Muncă de Sisif pentru refacerea Călimanilor

0
După un deceniu de exploatare minieră, peisajul arată dezolant. Clădirile de pe munte au fost dărâmate, iar oficialii Ministerului Mediului susţin că au în plan curăţarea întregii zonei.

Maldăre de fier vechi, scânduri putrezite, bucăţi de cauciuc, cărămizi şi canistre aruncate peste tot. Aşa arată Munţii Călimani după ce timp de zece ani, între 1987 şi1997, în zonă s-au făcut exploatări miniere. Deşi lucrările au fost blocate, dezastrul a rămas. Primul pas pentru ecologizarea muntelui a fost făcut în urmă cu trei ani, odată ce Ministerul Economiei a investit în dărâmarea imobilelor din zonă. „A fost adusă o maşină de concasare care a distrus clădirile ridicate în vremea în care se făcea exploatare. Au rămas doar două blocuri în care locuiau minierii, care vor fi distruse. Vom coborî toate deşeurile de pe munte“, a spus Gabriel Sabin, inginer minier din Vatra Dornei.

Reprezentanţii Ministerului Mediului au anunţat un plan de reciclare a deşeurilor adunate de pe Călimani. „Este vorba despre un proiect de sinergie, făcut după un model englezesc. Vrem să găsim firme care au nevoie de acest deşeu, pe care să-l folosească în fabricarea altor produse“, a declarat Iulia Degeratu, reprezentant al Ministerului Mediului.

Specialiştii susţin că în pericol sunt şi râurile de pe munte, iar din cauza valorilor anormale ale PH-ului din ape şi sol, plantele şi vieţuitoarele sunt compromise. Cel mai afectat este râul Neagra, cunoscut acum două decenii ca o adevărată crescătorie de păstrăvi. Din cauza minereurilor de fier, pe Neagra s-a depus în timp o pulbere roşie. Experţii în Mediu susţin că pentru refacerea ecosistemului este nevoie de zeci de ani. Turiştii spun că peisajul este spectaculos, dar locul nu mai seamănă a munte. „Cariera sculptată de mâna omului este impresionantă. Arată ca pe Marte. Mă aşteptam totuşi la un peisaj de munte, cu apă lină şi umbră deasă“, a spus Cornel Lăcătuşu, turist.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei