Executarea silită a exploatării de cupru de la Iacobeni va ajunge în faţa procurorilor

Executarea silită a ultimei exploatări de cupru din judeţul Suceava, cea de la Iacobeni, va ajunge în faţa procurorilor. Conducerea uzinei de prelucrare a cuprului Iacobeni, deţinută de compania Sinarom Mining Group SRL, a anunţat în cursul zilei de ieri că intenţionează să formuleze o plângere penală
Executarea silită a ultimei exploatări de cupru din judeţul Suceava, cea de la Iacobeni, va ajunge în faţa procurorilor. Conducerea uzinei de prelucrare a cuprului Iacobeni, deţinută de compania Sinarom Mining Group SRL, a anunţat în cursul zilei de ieri că intenţionează să formuleze o plângere penală cu privire la modul în care s-a încercat executarea acestei exploatări de către un executor judecătoresc, în numele companiei New Mineral Procesing SRL Bucureşti.

Reamintim faptul că, în cursul zilei de luni, activitatea uzinei de prelucrare a cuprului a fost blocată după ce un grup de persoane a intrat în fabrică şi le-a spus muncitorilor că uzina va fi executată silit. Fără a mai sta mult pe gânduri, echipa executorului judecătoresc a început să taie banda transportoare care alimenta o moară, cablurile de alimentare ale unui filtru absolut necesar în procesul de producţie, a scos din funcţiune cel puţin 20 de motoare şi a smuls cablurile de la tabloul electric, astfel încât uzina nu mai poate fi pornită. Imediat după ce au fost făcute toate aceste distrugeri, juristul firmei Sinarom Mining Group a acuzat faptul că executarea silită este ilegală, ea făcându-se în baza unor acte false. Existând riscul unei revolte a celor peste 100 de angajaţi ai uzinei de prelucrare a cuprului, care îşi vedeau ameninţate locurile de muncă, forţele de ordine prezente la faţa locului i-au invitat pe reprezentanţii celor două părţi la discuţii.



În cursul zilei de ieri, directorul uzinei de prelucrare a cuprului de la Iacobeni, Dumitru Iacoban, ne-a declarat că dacă iniţial executorul judecătoresc nu a vrut să renunţe la continuarea executării, în cele din urmă a acceptat argumentul că acest proces urma să se facă în baza unor documente false. „Se pare că executorul judecătoresc şi-a dat seama că înscrisurile aduse în prezenţa poliţiei şi în baza cărora trebuia să se facă executarea s-au dovedit a fi false. Ei (compania New Mineral Procesing SRL Bucureşti – n.r.) au prezentat documente false şi urmează ca justiţia să-şi spună cuvântul. În aceste condiţii am fost informaţi că s-a suspendat executarea silită şi urmează să primim şi justificarea acestei decizii”, a spus Dumitru Iacoban, care a amintit că şi în cursul anului trecut firma bucureşteană a încercat să execute silit uzina de la Iacobeni.

El a precizat că este decis să facă o plângere penală pentru modul în care s-a procedat la executarea silită, în condiţiile în care echipa executorului judecătoresc a distrus componente esenţiale pentru funcţionarea uzinei de prelucrare a cuprului. „Ne va lua o lună să le repunem în funcţiune, iar pierderile pe care le vom înregistra sunt imense”, a subliniat Dumitru Iacoban.

Pagubele rezultate din lipsa producţiei vor depăşi 500.000 de euro

El a arătat că echipa executorului a distrus cablurile care alimentau un filtru automat care are o valoare de 600.000 de euro, care este extrem de important în producţie şi care în momentul de faţă este neutilizabil. Directorul uzinei de prelucrare a cuprului a estimat că numai pagubele rezultate din lipsa producţiei pe o perioadă de o lună se ridică la peste 500.000 de euro. „Pagubele vor fi foarte mari, pentru că fiecare zi fără producţie aduce pierderi, pentru că extracţia cuprului este o activitate extrem de scumpă. Iar orice zi de staţionare ne adânceşte mai tare în datorii”, a declarat Dumitru Iacoban. Singura veste bună dată de directorul uzinei este aceea că nici unul dintre cei peste 100 de angajaţi nu va fi trimis acasă pe perioada în care se vor efectua lucrările de repunere în funcţiune a fabricii. Dumitru Iacoban ne-a declarat că toţi angajaţii îşi vor continua activitatea la diverse lucrări de revizii ale utilajelor.

Mai reamintim faptul că, tot luni, unul dintre reprezentanţii firmei care a solicitat executarea, SC New Mineral Procesing SRL Bucureşti, George Neacşu, a declarat că execuţia se face pentru o datorie de 2,8 milioane de dolari a companiei Sinarom Mining Group SRL. De partea cealaltă, juristul firmei care deţine exploatarea de cupru de la Iacobeni a susţinut că executarea este ilegală, amintind că firma bucureşteană invocă o convenţie „care a existat între noi şi ei, prin care noi ne obligam să cumpărăm de la ei o cantitate de pirită auriferă şi giram contractul cu bunurile firmei, pirită pe care ei ar fi urmat să o cumpere de la Remin Baia Mare. Pirita nu s-a mai cumpărat şi avem documente în acest sens, iar ei au făcut o anexă falsă, prin care noi l-am fi mandatat pe un asociat de la New Mineral Procesing, Vasile Sorin, să ne reprezinte. Or Vasile Sorin nu a fost niciodată mandatat de noi. Au mai încercat o dată anul trecut să ne blocheze şi instanţa ne-a dat câştig de cauză. Acum au venit din nou şi fac această acţiune profund ilegală”.

Tot în cursul zilei de ieri, primarul comunei Iacobeni, Angelica Fădor, a declarat că în situaţia în care exploatarea de cupru s-ar închide ar fi afectată întreaga comună. „Tot timpul am susţinut necesitatea investiţiilor. Dacă rămânem şi fără cele 108 locuri de muncă, acest lucru ar echivala cu probleme sociale extrem de grave. I-am susţinut cât s-a putut din punct de vedere legal în aşa fel încât activitatea să nu se închidă, iar acum este păcat că cel puţin pentru o perioadă activitatea va fi blocată”, a spus Angelica Fădor. Ea a arătat că 90% din angajaţii uzinei de prelucrare a cuprului sunt din Iacobeni, iar dacă aceştia rămân fără locuri de muncă va fi afectată toată comunitatea locală.







Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei