Campania județeană „Copacul tău pentru Pământul nostru” marcată și la Școala Nr. 4

Steagul Verde reprezintă un simbol al performanțelor în activitățile de protecție a mediului desfășurate în Școala nr. 4 Vatra Dornei
Elevii suceveni au desfășurat recent mai multe activități în cadrul Campaniei județene „Copacul tău pentru Pământul nostru”, inițiată, în anul 2010, de prof. Tatiana Vîntur, inspector școlar (IȘJ Suceava). La Concursul național de proiecte „Parteneriat în educație – prezent și perspective”, acest proiect a câștigat premiul I prin elevul de atunci Bogdan Baciu.

Campania a continuat, în fiecare an metamorfozându-se, și reprezintă o acțiune simbol de prețuire față de natură a echipelor de voluntari din școlile care promovează valorile educației pentru mediu, din județul Suceava. Anul acesta am inclus acțiunea în inițiativa CCDG România – Ziua Verde a Eco-Școlilor din România, desfășurată pe 29.10.2020, la ora 12.00, în toate școlile din țară care militează pentru un mediu sănătos.


Conceptul Eco-Școala este cel care definește cel mai bine educația pentru mediu, iar Steagul Verde confirmat a doua oară de la primire reprezintă un simbol al performanțelor în activitățile de protecție a mediului desfășurate în Școala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei.

Elevii clasei a VII-a A, împreună cu coordonatorul Eco Școala, prof. Dincă Alina, au plantat doi puieți de pomi fructiferi, un măr Jonathan și un păr Williams Alb, în curtea școlii de Ziua Verde a Eco-Școlilor din România – 29.10.2020, la orele 12.00. Mărul este astăzi cel mai apreciat fruct, un aliment deosebit de valoros pentru toate vârstele şi un medicament eficace într-o gamă largă de afecţiuni. Totodată, mărul reprezintă originea majorității speciilor de arbori fructiferi ai căror strămoși se găsesc încă în păduri, constituind, prin sălbăticia lor, o valoroasă resursă genetică.

Pyrus comunis sau părul, este un arbore cu frunze căzătoare din familia Rosaceae, și al cărui fruct este para. Lemnul de păr este unul dintre cele mai preferate în industria lemnului. Datorită calității sale este ales la fabricarea instrumentelor muzicale, a furnirurilor estetice, fabricarea mobilei. Este de asemenea folosit în tâmplărie, construcții și sculptură. După ce elevii clasei a VII-a A și-au îndeplinit misiunea, au privit mândrii la rezultatul muncii, evidențiind dorința și voința de a respecta, ocroti, iubi natura și tot ce ne înconjoară. (Coordonator prof. Dincă Alina)

Programul Eco-Școala a început în România cu 5 unități pilot, în anul 1999, fiind coordonat la nivel internațional de FEE (www.fee.global) și la nivel național de CCDG (www.ccdg.ro). Județul Suceava este promotorul educației pentru mediu în România, Școala Gimnazială „I. Creangă” Suceava (prof. senior Viorica Scăunașu) a fost prima școală cu „Steag Verde” din România, în 2002.

După 20 de ani de educație pentru mediu suntem neobosiți în promovarea necesității implicării tinerilor în găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local. După 20 de ani rămânem campionii educației pentru mediu, campionii inițiativelor și ai acțiunilor benefice pentru mediul înconjurător – 51 de școli active în program dintre care 37 au statutul de Eco-Școala (recunoaștere internațională). (Coordonatorul regional al programului Eco-School, prof. Tatiana Vîntur – inspector școlar, IȘJ Suceava)


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei