Vatra Dornei inclusă într-un sondaj privind calitatea vieții în orașele din România. Vezi evaluarile destul de surprinzătoare ale respondenților dorneni!

Barometru urban - Sondaj cuprinzător privind calitatea vieții în 41 de localități urbane din România, printre care și Vatra Dornei
În perioada 1 iulie – 15 august 2020 a fost elaborat un sondaj cuprinzător privind calitatea vieții în 41 de localități urbane din România, printre care și Vatra Dornei. Colectarea datelor s-a realizat în sistem mixt: telefonic și față în față.

Sondajul de opinie a avut un număr de 13.380 respondenți, din tot atâtea gospodării. Numărul total al persoanelor din gospodăriile intervievate a fost de 32.978 indivizi cu vârste de peste 15 ani. Sondajul este reprezentativ la nivel național pentru mediul urban, cu o marjă de eroare statistică de +/-1% pentru un interval de încredere de 99%.

La nivelul fiecărei localități au fost selectați, în funcție de categoria de dimensiune a localității, între 250 și 500 de respondenți. Selecția s-a realizat pe baza cotelor determinate de ponderea populației pe categorii de vârstă și gen, în conformitate cu prognozele demografice calculate de Institutul Național de Statistică pentru 1 ianuarie 2020. La nivelul unei gospodării a fost selectat un singur respondent.

Politica urbană a României - Vatra Dornei

În cadrul ”Barometrului Urban” au fost abordate următoarele teme:

1.1. Satisfacția față de viața urbană
       1.1.1. Satisfacția locuirii în urban
       1.1.2. Satisfacția față de infrastructura și facilitățile urbane
1.2. Percepția privind calitatea mediului și lupta împotriva schimbării climatice
       1.2.1. Spații verzi, parcuri și grădini
       1.2.2. Calitatea aerului
       1.2.3. Nivelul zgomotului
       1.2.4. Curățenia urbană
       1.2.5. Schimbarea climatică
1.3. Percepția cetățenilor despre orașul lor
       1.3.1. Siguranță și încredere
       1.3.2. Administrarea și guvernarea locală
       1.3.3. Locurile de muncă
       1.3.4. Calitatea locuirii
       1.3.5. Condițiile de viață pentru seniori
       1.3.6. Condițiile de petrecere a timpului liber pentru tineri
       1.3.7. Prezența și integrarea străinilor
1.4. Percepția privind situația personală
       1.4.1. Percepția privind situația locului de muncă
       1.4.2. Percepția privind situația financiară a gospodăriei
       1.4.3. Satisfacția față de viață în general
       1.4.4. Satisfacția față de locul în care trăiește
       1.4.5. Migrația
1.5. Probleme și priorități de dezvoltare
1.6. Ierarhii urbane

Respondenții dornenii au furnizat rezultate interesante, chiar surprinzătoare pe alocuri, plasând de exemplu Vatra Dornei pe primul loc la CONDIȚIILE DE VIAȚĂ PENTRU SENIORI. Pe lângă asta, s-au declarat mulțumiți în procent de 81% de facilitățile culturale pe care le oferă orașul nostru și satisfăcuți în procent de aprox. 70% de starea clădirilor din municipiul Vatra Dornei.

Dornenii s-au mai declarat destul de mulțumiți, în procent de peste 50%, de serviciile de sănătate, de transportul în comun (!?), de facilitățile sportive, facilitățile educaționale, starea străzilor, spațiile publice, varietatea magazinelor, spațiile verzi, calitatea aerului, curățenie, siguranța orașului, proiectele de investiții ale primăriei dar și cele private, activitatea administrației locale, ușurința găsirii unui loc de muncă, etc.

Pe parte negativă suntem pe ultimul loc la informarea și implicarea cetățenilor în deciziile administrative, cetățenii declarându-se deloc consultați în acest domeniu. Pe lângă aceasta dornenii sunt relativ nemulțumiți de calitatea locurilor de muncă din oraș, de condițiile de petrecere a timpului liber pentru tineri, de situația financiară a gospodăriei lor, etc.

Vă prezentăm mai jos toate graficele din acest sondaj, cu rezultatul evidențiat pentru Vatra Dornei, iar dacă doriți să citiți studiul complet, acesta poate fi consultat AICI

STUDIUL ÎN FORMAT PDF:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei