Elevi şi profesori de la Dorna Arini şi Suceava, la Festivalul Europei de la Laval

Aproape 50 de elevi şi cadre didactice de la Liceul cu Program Sportiv Suceava şi Şcoala Gimnazială din Dorna Arini au plecat, ieri, la Laval, localitate din Franţa înfrăţită cu Suceava, fiind invitaţi la Festivalul Europei, o întâlnire sportivă şi culturală care va reuni 400 de tineri din 8 ţări europene.
Instituţia care va fi gazda sucevenilor este Casa Europei din Laval, echipa suceveană fiind formată din câte 16 elevi cu vârste de 16-18 ani şi 5 cadre didactice de la fiecare din şcolile menţionate. Din România vor mai fi prezenţi la Festivalul Europei elevi şi profesori de la şcoala din Novaci - Giurgiu.

Elevii care vor participa la festival au fost selectaţi pe baza abilităţilor lingvistice, rezultatelor la învăţătură, a conduitei şi recomandării profesorilor diriginţi.

Tinerii din cele 10 oraşe înfrăţite cu localitatea Laval, aflată în regiunea Mayenne, vor fi cazaţi în familii franceze, vor socializa, vor cunoaşte ospitalitatea de acolo şi vor participa la întreceri sportive – fotbal, handbal, baschet, volei, karate, climbing, la activităţi muzicale – folk, dans modern şi popular, cor, şi de artă – pictură şi graffiti.

Aproape 50 de elevi şi cadre didactice de la Liceul cu Program Sportiv Suceava şi Şcoala Gimnazială din Dorna Arini au plecat, ieri, la Laval, localitate din Franţa înfrăţită cu Suceava, fiind invitaţi la Festivalul Europei, o întâlnire sportivă şi culturală care va reuni 400 de tineri din 8 ţări europene.

Sucevenii vor prezenta la Laval o expoziţie de origami şi cusături tradiţionale româneşti, realizate de copii de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava.



Pe data de 2 mai, invitaţii străini vor participa la activităţile pregătite de comunitatea locală, ceremonia de deschidere a festivalului fiind pe 3 mai dimineaţa. După-amiază programul acelei zile va cuprinde spectacole de muzică, teatru, întreceri sportive, jocuri şi dezbateri pe tema „Ce viitor pregăteşte Europa pentru tinerii ei?”. Tinerii se vor întâlni cu membri ai Parlamentului European şi le vor putea adresa întrebări despre politica partidelor din care parlamentarii fac parte, dar şi alte teme de interes pentru ei. Pe 4 mai va fi finala competiţiilor sportive, un picnic cu participanţii şi familiile gazdă, spectacole, jocuri pe teme despre cetăţenia europeană şi despre alegerile europarlamentare care se apropie.

Vizita în Franţa a tinerilor europeni face parte din Proiectul „Young Europeans on stage: Let’s vote!”, iniţiat de Casa Europei din Laval, proiect finanţat prin programul „Tineret în acţiune”, început la sfârşitul anului trecut.

Acest proiect a fost iniţiat având în vedere că, la alegerile europene din 2009, circa 81% din tinerii cu vârste între 18 şi 34 de ani nu au mers la vot. Ideea de la care plecă proiectul este că „Europa trebuie să progreseze implicându-şi tinerii”, iar dintre obiectivele lui menţionăm încurajarea schimburilor între tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani, implicarea şi responsabilizarea tineretului, încurajarea creativităţii lor.

În primele luni de proiect, elevii suceveni au participat la activităţi de informare şi pregătire pe teme legate de Uniunea Europeană, Parlamentul European, alegerile europarlamentare, activităţi menite să-i conştientizeze de importanţa UE şi faptul că votul lor contează, având în vedere că parlamentarii le reprezintă interesele, ne-a explicat unul dintre coordonatorii suceveni ai proiectului, prof. Maria Pavelescu.

La nivel local, proiectul este desfăşurat de Liceul cu Program Sportiv Suceava, Şcoala Gimnazială din Dorna Arini, Asociaţia ,,Partaje” a acestei şcoli, Asociaţia Educatorilor Suceveni, ceilalţi coordonatori fiind profesorii pentru învăţământul primar Paraschiva şi Florin Lateş, de la Şcoala Gimnazială Dorna Arini, prof. Alina Dobroghii de la Liceul cu Program Sportiv Suceava, prof. Iuliana Aldea de la AESv.




Coordonatorii francezi de la Maison de L’Europe Laval sunt Aude Landelle, Elisa Pekelder şi Magali Potier.


SURSA: CraiNou.ro


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei