Pensiune şi activităţi recreaţionale complexe cu fonduri europene nerambursabile la Poiana Stampei

0
La 18 km de Vatra Dornei, în comuna Poiana Ştampei din judeţul Suceava, se construieşte o pensiune cu fonduri europene acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013.
Proiectul, în valoare eligibilă de 400.000 de euro, a fost contractat în cadrul măsurii de încurajare a activităţilor turistice (Măsura 313). Beneficiarul a primit, prin intermediul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), 200 de mii de euro, respectiv 50% din valoarea eligibilă a proiectului.

Pensiunea este realizată pe un teren cu o suprafaţă de peste 7.000 de metri pătraţi. În acest spaţiu, turiştii vor putea desfăşura activităţi şi servicii recreaţionale complexe. Construcţia pensiunii este omologată de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului la categoria de 4 stele, având o structură care include demisol, parter, etaj şi mansardă, în total dispunând de 13 camere. Dintre aceste 13 camere, 4 sunt apartamente de tip duplex cu câte două băi, capacitatea de cazare fiind de maximum 37 de locuri.

Beneficiarul a luat în considerare şi primirea persoanelor cu handicap locomotor. Astfel, pensiunea beneficiază de un grup sanitar în zona de servit masa, o cameră dublă, o rampă de acces, două locuri de parcare, toate acestea dedicate exclusiv persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. De asemenea, în sprijinul persoanelor cu deficienţe de vedere, materialele de informare (cum ar fi meniul) urmează să fie realizate şi în alfabetul Braille.

Proiectul este o afacere complexă şi cuprinde două dintre componentele majore ale măsurii de investiţie din care face parte. Componenta A, care reprezintă investiţia în infrastructura de primire turistică, prin construirea pensiunii de 4 stele, şi componenta B care reprezintă investiţii în activităţi recreaţionale.

Investiţiile din cadrul componentei B includ amenajarea unei saune, a unei săli de fitness, a unei săli de primire cu spaţiu special amenajat pentru lectură (cu bibliotecă), audiţii muzicale şi jocuri de societate. Totodată, pensiunea va include şi un salon cu expoziţie de produse certificate ca fiind produse tradiţionale de marcă şi unul recreaţional dedicat jocurilor pentru copii.

Pe de altă parte, în exteriorul construcţiei sunt în curs de amenajare un teren de tenis, două terenuri de sport cu gazon şi pentru copii, un loc de joacă în aer liber. Printre serviciile de agrement, vor mai fi posibile şi plimbările cu sania, rafting pe râul Dorna, saună etc.

În vederea promovării culturii tradiţionale, la demisol, vor fi expuse obiecte tradiţionale, realizate de meşteri populari din zonă. Astfel turiştii vor putea admira cănile, castroanele şi oalele de lut, serviciile de ţuică, lingurile de lemn, coşuri, covoare ţărăneşti, costume populare, sfeşnice, butoaie şi mobilier ţărănesc. Interiorul acestui salon va fi amenajat în stilul culturii tradiţionale moldoveneşti.

Turiştii care se vor opri la această pensiune vor putea beneficia de peste 13 locuri de parcare, dintre care două vor fi pentru persoanele cu handicap locomotor.

Clădirile, căile de acces, zona de agrement şi spaţiile înconjurătoare se vor încadra în stilul arhitectural specific local.

Bucatele, preparate în bucătăria dotată, conform legislaţiei în vigoare privind normele Uniunii Europene, vor fi cu specific bucovinean.

Pentru creşterea eficienţei energetice pensiunea va dispune de un sistem automatizat de minimizare a consumurilor de energie format din senzori de prezenţă pentru iluminat extern şi intern, un termosistem integrat, o centrală termică automatizată, o pompă de căldură şi panouri solare pentru încălzirea apei.

Pentru evitarea oricărui impact negativ asupra mediului, beneficiarul va folosi pubele ecologice. De asemenea, pe întregul perimetru al terenului se va planta o perdea de brazi.

Din punct de vedere al impactului social, realizarea investiţiei va duce la crearea a 20 de locuri de muncă.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei