Elisei Todașcă, fostul primar al comunei Poiana Stampei, s-a stins din viață

Fostul primar PSD de Poiana Stampei, Elisei Todașcă, a murit duminică seara. În vârstă de 76 de ani, Elisei Todașcă a condus comuna timp de 12 ani, din 2000 până în 2012, apoi a avut un mandat de viceprimar, până în 2016, iar la alegerile locale de anul trecut a fost ales consilier local.
Fostul primar PSD de Poiana Stampei, Elisei Todașcă, a murit duminică seara. În vârstă de 76 de ani, Elisei Todașcă a condus comuna timp de 12 ani, din 2000 până în 2012, fiind unul dintre cei mai cunoscuți edili locali din județul Suceava. Ulterior, a avut un mandat de viceprimar, până în 2016, iar la alegerile locale de anul trecut a fost ales consilier local.


Elisei Todașcă a fost omul care și-a lăsat puternic amprenta asupra dezvoltării comunei Poiana Stampei și a reușit să câștige respectul tuturor celor care l-au cunoscut, dar nu numai, sugestive fiind și unele articole de presă în care a apărut de-a lungul vremii:




Astfel, dintr-un articol publicat în 2011 în ZiarulLumina.ro aflăm că ”păstrarea vechilor tradiţii şi dezvoltarea comunei au fost direcţiile pe care le-a urmat neîntrerupt Elisei Todaşcă. Sprijinit de toate instituţiile de cultură ale comunei - şcoală, biserică - a pus umărul ca localitatea pe care o diriguieşte să arate exemplar. Şi a avut ceva treabă. Iar eforturile sale se văd astăzi în centrul localităţii, care seamănă mai degrabă cu un orăşel cochet, decât cu o comună de munte: un sediu modern de primărie, care adăposteşte şi alte instituţii de interes pentru oamenii din cele şapte sate, o casă de cultură modernă, cu o capacitate de 700 de locuri, în care au loc toate manifestările culturale ce se organizează peste an (şi nu sunt deloc puţine !), muzeul satului, monumentul eroilor, "pentru că au fost atâţia oameni care nu s-au mai întors acasă după cele două războaie mondiale şi noi măcar atât avem obligaţia - să dăm un oftat şi-o lacrimă", considera primarul Todaşcă.

Deasemenea, fostul primar Elisei Todașcă a fost și subiectul unui articol publicat în 2010 în Monitorul de Dorna de către prof. Mihai Cioată: ”Elisei e un bărbat adevărat. Atunci cînd a început să se rostogolească „bulgărele” privind izolarea la care suntem supuşi de către autorităţile judeţene, a fost singurul primar din Ţara Dornelor care a avut curajul să declare presei judeţene că într-adevăr aşa este, iar ideea declanşării unui referendem pentru a trece la judeţul Bistriţa n-a considerat-o rea deloc, iar părerea şi-a făcut-o publică, fără a se gîndi că el sau comuna pe care o conduce, ar avea de suferit. A vorbit ca un adevărat conducător, în nişte vremuri în care tuturor celorlalţi le e frică să şi gîndească unele lucruri despre cei care conduc judeţul sau chiar şi ţara. Tocmai de aceea, n-am exagera cu nimic dacă am spune că acestui om i se potriveşte acea vorbă din popor: „Azi nu se mai fac bărbăţi din ăştia!” Ce anume îl face pe Elisei Todaşcă să nu se înconvoaie în faţa politicienilor care se cred atotputernici? Poate faptul că a lucrat zeci de ani în pădure, locul în care a înţeles cît de mici suntem noi oamenii, ce dorinţe mărunte avem, cum ne amăgim cu tot felul de lucruri inutile, şi de fapt, cît de efemeri suntem... Nu poţi să nu intri într-o pădure şi să nu ai un sentiment de ruşine faţă de măreţia naturii. Devenit primar, Elisei a încercat în tot ceea ce a făcut, să facă în aşa fel încît să nu-i fie ruşine de consătenii lui cînd va ieşi pe stradă. E un om iubit de oameni pentru că e simplu, modest, credincios, sensibil. Vigoarea a căpătat-o din miile de km pe care i-a străbătut prin pădure, iar înţelepciunea, din faptul că pare a fi înţeles rostul acestei lumi pe care încearcă s-o facă mai bună, pentru toţi cei care au avut de-atîtea ori încredere în el.

Fostul primar al comunei Poiana Stampei va fi înmormântat joi, 19 Ianuarie 2017, la biserica Podu Coșnei. Transmitem și noi sincere condoleanțe familiei îndurerate și locuitorilor comunei Poiana Stampei.





Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei