La Vatra Dornei se va infinta un centru de cercetări montane al Academiei Romane

La Vatra Dornei va fi deschis Centrul de Economie Montană al Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”. Decizia aparţine Academiei Române, care va avea în subordine noul centru.


Centrul va fi realizat la Vatra Dornei deoarece aici se regăsesc şi alte entităţi specializate pentru zonele de munte, cum ar fi Centrul de Formare şi Inovaţii pentru Dezvoltare în Carpaţi – CEFIDEC, al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Centrul de practică montanologică al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, Centrul de Formare şi instruire ecologică al Universităţii Ecologice Bucureşti, o bază a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Federaţia Agricultorilor de Munte „Dorna”, sediile Forumului Montan din România şi Asociaţiei Naţionale pentru Dezvoltare Rurală Montană „Romontana”, organisme de pionierat pentru România.

„Este o realizare excepţională pentru judeţul Suceava şi munţii României”, a spus profesor universitar doctor Radu Rey, care şi-a propus să facă din Ţara Dornelor „o zonă emblematică pentru munţii României, cu semnificaţie specială pentru întreaga zonă montană din Sud-Estul Europei”.

Cercetare cu bani europeni

Proiectul are o valoare totală de circa 7 milioane euro, sumă cu care va fi asigurată baza materială şi infrastructura ştiinţifică necesare centrului în care vor lucra 30 de cercetători ştiinţifici. „Această nouă instituţie prin care Academia Română vine în judeţul Suceava va genera, în timp, efectele directe şi colaterale atât sub aspectul locurilor de muncă, dar mai ales prin prestigiul ce se obţine pentru Bucovina şi România şi prin proiectele de dezvoltare ulterioare, care sunt previzibile”, a mai spus Radu Rey.


Proiectul mai include şi construirea unei „Reţele naţionale de cercetare montanologică”, o „universitate montană” deschisă pentru studenţii, doctoranzii, masteranzii şi cercetătorii din România şi din zona de Sud-Est a Europei.



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei