Chiar şi aşa, ieri se putea schia doar pe o porţiune de 100 de metri din această pârtie. Primarul din Vatra Dornei, Ioan Moraru, a spus că în primele două zile de Crăciun s-a putut schia pe pârtiile Parc şi Veveriţa.

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cea mai mare pârtie din judeţul Suceava, Dealu Negru, de 3.400 de metri, stratul de zăpadă existent fiind prea subţire pentru a se putea schia. „Turiştii au început să vină şi sperăm că va ninge, astfel încât toate pârtiile pe care le avem să poată fi folosite pentru schi. Oricum, dacă temperaturile vor scădea în perioada următoare, suntem pregătiţi şi cu tunurile de zăpadă”, a spus Ioan Moraru. De precizat că pârtia Parc din Vatra Dornei are o lungime de 1.200 de metri, în timp ce pârtie Veveriţa are lungimea de 900 de metri, ambele cu o diferenţă de nivel de circa 200 de metri.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că alte două pârtii existente în judeţul Suceava, din Mălini şi Cârlibaba, sunt impracticabile în momentul de faţă, stratul de zăpadă fiind prea subţire pentru a se putea schia. Pârtia din Cârlibaba are două tronsoane cu o lungime totală de 1.700 de metri, stratul de zăpadă fiind de 7-8 centimetri. Potrivit primarului din Mălini, Petru Nistor, „stratul de zăpadă este de aproximativ 20 de centimetri. Teoretic, pârtia este deschisă, dar zăpada este apoasă şi nu se poate schia. Aşteptăm să ningă sau să avem cel puţin două nopţi cu temperaturi scăzute, în aşa fel încât să putem porni tunurile de zăpadă”.




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei