Devotamentul unei tinere asistente de la Spitalul Vatra Dornei a salvat miraculos viaţa unui nou-născut

Viaţa unui nou-născut a fost salvată în mod miraculos, datorită devotamentului unei tinere asistente de la maternitatea Spitalului Municipal Vatra Dornei
Sursă foto: Facebook
Dintr-un articol publicat în Monitorul de Suceava suntem informați că viaţa unui nou-născut a fost salvată în mod miraculos, datorită devotamentului unei tinere asistente de la maternitatea Spitalului Municipal Vatra Dornei, care a reuşit pe tot parcursul drumului cu ambulanţa de la Vatra Dornei la Suceava să împiedice expulzia fătului într-o naştere declanşată prematur. Datorită asistentei Victoria Mazga Gămălău fătul a ajuns viu la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, unde s-a născut prin operaţie cezariană efectuată de dr. Gelu Vexler.

”Ceea ce a făcut această asistentă este o demonstraţie de solidaritate şi abnegaţie care au făcut ca cezariana făcută de mine să fie un fleac”, ne-a spus dr. Vexler. Medicul a povestit că în noaptea de 9 spre 10 noiembrie, în jurul orei 2.00, a fost contactat de doctoriţa Maria Cecilia Negrea, de la spitalul din Vatra Dornei, care i-a comunicat că trimite cu ambulanţa la Suceava o femeie care are o naştere cu probleme, respectiv o naştere declanşată la 8 luni, cu prezentare pelvină (copilul era angajat cu picioarele înainte) şi cu o prolabare a cordonului ombilical în vagin. Altfel spus, copilul era în urma cordonului ombilical şi urma să vină peste el compresându-l, ceea ce i-ar fi provocat moartea. Indicaţia medicală era de cezariană de urgenţă, dar cum la Vatra Dornei nu este medic anestezist, operaţia nu putea fi efectuată, astfel că dr. Negrea a decis trimiterea de urgenţă la Suceava.




În situaţia în care naşterea era declanşată, membranele erau rupte şi mama avea deja contracţii uterine, riscul ca fătul să moară creştea galopant cu fiecare minut care trecea. Expulzarea copilului trebuia oprită pentru că asta i-ar fi adus moartea. Dr. Negrea a pregătit mama şi copilul pentru transfer şi a încredinţat operaţiunea de salvare a bebeluşului în mâinile unei tinere asistente. ”Asistenta medicală a introdus mâna pe lângă cordonul ombilical, fără să-l comprime, pentru a împiedica să coboare copilul. Practic, cu două degete a ţinut nemişcat şezutul copilului şi a verificat tot timpul să pulseze cordonul, asta timp de peste două ore şi jumătate, cât a durat drumul de la Dorna la Suceava. A stat mai departe cu mâna nemişcată în mamă până când am primit eu de la anestezist ok-ul să încep operaţia”, a relatat impresionat dr. Vexler.

La Suceava, mama a fost trimisă direct în sala de operaţie. În cinci minute, copilul a fost scos din burta mamei, însă în stop cardio-respirator, cum era de aşteptat. Neonatologii au început imediat manevrele de resuscitare, cu masaj cardiac şi au reuşit reanimarea. ”Mi-am spus: Doamne, dar femeia asta a stat degeaba două ore să ţină copilul cu mâna? Te rog, fă ceva! Acum şi mama şi copilul sunt bine, cred că luni sau marţi îi externez”, a afirmat ginecologul sucevean.

El a mai spus că atât asistenta, cât şi echipajul de pe ambulanţa cu care gravida a venit de la Vatra Dornei au stat lângă sala de operaţie pentru a aştepta deznodământul. ”Impresionant. Mă bucur că am avut şansa să văd această demonstraţie de solidaritate şi abnegaţie. Nici măcar nu ne-a spus cum o cheamă. Asistenta Victoriţa şi atât”, a mai spus dr. Gelu Vexler. Numele complet l-am aflat ieri, de la dr. Cecilia Negrea. ”Asistenta Victoriţa” are mai puţin de 30 de ani.

CITEȘTE MAI MULTE PE: MonitorulSV.ro





Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei