Promisiunile Primarului Boncheș din campania de acum 4 ani ... A reușit oare să facă tot ce și-a propus ?

Spune-ti parerea despre respectarea promisiunilor facute de catre primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Bonches, in campania electorala de acum patru ani,
0
Mai este puțin timp și va începe din nou campania electorala pentru stabilirea viitorului primar al municipiului Vatra Dornei. Deja au început să apară primele nume de candidați și, bineînțeles, vor începe să apară și promisiunile acestora, care de care mai mărețe și susținute sus și tare în campanie pentru a-și asigura votul dornenilor. Dar va reuși oare candidatul câștigător să-și țină toate promisiunile făcute ?

Vă supunem atenției un articol publicat acum patru ani în Monitorul de Suceava în care candidatul Ilie Boncheș, ajuns ulterior primar, își prezintă programul electoral și lista de obiective pe care și-a propus să le îndeplinească. Datorită faptului că dorim să ne păstrăm echidistanța, ne vom abține să facem orice fel de comentarii despre îndeplinirea sau nu a acestor obiective și vă lăsăm pe voi, dornenii și cititorii VatraDorneiLive.ro, să vă spuneți părerea în legătură cu acest subiect. Astfel, după citirea articolului de mai jos, vă invitam să folosiți secțiunile de comentarii și să vă faceți auzită, sau mai bine zis văzută, opinia !

Cum mai sunt doar trei luni de mandat pentru actuala conducere, considerăm că acest articol poate fi un prilej și pentru Primarul Ilie Boncheș și a sa echipă să observe ce părere au dornenii despre activitatea derulată de aceștia în ultimii patru ani și, eventual, să urgenteze îndeplinirea obiectivelor care nu au fost duse la bun sfârșit mai ales în ideea în care este aproape sigur că Ilie Boncheș va candida pentru un nou mandat de primar din partea PNL și, deasemenea, mulți consilieri locali ar dori să nu fie nevoiți să-și părăsească posturile.




S.O.S Vatra Dornei. Staţiunea de interes naţional, doar în pliante (Articol din 11.05.2012)

Vatra Dornei mai arată frumos doar în pliantele de promovare a turismului, iar dacă nu se vor face cât mai repede schimbări majore în municipiul staţiune, atunci singura modalitate de a mai atrage turiştii în zonă este de a le arăta cum a putut să se transforme într-o paragină una dintre cele mai frumoase staţiuni de munte din România.



Aspectul oraşului este unul dezolant, începând de la drumurile pline de gropi, aleile neîngrijite, faţadele blocurilor şi culminând cu mândria de odinioară a staţiunii – cazinoul – astăzi o ruină la propriu, care tronează în mijlocul municipiului.

Nu mai departe de acum câteva luni, staţiunea Vatra Dornei, chipurile de interes naţional, era subiect în presa centrală, după ce iluminatul public din oraş a fost întrerupt trei nopţi la rând, ca urmare a datoriilor uriaşe (aproape 1,2 milioane de lei) ale primăriei faţă de firma căreia i-a concesionat iluminatul public - Luxten Lighting Company.

Cu numai câteva săptămâni înainte, pentru facturile neplătite din 2009 la E.ON, fuseseră debranşate de la reţeaua de alimentare cu energie electrică sediul primăriei şi, la scurt timp, şi clădirea Casei de Cultură.

Astă-iarnă, majoritatea dornenilor au îngheţat în propriile locuinţe, pentru că stocurile de rumeguş de la centrala termică a oraşului erau la limită.
Caloriferele reci, iar apa caldă de la robinete - călâie.

Opt candidaţi la Primăria Vatra Dornei

De astăzi a început campania electorală, iar pentru funcţia de primar al municipiului Vatra Dornei s-au înscris nu mai puţin de opt candidaţi.

Ilie Boncheş (56 de ani) e unul dintre aceştia şi, potrivit sondajelor, şansele sunt destul de mari să fie viitorul primar. Zilele trecute, am încercat să aflăm chiar de la el ce soluţii ar fi pentru a schimba imaginea gri a staţiunii Vatra Dornei.

Cunoscut drept un bun gospodar, un om serios şi de cuvânt, Ilie Boncheş a candidat şi în 2008 pentru funcţia de primar al municipiului Vatra Dornei, însă, în turul al II-lea, contracandidatul său, actualul primar, Ioan Moraru, a reuşit să câştige la mică diferenţă de voturi.

Mulţi dintre dornenii care şi-au spus speranţele în Moraru au regretat ulterior alegerea făcută şi timp de patru ani au avut timp şi motive suficiente să o facă. “Oamenii au fost dezamăgiţi de actualul primar, Ioan Moraru. Nu a făcut nimic pentru oraş, promisiunile din campanie au fost doar vorbe în vânt. Tot ceea ce s-a făcut pentru imaginea oraşului staţiune Vatra Dornei a venit doar din mediul privat, cu prea puţin sprijin sau aproape deloc din partea primarului”, precizează acum Ilie Boncheş. La scurt timp după acea experienţă, s-a retras din politică şi şi-a văzut de afacerile sale şi de slujba pe care o are de aproape trei decenii la fabrica de lapte - brânzeturi din Dorna, Lactalis (fostul ICIL).

Acum a primit din nou provocarea de a candida pentru Primăria Vatra Dornei. A acceptat cu greu propunerea de a intrat din nou în lupta electorală, însă mărturiseşte că a fost convins de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi deputatul Dumitru Pardău, care i-au promis că îl vor ajuta să-şi ducă la îndeplinire toate proiectele pe care le are în vedere pentru oraşul în care s-a născut şi a trăit peste jumătate de secol.

“Nu sunt un om politic, dar trebuie să fii naiv să spui că poţi rezolva totul de unul singur. Îţi trebuie o echipă în spate pentru a reuşi să şi pui în aplicare ceea ce îţi propui în campania electorală. Nu sunt un om al promisiunilor, ci unul al faptelor”, explică Ilie Boncheş.

Provine dintr-o familie cu vechi rădăcini în Vatra Dornei şi se mândreşte cu acest lucru. Alături de soţia sa, se ocupă de o pensiune de la baza telescaunului din Vatra Dornei şi 25% din societatea care administrează telescaunul din staţiune.

„Am ales în echipă câte doi consilieri pentru fiecare zonă din oraş”

Când vine vorba de problemele din Vatra Dornei, Ilie Boncheş îşi pune mâinile în cap. Ne cere să urcăm în maşina sa şi mergem pe câteva străduţe întortocheate până ajungem aproape de partea superioară a pârtiei Parc. “Uitaţi-vă cât e de frumoasă staţiunea de aici. Ar trebui să fie aşa din fiecare colţ al oraşului…”, ne arată înspre micuţul orăşel care, de sus, de pe pârtie, pare lipsit de orice griji.

Cu temele făcute, candidatul ştie foarte bine ce e de schimbat în oraşul Vatra Dornei: „Câte zile rămâneţi aici, că e mult de povestit”, râde Ilie Boncheş.

Explică că şi-a făcut o echipă de consilieri din care fac parte atât dorneni implicaţi în politică, cât şi persoane care nu au avut nici o legătură cu vreun partid politic, dar a căror experienţă în anumite domenii îl va ajuta în luarea celor mai bune decizii pentru comunitate.

„Am ales în echipă câte doi consilieri pentru fiecare zonă din oraş. Ei vor trebui să identifice problemele locuitorilor acelor zone şi, împreună, să căutăm soluţii şi să ne asigurăm că sunt şi puse în aplicare. De exemplu, în zona Unirii, sunt inundate la fiecare ploaie mai serioasă subsolurile blocurilor. Cu consilierii de pe zona respectivă, Costel Ungureanu şi Dan Forfotă, intenţionăm chiar în primul an de mandat să rezolvăm problema, să vedem ori canalizarea e colmatată, ori nu face faţă şi trebuie făcută una paralelă. Cert e că nu poţi să-i laşi pe oamenii de acolo cu focarele alea de infecţie la subsolul blocurilor”, subliniază candidatul.

Îşi dă jos haina de la costum, o aşează cu grijă pe spătarul scaunului, îşi suflecă mânecile la cămaşă şi din diplomat scoate o mapă în care şi-a schiţat proiectele pentru Vatra Dornei.

„Că tot vorbeam mai devreme de problemele cu iluminatul public din Vatra Dornei. Sunt în jur de 2.000 de becuri în oraş, între 150 şi 250 de waţi. Dacă le înlocuim cu becuri economice, de 70 de waţi de exemplu, e aceeaşi lumină, plătim la jumătate facturile de până acum, iar în cinci luni, am calculat noi, ar fi amortizată investiţia. Apoi trebuie renegociat şi contractul cu cei de la Luxten...”, bifează Ilie Boncheş unul dintre punctele din platforma program pe care are de gând să le-o propună dornenilor.

Proiect de anvelopare a blocurilor din oraş. „Am estimat că va scădea consumul de energie termică cu 30%”

Pe lista de priorităţi a lui Ilie Boncheş se află şi asigurarea confortului termic în locuinţele dornenilor, ştiute fiind problemele din fiecare iarnă când centrala pe deşeuri de lemn nu a făcut faţă, iar dornenii au dârdâit de frig în propriile case, iar la robinetele de apă caldă ori nu curgea nimic, ori apa avea o temperatură mai degrabă apropiată de cea rece: „E o problemă foarte serioasă, pentru că la noi e iarnă jumătate de an. Aprovizionarea cu rumeguş trebuie făcută din timp, cu câteva luni înainte, şi în primul rând obligatoriu trebuie să găsim altă variantă decât cea actuală, cu aducerea rumeguşului de la 60 de kilometri, costurile fiind enorme numai cu transportul. Centrala şi cazanele trebuiesc verificate, să nu fie probleme de funcţionare”.

Tot la acest capitol, candidatul Boncheş vrea să pună în aplicare un program local de reabilitare termică prin anveloparea blocurilor de locuinţe. „Sunt fonduri guvernamentale pentru acest lucru, dar trebuie şi interes din partea autorităţilor locale. Împreună cu consilierii mei am gândit deja un astfel de proiect prin care vom ajuta cetăţeanul să consume mai puţine gigacalorii. Am estimat că va scădea consumul cu 30%. Apoi, vom avea blocuri frumos colorate, aşa cum trebuie să arate o staţiune montană, iar valoarea imobilelor va creşte”, e optimist Ilie Boncheş.

Înfrumuseţarea centrului oraşului şi modernizarea pieţei agroalimentare

Dacă va primi voturile majorităţii dornenilor, Ilie Boncheş este hotărât să demareze lucrările pentru înfrumuseţarea centrului oraşului staţiune, iar o primă acţiune de acest gen va fi încă din primele zile ale mandatului său: „Voi ieşi cu toţi asistaţii social şi cu echipa mea să varuim centrul oraşului, că nu va costa mai nimica. Voi distribui pubele în toate zonele din oraş, să scăpăm de gunoaie aruncate la întâmplare. Acolo unde sunt locuinţe neracordate la sistemul de încălzire, vom construi depozite pentru lemne”. 
Priorităţile candidatului Boncheş cuprind şi modernizarea pieţei agroalimentare, singura din oraş: „Piaţa arată dezolant şi, culmea, avem cel mai ridicat preţ la produsele agroalimentare din judeţ. Neapărat vreau să modernizez piaţa, fie prin fonduri europene, fie printr-un parteneriat public-privat”.

Ilie Boncheş e hotărât să facă schimbări şi în sediul primăriei: „Sunt mulţi salariaţi care te plimbă de la un birou la altul, unul îţi calculează impozitul, altul îţi dă chitanţa, un altul îţi ia banii, trebuie să mergi prin vreo trei camere pentru a plăti”.

„Sunt o grămadă de oameni cu probleme de sănătate şi noi nu avem nici măcar un defibrilator”

Ilie Boncheş are în echipa sa şi trei medici dorneni, Sînziana Maxim, Dana Timiş şi Daniela Vasiluţ, iar în platforma sa program, a prevăzut şi înfiinţarea unei secţii de urgenţă în cadrul Spitalului Municipal Vatra Dornei şi angajarea unui medic anestezist. „Dacă e nevoie de vreo operaţie, pacientul trebuie transportat la o altă unitate medicală. Sunt o grămadă de oameni cu probleme de sănătate şi noi nu avem nici măcar un defibrilator. S-au făcut renovări în spital de peste 20 de miliarde de lei vechi datorită sprijinului domnului deputat Pardău şi neapărat vom face în aşa fel încât spitalul din Dorna să poată asigura asistenţa medicală şi în cazurile mai grave”.

„Vom face din Vatra Dornei staţiunea care aduna an de an zeci de mii de turişti din ţară şi din străinătate”

Printre proiectele pe care le propune municipalităţii, Ilie Boncheş a inclus, bineînţeles, şi cea mai reprezentativă clădire din oraş, cea a cazinoului, aflată în proprietatea Arhiepiscopiei şi lăsată în paragină de ani de zile.

„O să facem o delegaţie a oraşului şi o să mergem la Înalt Preasfinţia Sa Pimen, cu convingerea că o să găsim înţelegere şi, împreună, să găsim fonduri europene pentru un centru ecumenic. Clădirea trebuie salvată, şi pentru asta nu e de ajuns să ridici din umeri, susţinând că nu poţi face nimic, pentru că nu e în proprietatea primăriei. Interesul este al tuturor”, explică candidatul de primar.

Drumurile din oraşul staţiune sunt şi ele o prioritate. „La Gura Humorului s-au realizat numeroase proiecte, chiar dacă primarul Ursaciuc nu a fost în aceeaşi tabără politică cu administratorii judeţului. Pentru binele comunităţii, s-a găsit înţelegere şi s-au lăsat deoparte orgoliile politice. La Câmpulung Moldovenesc, începe asfaltarea tuturor drumurilor din oraş. Numai la Dorna realizările au fost incomparabil mai puţine faţă de promisiunile făcute în 2008. De asta, după terminarea alegerilor, culoarea politică trebuie să dispară, iar toţi consilierii trebuie să-şi dea mâna pentru a salva Dorna. Am promisiunea domnului Flutur că mă va ajuta să facem din Vatra Dornei staţiunea care aduna an de an zeci de mii de turişti din ţară şi din străinătate”, adaugă Ilie Boncheş.

Pentru ca aceste proiecte să se realizeze, explică candidatul, e nevoie ca dornenii să iasă la vot pe 10 iunie. „Dacă vor un gospodar, un om de încredere, care vrea doar binele acestui oraş, atunci trebuie să iasă la vot”, e îndemnul candidatului PD-L.

Obiective pe termen scurt (prima parte a mandatului)
- reeşalonarea datoriilor primăriei;
- optimizarea activităţii primăriei;
- raport la trei luni asupra situaţiei financiare a primăriei;
- rezolvarea problemei câinilor comunitari;
- igienizarea subsolurilor blocurilor;
- definitivarea Planului Urbanistic General;
- asigurarea confortului termic în locuinţe;
- înfiinţarea unei secţii de urgenţe în cadrul Spitalului Municipal Vatra Dornei pentru monitorizarea accidentelor vasculare cerebrale şi a infarctului miocardic, precum şi angajarea unui medic anestezist;
- consultarea periodică a dornenilor în privinţa problemelor comunităţii;
- înlocuirea becurilor folosite la iluminatul public cu becuri economice pentru reducerea costurilor.

Obiective pe termen lung
- reabilitarea centrului oraşului;
- anveloparea blocurilor;
- sprijinirea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru reabilitarea clădirii cazinoului;
- modernizarea pieţei agroalimentare;
- finalizarea lucrărilor de construcţie la Şcoala Generală Nr. 4 şi la Liceul „Ion Luca” şi de modernizare la Căminele „Scufiţa Roşie” (str. Unirii) şi „Albă ca Zăpada” (str. G. Coşbuc);
- reabilitarea Casei de Cultură „Platon Pardău”;
- construirea de locuinţe noi prin programul ANL;
- extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi canalizare, modernizarea staţiei de epurare şi reabilitarea staţiei de captare a apei;
- finalizarea modernizării spitalului şi a maternităţii;
- amenajarea unei parcări în centrul oraşului;
- reabilitarea infrastructurii rutiere;
- dezvoltarea activităţilor de asistenţă socială adresate în special persoanelor cu dizabilităţi şi celor cu probleme de sănătate mintală, precum şi îmbunătăţirea serviciilor medicale şi sociale în centrul social de la Roşu;
- reabilitarea izvoarelor de apă minerală din parcul municipiului.

SURSĂ ARTICOL: MONITORULSV.RO

A reușit Primarul Ilie Boncheș alături de actuala echipă să realizeze ceea ce și-a propus ? Dacă mai are obiective neîndeplinite va reuși oare să le îndeplinească în ultimele trei luni de mandat ? Ce părere aveți ? Faceți-vă cunoscută opinia în secțiunile de comentarii de mai jos !


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei