O lege PSD–ALDE care, printre altele, ar facilita și aducerea gazului la Vatra Dornei a provocat dezbateri aprinse între Deputatul Cătălin Nechifor și reprezentantul Ministerului Mediului

Deputatul Cătălin Nechifor: Din această cauză, Vatra Dornei nu are din 2004 gaz metan şi locuitorii îngheaţă de frig, iar la Suceviţa nu se poate dezvolta o pârtie de schi
Dezbaterile de ieri din Comisia de administraţie publică privind un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE care prevede posibilitatea ca pentru investiţii publice să se permită scoaterea temporară sau definitivă din fondul forestier de suprafeţe de pădure, a generat certuri între reprezentantul Ministerului Mediului şi membrii comisiei, după ce reprezentantul Ministerului Mediului a spus că nu susţine acest proiect, deşi Guvernul a transmis aviz favorabil.

Un minister vine în plenul comisiei şi susţine contrar punctului de vedere al Guvernului. Ministerul joacă pe alte lungimi de undă” a spus preşedintele de şedinţă, care a adăugat că situaţia este o premieră.

În schimb, reprezentantul Ministerului Mediului a spus că punctul de vedere este emis de direcţia tehnică şi că nu are legătură cu programul de guvernare, subliniind că pe actuala legislaţie se pot face astfel de intervenţii pentru lucrări publice. Mai mult, reprezentantul Ministerului Mediului a arătat că, din 2005, au fost introduse foarte multe erori în interiorul zonelor protejate şi că acestea au fost corectate prin zonare.




În cadrul dezbaterilor, vicepreşedintele Comisiei, deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, i-a cerut reprezentantului Ministerului Mediului să spună câte astfel de situaţii au fost avizate de minister, dar nu a primit răspuns.

Aflu că ministerul a descoperit astăzi apa caldă. Vreau să îmi spuneţi câte cazuri aţi rezolvat până acum, câte astfel de situaţii în care aţi scos temporar din fondul forestier o anumită suprafaţă şi s-au efectuat lucrări publice?” a întrebat Nechifor.

El i-a transmis reprezentantului Ministerului Mediului că este sigur că la Suceava astfel de situaţii nu au fost.

Ştiu că la Suceava nu s-a putut. Din 2004 suntem cu o ţeavă de gaz prin care dorim să ducem căldură, într-un final, la Vatra Dornei şi din 2004 nu reuşim să trecem prin fondul forestier, pentru că suntem blocaţi în totalitate. La Suceava, acea suprafaţă de teren e deţinută, parţial, de statul român, parţial sunt proprietari privaţi, parţial e Fondul Bisericesc din Bucovina, care este în litigiu. Vă întreb cum putem rezolva prin soluţia dumneavoastră această situaţie ţinând cont că, din 2004, oamenii din Vatra Dornei – în condiţiile în care am avut finanţare, Transgaz şi-a asumat prin hotărâre de guvern continuarea lucrărilor – sunt şi acum în situaţia de fi pinguini în Vatra Dornei” a spus Nechifor.

El a mai arătat că şi la Suceviţa, care este o localitate turistică de interes naţional, se doreşte dezvoltarea unei pârtii şi nu se poate pentru că se află în aceeaşi situaţie.

Mă deranjează că veniţi cu un punct de vedere care este în totalitate diferit de poziţia Guvernului şi vă rog să punem în prim-plan şi nevoia autorităţilor de a putea derula proiecte de interes public, de a putea face dezvoltare, ţinând cont şi de problema durabilităţii” a mai spus Nechifor.

CITEȘTE MAI MULTE PE: CraiNou.ro



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei