Proiectul reabilitării Cazinoului din Vatra Dornei a fost depus de către Fondul Bisericesc Ortodox

Speranţa reabilitării unei clădiri emblemă a Bucovinei – Cazinoul Băilor din Vatra Dornei - a redevenit de actualitate în această vară, după ce Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin intermediul Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, a depus un proiect pentru reabilitarea preţiosului monument istoric.
Speranţa reabilitării unei clădiri emblemă a Bucovinei – Cazinoul Băilor din Vatra Dornei - a redevenit de actualitate în această vară, după ce Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin intermediul Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, a depus un proiect pentru reabilitarea preţiosului monument istoric. Având în vedere starea de degradare în care se află cazinoul de o bună bucată de timp, prioritatea principală a acestui proiect este salvarea acestui monument şi apoi restaurarea, amenajarea funcţională şi punerea lui în valoare.

Proiectul de reabilitare ce poartă numele ”Consolidarea şi restaurarea clădirii monument „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, cu schimbarea destinaţiei în Centrul Muzeal ”Cazinoul Băilor” se doreşte a fi finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 5, privind conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Proiectul a fost depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est miercuri, 24 august, în prezenţa Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen.




În vederea obţinerii fondurilor europene pentru implementarea proiectului, reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox au întocmit un proiect, care pentru a avea un punctaj cât mai mare la evaluarea finală, a trebuit să conţină cât mai multe cerinţe din ghidul solicitantului.

Valoarea investiţiei va fi de 21 milioane lei, cu o contribuţie la cheltuielile eligibile de 98% din partea Comisiei Europene şi a Guvernului României, restul de 2% din cheltuieli revenind Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.

Clădirea situată în centrul staţiunii Vatra Dornei are o suprafaţă de 2.539 de metri pătraţi. Pentru lucrările de reabilitare ce urmează a fi făcute în bătrâna clădire a Cazinoului a fost primit, în cursul lunii iulie a acestui an, Avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii. În cadrul lucrărilor de arhitectură de la clădirea Cazinoului se vor realiza revitalizarea zidăriilor de piatră şi cărămidă, refacerea planşeelor din lemn şi a şarpantelor, protejarea clădirii cu învelitori de tablă, cu izolaţii termice şi ferestre noi, lucrări de restaurare interioară a spaţiilor boltite, a scărilor masive din piatră şi alte lucrări de consolidare. Se vor reface de asemenea instalaţiile electrice, instalaţiile termice şi de ventilaţie, precum şi instalaţiile sanitare. Pentru noua destinaţie muzeală a clădirii, aceasta va fi dotată cu vitrine, panouri de prezentare şi mobilier.

Proiectarea lucrărilor de reabilitare şi restaurare a clădirii a fost încredinţată unei echipe de arhitecţi condusă de Cristian Rânjă. Amenajarea clădirii are la bază îmbinarea funcţiunilor muzeale cu cele culturale şi vine practic ca o continuare a solicitărilor Ministerului Culturii, care, printr-un protocol încheiat în anul 1988, condiţiona finanţarea lucrărilor de reabilitare a clădirii, doar dacă aceasta ar fi avut o funcţie turistică sau culturală.

Centrul Muzeal va găzdui în cele 4 săli de expoziţie obiecte din colecţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar în sala mare vor fi organizate expoziţii temporare, cu obiecte provenind din alte colecţii muzeale sau din colecţii particulare. S-au luat astfel în considerare facilitarea intrării vizitatorilor în circuitul de vizitare, echipamente moderne de informare şi de expunere, instalaţie de sonorizare şi de traducere simultană, necesare în cadrul unor conferinţe internaţionale. Pentru demisolul clădirii s-a propus înfiinţarea unei videoarhive dotate cu aparatură computerizată pentru accesare şi vizionare a documentelor de patrimoniu. De asemenea, se are în vedere dotarea clădirii cu o instalaţie de iluminat muzeistic cu spoturi şi iluminat exterior pentru punerea în valoare a faţadelor.


CITEȘTE MAI MULTE PE: MonitorulSV.ro





Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !


( Hide )

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei