EBC a deschis drumul spre modernizarea comunității Şaru Dornei

Din dorinţa de a răspunde cât mai multor solicitări ale membrilor comunităţii, PAPI Şaru Dornei (jud. Suceava) şi-a diversificat în timp gama serviciilor ce utilizează mijloace TIC moderne oferite pentru membrii comunităţii, şi nu numai. Prin intermediul infrastructurii moderne TIC puse la dispoziţie prin programul “Economia Bazată pe Cunoaştere”, derulat de Ministerul pentru Societatea Informațională, centrul oferă acum acces la informaţii digitale cât mai diverse, pornind de la locurile de muncă vacante, taxe, impozite şi acte normative sau lansarea proiectelor cu finanţare din fonduri europene, până la informaţii turistice, ghiduri de călătorii şi trasee de vacanţă. Totodată, cetățenilor comunei li se oferă acces la internet broadband și îndrumare în utilizarea tehnologiilor web, iar pentru cei care doresc să-şi dezvolte competenţele din domeniul TIC se organizează periodic cursuri de iniţiere şi formare.


După integrarea în marea familie a programului “Economia Bazată pe Cunoaştere”, în localitatea Şaru Dornei accesul la tehnologia informaţiei şi de comunicaţii s-a îmbunătăţit şi s-a extins, cunoştinţele de utilizare a calculatorului au sporit pentru o mare parte a membrilor comunităţii, iar procesul educaţional şi mediul de afaceri s-au modernizat.

„Consider că proiectul EBC a adus de-a lungul anilor multe beneficii comunităţii noastre. Datorită Rețelei Electronice a Comunității Locale, cetăţenii acestei comune beneficiază acum de servicii de informare și comunicare prin intermediul Internetului, dar şi de o serie de alte servicii digitale de bază, precum copiere, multiplicare, redactare şi scanare de documente. Mai important este însă faptul că nivelul educației digitale a populației a crescut considerabil, dar în acest fel și așteptările și noile solicitări care vin către noi din partea cetățenilor comunei sunt de nivel mai înalt”, a afirmat managerul RECL Şaru Dornei, Palma Ana-Maria.

Conștientă de această tendință și pentru a putea veni în sprijinul comunităţii sale, managerul RECL a urmat toate cursurile EBC organizate până acum, acumulând astfel experienţă în utilizarea TIC şi însuşindu-şi noţiuni de scriere a proiectelor, devenind omul resursă al EBC în comunitate. A urmat, în mod firesc, împărtășirea acestor cunoștințe avansate către membrii comunității. „Personal, am organizat cursul de perfecţionare «Utilizare calculator, prelucrare informaţii; aplicarea TIC în şcoală şi afaceri». Acest curs a avut drept obiectiv principal formarea competenţelor de bază necesare pentru a optimiza accesul la informaţie şi cunoaştere prin intermediul reţelelor electronice locale”, a arătat Palma Ana-Maria.

La curs au participat persoane care lucrează în administraţia publică locală, în învățământ şi din mediul de afaceri local, precum şi agenţi ai postului de poliţie din comună. Toţi participanţii au primit câte un certificat CNFPA şi au dobândit competenţe în domeniul IT care le sunt foarte utile în activităţile pe care le desfăşoară.

Şcoala a beneficiat, și aceasta, de introducerea TIC în educație, inițiativă care a dus la creşterea atractivităţii procesului de învăţare în rândul elevilor şi la diversificarea metodelor şi practicilor de predare ale profesorilor. Mulţi dintre elevi sunt capabili astăzi să folosească orice aplicație și program IT pentru a-şi completa informaţiile primite în timpul orelor de curs sau pentru a se documenta suplimentar atunci când îşi fac temele.

În viitor, accentul va fi pus pe sprijinirea mediului de afaceri

”Cu toate acestea, localnicii încă mai au nevoie de a fi instruiţi în utilizarea calculatorului pentru afla mai uşor şi mai repede informaţiile necesare privind obţinerea de fonduri şi finanţări, sau privind demararea şi dezvoltarea unei afaceri”, a arătat Palma Ana-Maria. ”Astfel că, începând cu acest an mi-am propus să-mi canalizez eforturile în a sprijini sectorul privat, ajutându-i pe antreprenori să se familiarizeze și să utilizeze într-o mai mare măsură noile tehnologii”, a afirmat managerul RECL Şaru Dornei, Palma Ana-Maria.

Potrivit acesteia, o mare parte a activităţii sale se îndreaptă şi către cei care activează în domeniul agricol. „Acord sprijin agricultorilor în realizarea dosarelor pentru APIA, prin identificarea şi listarea hărţilor cu teren intravilan şi extravilan şi completarea cererilor de plată a ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor în sectorul de agricultură ecologică”, a adăugat managerul RECL.

Iar, faptul că alături de echipa sa formată din două întreprinzătoare din comunitate s-a numărat printre câștigătorii competiţiei eAntreprenor 2012 i-a dat managerului RECL Şaru Dornei și mai multă putere şi speranţă pentru a realiza şi a se implica şi în alte proiecte de finanțare. Astfel că, a început anul lucrând împreună cu bibliotecara Maura Maria Schipor la realizarea unui alt proiect pentru a participa la competiţia deschisă pentru bibliotecile locale ”Idei de 4.000 lei” - runda a treia.


Impactul acțiunilor derulate de personalul EBC în vederea dezvoltării socio-economică a comunei este recunoscut pe deplin și de autoritățile locale, care se gândesc acum la modalități de menținere a ceea ce comunitatea a câștigat deja prin programul EBC. „Existenţa centrului PAPI, în comuna Şaru Dornei a adus o serie de beneficii membrilor comunităţii şi administraţiei locale. Consider că proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este necesar în continuare pentru facilitarea accesului la informaţie a populaţiei din localitate, pentru desfăşurarea activităţilor care vizează creşterea capitalului de cunoaştere, formarea de resurse umane competențe şi stimularea economică, educaţională şi culturală a comunităţii”, a declarat primarul comunei Şaru Dornei, Ioan Cătălin Iordache.



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei