„Tun”, de peste 610.000 de lei, dat de silvicultorii de la OS Iacobeni

Doi pădurari ai Direcţiei Silvice Suceava au rămas fără loc de muncă, alţi 4 au fost suspendaţi din funcţie, iar altor 54 li s-a pus poprire pe salariu în urma unui control în fondul forestier efectuat în primăvară, ale cărui rezultate au fost recent contabilizate de conducerea instituţiei. În cazul a 11 angajaţi vinovaţi de nereguli, aflăm dintr-o informare ce ne-a fost pusă la dispoziţie de DS Suceava, încă se fac cercetări administrative, alte 12 cazuri sunt în dezbatere la Comisia de Disciplină şi deocamdată nu se ştie ce măsuri se vor lua împotriva celor implicaţi, iar pentru încă 12 persoane Direcţia Silvică a înaintat deja plângeri penale.

Lemn de aproape 810.000 de lei a ieşit “fantomă” din pădurile judeţului

Verificările făcute prin Biroul de pază al DS Suceava au cuprins 438 de cantoane silvice ale celor 24 de ocoale silvice sucevene, fiind parcurse nu mai puţin de 345.346 ha de fond forestier, păduri din proprietatea statului, dar şi ale unităţilor administrativ-teritoriale, ale persoanelor juridice sau fizice cu care Direcţia Silvică a încheiat contracte de administrare.

Verificările au scos la iveală o cantitate de 7.538 mc de masă lemnoasă tăiată ilegal din păduri, din care 4.131 mc nu au putut fi justificaţi nicicum de personalul silvic. Nu existau pentru această cantitate procese-verbale de contravenţii sau infracţiuni silvice şi ca urmare va fi imputat silvicultorilor.

Lemnul ieşit “fantomă” din pădurile judeţului valorează aproape 810.000 de lei; pe o parte din sumă, silvicultorii responsabili de dispariţia lui au semnat angajamente de plată şi, lună de lună, mult timp de acum înainte, îl vor plăti din leafă. Cei care au refuzat să semneze aceste angajamente vor fi acţionaţi pe cale civilă, în instanţă, de Direcţia Silvică.

Prejudiciu de peste 610.000 lei în două cantoane de la OS Iacobeni

Cele mai mari prejudicii au fost constatate la cantoanele silvice 2 Ciotina şi 3 Tisa, din cadrul Ocolului Silvic Iacobeni.

De la Ciotina a dispărut nejustificat lemn în valoare de peste 481.000 de lei din pădurile statului şi de aproape 68.000 de lei din pădurile luate de DS în administrare, pe bază de contracte.

De pe raza cantonului 3 Tisa s-a volatilizat masă lemnoasă din fondul forestier de stat în valoare de circa 35.000 de lei şi din cel privat luat în administrare, în valoare de peste 67.600 lei. Aproximativ 60% din sumă a fost recuperată în timpul controlului, restul prejudiciului, de circa 41.000 de lei, urmând a fi recuperat în instanţă de Direcţia Silvică, de la silvicultorii vinovaţi.

Gaura de peste 610.000 de lei în cele două cantoane silvice a fost provocată în doar 4 luni, respectiv din decembrie 2010 – martie 2011, cauza declarată de conducerea Direcţiei Silvice Suceava fiind “punerea în valoare în mod defectuos ori abuziv de către personalul silvic, precum şi din nereguli constatate în exploatări, unde 3 societăţi comerciale au profitat de abuzurile şi neglijenţa personalului silvic”.

Şeful de ocol şi-a dat demisia, iar alţi 7 angajaţi sunt ameninţaţi de concediere şi proces penal

Imediat după control, Dan Tiperciuc, şeful OS Iacobeni şi-a dat demisia.

Dosarul în care a fost documentat prejudiciul subunităţilor silvice „prezice” şi soarta a 7 angajaţi ai Ocolului Silvic Iacobeni, acesta fiind deja înaintat Consiliului de Disciplină al Direcţiei Silvice Suceava, cu propunerea de desfacere a contractului de muncă pentru toate aceste persoane. Pentru că cele constatate în urma controlului din luna martie a.c. sunt fapte penale, DS Suceava s-a adresat procurorilor cu plângeri penale împotriva celor 7 angajaţi.


După aşa un “tun”, conducerea DS Suceava a decis efectuarea unui nou control de urgenţă la OS Iacobeni, care să cuprindă întreaga activitate a subunităţii.

SURSA: CraiNou.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei