Vatra Dornei, orașul ideilor îndrăznețe

A fost una dintre primele centrale pe rumeguș, un pionierat în materie de ecologie în România anilor 2000. Acum însă, autoritățile se chinuie să facă rost de combustibil și reușesc cu cheltuială și mari eforturi.


Când a început să funcționeze, în 2004, centrala primea gratuit materia primă, aruncată ca deșeu, pe albia râurilor și prin păduri.

Acum, după ce întreaga zonă a fost ecologizată, centrala termică din Vatra Dornei este supusă transformărilor întrucât materia primă, rumegușul, de-abia se mai găsește. Chiar și așa, prețul a crescut din cauza firmelor străine care îl cumpără la un preț bun pentru exploatatorii de lemn din zonă. Noua linie de alimentare, cea pe tocătură va fi pusă în funcțiune în curând.

"De ce să exportăm lemnul la un preț de nimic, când putem să prelucrăm materia lemnoasă, îi adăugăm valoare și astfel, obținem un preț mai bun". Astfel gândește un producător de case ecologice, care are succes mai mare în Franța decât în țară. Construite după principiul caselor pasive, cu pierderi de energie aproape de zero, inginerul Vasile Chiruță a demonstrat că și francezii se pot îndrăgosti de ideile românilor, iar pentru asta, plătesc aproape dublu față de cât am putea noi.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti afla urmarind emisiunea "Gandeste Verde" difuzata de postul de televiziune TVR3, Vineri 20 Decembrie 2013, incepand cu ora 18:00.



SURSA: TVR.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei