„Lada de zestre” a comunei Poiana Stampei

Sărbătorile de iarnă au fost un bun prilej pentru fii satului Poiana Stampei să se întâlnească la Casa de Cultură pentru a lua parte la un eveniment publicistic mult aşteptat: lansare celei de-a doua ediţii a „Monografiei comunei Poiana Stampei”, semnată de Paraschiva şi Ioan Abutnăriţei.


După un an şi jumătate de consultări cu preoţii, cadrele didactice, oamenii de cultură din această localitate şi cu cei doi autori, administraţia locală a ajuns la concluzia că este necesară o reeditare e vechii monografii a comunei. Primarul Viluţ Mezdrea a consideră că în această carte „este concentrată lada de zestre” a comunei Poiana Stampei, iar pentru viceprimarul Elisei Todaşcă această apariţie editorială este „o invitaţie pentru cei care vor să ne cunoască”.

Monografia, reeditată după 7 ani, reprezintă un arc peste timp, un act de naştere a localităţii prin care generaţiile îşi pot recunoaşte trecutul, prezentul şi îşi pot prefigura viitorul.

Cartea a fost prezentată de Minorica Dranca, consultant artistic al Centrului Cultural „Bucovina” şi directoare a Muzeului de Etnografie din Vatra Dornei.

„De o valoare extraordinară sunt fotografiile documentare. Condiţiile grafice, tehnice în care a apărut această ediţie vorbesc de la sine despre atenţia care s-a acordat documentelor cuprinse în lucrare. Am trăit cu adevărată emoţie momentele în care cei doi autori s-au străduit, au căutat, au povestit, s-au documentat, au deschis uşi şi mai ales au deschis un interes ieşit din comun al colaboratorilor dumnealor pentru ceea ce înseamnă Poiana Stampei. O monografie se scrie greu, o monografie este o lucrare ştiinţifică, este mult mai mult decât talent literar, este mult mai mult decât nevoia de a te exprima. Cuvântul acela înseamnă ceva peste sute de ani, este cartea dumneavoastră de vizită” a spus Minorica Dranca.

Consultantul artistic al Centrului Cultural „Bucovina” a mai spus că, deşi nu este prima monografie pe care colegii de la Centrul Cultural „Bucovina” au văzut-o, au rămas uimiţi de conţinutul documentar şi fotografic pus la dispoziţie şi, probabil, într-un viitor concurs al monografiilor din judeţul Suceava, „Monografia comunei Poiana Stampei” va lua locul I, pentru că „este o lucrare fără egal”.

Obiceiul de a face daruri de Crăciun a fost onorat în acest an de cei doi cărturari din Vatra Dornei, familia Abutnăriţei, care s-au străduit necondiţionat să facă ceva pentru oamenii între care se simt ca între fraţi. Îmbrăcaţi în costume populare specifice comunei Poiana Stampei, cei doi autori ai monografiei au urcat pe scenă în aplauzele sutelor de spectatori pentru a prezenta cartea.

„Sunt mândră că sunt de aici şi mă bucur că la Poiana Stampei s-a iniţiat de câţiva ani acest obicei al întâlnirilor de Crăciun. Obiceiurile tradiţionale, evenimentele culturale de aici sunt cartea de vizită a comunei, ele au făcut să fiţi printre primele cele mai frumoase sate din România. Prima ediţie a apărut în anul 2006, la iniţiativa dlui Elisei Todaşcă. Atunci ne-a fost foarte greu, documentarea a fost de lungă durată, dar era necesară această lucrare. Ediţia actuală este o lucrare sintetică, care prezintă şi trecutul, pentru că avem un trecut deosebit, suntem într-o zonă de graniţă, dar avem redat şi prezentul şi prefigurează şi viitorul. Ideea de a reedita monografia a fost a dlui primar Viluţ Mezdrea, pentru că cele 1.000 de cărţi din prima ediţie s-au epuizat, iar în şapte ani s-au petrecut foarte multe lucruri bune care trebuiau spuse” a precizat prof. Paraschiva Abutnăriţei.

Aşa cum au spus chiar autorii, cartea a fost editată şi cu sprijinul unui grup de oameni entuziaşti care au oferit informaţii, documente, fotografii sau care, prin profesia lor, studiază şi cunosc acest minunat colţ de Bucovină.

„Nu spun că prima ediţie a monografiei nu răspunde la întrebările despre trecutul acestor meleaguri. Doar că, în ultimul timp, răsfoind această primă ediţie, am ajuns, împreună cu autorii acesteia, la concluzia că mai sunt de făcut încă multe completări şi îmbunătăţiri, reactualizând-o totodată cu date şi evenimente până în zilele noastre” a motivat primarul Viluţ Mezdrea necesitatea reeditării monografiei comunei.

„Monografia comunei Poiana Stampei” a fost tipărită cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Poiana Stampei, Consiliului Judeţean Suceava şi al Centrului Cultural „Bucovina”.



SURSA: CraiNou.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei