Centrul comercial construit în Vatra Dornei de răposatul Mihai Unguraşu, piatră de moară pentru firma de lichidare judiciară

Dorna Shopping Center, centrul comercial construit de răposatul Mihai Unguraşu în zona centrală a municipiului staţiune de interes naţional Vatra Dornei, nu este dorit de nimeni. Clădirea, care o suprafaţă de 1.513 mp, şi terenul intravilan pe care a fost ridicată, în suprafaţă de 4.466 mp, sunt scoase la mezat de ani buni, dar toate şedinţele de licitaţie au fost sortite eşecului din lipsa ofertanţilor.

Declinul SC Remcet SA Suceava, societate aflată în proprietatea lui Mihai Unguraşu, a început după moartea celui care a înfiinţat-o. Mihai Unguraşu a decedat în decembrie 2009, în urma unui infarct miocardic, iar la mai puţin de un an, în octombrie 2010, SC Remcet SA a intrat în procedură de insolvenţă. După numai trei luni, în ianuarie 2011 firma a intrat în procedură de faliment, iar pentru recuperarea datoriilor a fost desemnată firma de insolvenţă Multiconsult IPURL Suceava.


La masa credală s-au înscris mai multe firme, dar cele mai mari creanţe le are de recuperat BCR, mai exact suma de 9.465.633 de lei dintr-un total de 9.844.352 de lei, adică ceva mai mult de 96% din datoriile acumulate.

Creditorii au încercat să recupereze o sumă cât mai mare din datoriile acumulate, motiv pentru care preţul de pornire al licitaţiei pentru terenul şi clădirea din Vatra Dornei a plecat de la suma de 2.201.000 de euro.

Timp de jumătate de an, din martie şi până în septembrie 2012, potenţialii clienţi au fugit mâncând pământul când au aflat câţi bani valorează Dorna Shopping Center. Ulterior, preţul de vânzare a scăzut cu 10%, la 1.980.900 de euro, dar următoarele şase şedinţe de judecată au avut acelaşi rezultat: nici un client.

Nici reducerea cu 20% din preţul la care au fost evaluate terenul şi imobilul de pe malul drept al râului Dorna nu a fost tentantă pentru eventualii clienţi, astfel încât nici suma de 1.760.800 de euro nu a fost oferită.

Peste câteva zile, în martie 2014, preţul scade cu încă 5%, până la suma de 1.650.750 de euro, dar şi pentru această sumă este greu de crezut că se vor găsi prea mulţi doritori.

Ovidiu Călin: „Vom recurge inclusiv la o nouă strategie, eventual să vindem pe etaje sau prin negociere directă”

Ovidiu Călin, administratorul SC Multiconsult IPURL Suceava, a precizat că în total s-au organizat 38 de şedinţe de licitaţie, dar fără rezultatele scontate. „Vom încerca să creştem atractivitatea bunului ce urmează a fi valorificat prin actualizarea regulamentului de vânzare în cadrul Adunării Creditorilor, în sensul diminuării preţului de vânzare la licitaţie în raport cu tendinţa actuală a pieţei comerciale de retail. Vom recurge inclusiv la o nouă strategie, eventual să vindem pe etaje sau prin negociere directă”, a arătat Ovidiu Călin.

Chiar şi aşa, administratorul SC Multiconsult IPURL Suceava spune că va fi destul de greu de valorificat imobilul şi terenul aferent. În sprijinul acestei ipoteze sunt studiile de specialitate cu privire la evoluţia pieţei imobiliare pentru anul 2014. Potrivit prognozelor, preţurile vor continua să scadă şi în acest an cu până la 50-60%.

Principalele motive ale prăbuşirii pieţei imobiliare sunt criza sistemului bancar, ratele dobânzilor în creștere, rata ridicată a inflaţiei, scăderea economiei româneşti din ultimii ani, scăderea sumelor destinate investiţiilor, reducerea drastică a veniturilor reale ale populaţiei, scăderea masivă a veniturilor românilor care muncesc în afara graniţelor.




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei