Pregătiri finale pentru Cupa Mondială la sanie pe pistă naturală desfasurata la Vatra Dornei

La Vatra Dornei, pregătirile pentru cele mai importante competiţii sportive găzduite de judeţul Suceava, etapa finală a Cupei Mondiale de seniori la sanie pe pistă naturală şi etapa a noua a Campionatului Mondial de Juniori, care se vor desfăşura în perioada 17 - 23 februarie, se apropie de final.

ProfesorulOctavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, şi şeful comitetului de organizare a ultimei etape a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală, a precizat că singura problemă, dar care nu depinde de organizatori este cea a temperaturilor exterioare.


„Pregătirile merg foarte greu şi trebuie să ne adaptăm în funcţie de vreme. În fiecare noapte stropim pista, studiem în fiecare zi prognoza meteo şi ne bucurăm că în ultimele zile cei de la meteo au greşit în avantajul nostru. A fost destul de rece şi am putut să ne facem treaba, dar avem emoţii în continuare pentru că se anunţă vremea în încălzire. Pentru noi fiecare zi cu plus este o problemă, încercăm să îmbinăm lucrul la pârtie cu antrenemantele pentru că sportivii noştri s-au antrenat foarte, foarte puţin. Abia au reuşit să facă câteva antrenamente pe jumătate de pârtie. Este foarte importantă gheaţa şi degeaba ne pregătim dacă nu reuşim să ajungem la final, când gheaţa trebuie să reziste. Au mai fost situaţii când s-au anulat concursuri importante pentru că gheaţa nu a fost corespunzătoare”, ne-a spus profesorul Octavian Pungovschi.

Directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei speră ca stratul de gheaţă să reziste. Ca măsuri de protecţie, cei câţiva angajaţi ai Clubului Sporturilor de Iarnă împreună cu sportivii, acoperă gheaţa cu materiale izolante când este soare, încercând să facă tot ce se poate pentru a nu rata aceste evenimente de o importanţă deosebită atât pe linie sportivă cât şi pe linie de imagine pentru Vatra Dornei şi judeţul Suceava.

Vremea îngreunează finalizarea lucrărilor la pistă

„Nu sunt soluţii pentru a păstra pista naturală de sanie. Acesta este motivul pentru care s-a anulat o competiţie din Austria, trebuiau să fie desfăşurate până la această dată 7 etape şi s-au desfăşurat 6. Austriecii au început pregătitirea pistei un pic mai târziu, vremea nu a fost de partea lor şi au fost nevoiţi să renunţe. Dacă vremea te ajută, soluţia este să începi pregătirea gheţii foarte devreme, dacă ar fi posibil chiar din noiembrie. Noi am încercat anul acesta să facem un rând de gheaţă de sus până jos. Din nefericire a plouat ca vara câteva zile şi am pierdut jumătate din ceea ce am muncit până atunci. Am produs zăpadă cu tunurile de zăpadă, am transportat-o pe o distanţă foarte mare, am făcut tot ce a depins de noi. În ultima perioadă au fost câteva zile cu temperaturi foarte bune şi am reuşit să facem o gheaţă foarte bună pe toată lungimea pârtiei. Acum lucrăm la şlefuirea ei şi mai reparăm pe unde soarele „loveşte”. Încercăm să menţinem calitatea gheţii pentru a putea desfăşura competiţia în condiţii execelente”, a precizat profesorul Octavian Pungovschi.

Sportivii dorneni speră să obţină rezultate cât mai bune

Din punctul de vedere al participării vor fi mai multe ţări şi mai mulţi sportivi decât anul trecut, o mare parte dintre ei fiind deja cunoscuţi pentru că au făcute rezervările. Din discuţiile purtate de Octavian Pungovschi cu vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale până în prezent şi-au anunţat participarea sportivi din 14 ţări, o parte dintre ei venind direct de la Olimpiada de la Soci.

Dintre sănierii români cel mai bine plasată în clasamentul Campionatului Mondial este Anişoara Hutopilă, rezultate bune fiind aşteptate în întrecerea de la Vatra Dornei şi de dublul Bogdan Moroşan - Gabriel Candrea şi Adrian Filimon. Pentru sportiva din Vatra Dornei, vineri a fost a treia zi de antrenament, pregătire care s-a desfăşurat doar pe jumătate de pârtie.

„Vremea nu a ţinut cu noi, pe cealaltă jumătate de pârtie încă se mai lucrează. Aşteptăm să se răcească, să ne putem pregăti cât mai bine, să fructificăm avantajul că suntem acasă. După ce începutul sezonului 2012 – 2013 nu a fost foarte bun pentru că nu am avut pregătirea necesară, în acest sezon pregătirea şi-a spus cuvântul şi asta se vede după rezultatele obţinute în Cupa Mondială. Nu avem cum face antrenament aşa cum ne-am fi dorit, din cauza vremii, dar sper să obţin rezultate bune”, ne-a spus Anişoara Hutopilă.




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei